Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 4 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Noord-Korea bombardeert per ongeluk zichzelf’

Het klinkt als een bericht van De Speld, maar volgens twee verslaggevers van The Diplomat is het echt waar: Noord-Korea heeft per ongeluk zichzelf gebombardeerd. Ankit Panda en Dave Schmerler kregen van een anonieme bron de tip dat op satellietbeelden te zien zou zijn dat een Hwasongraket was ingeslagen in een gebouw in de stad Tokchon.

Vlak na de lancering ging er iets fout met de middellangeafstandsraket die vervolgens op een loods of fabriek terecht kwam, schrijft The Diplomat. Na nog geen minuut begaf de motor het en stortte het ding neer.

Google Earth

De bron wees op beelden die Google Earth op 18 mei 2017, enkele weken na de lancering, nam. Daarop zou de schade duidelijk te zien zijn geweest. Er zijn geen slachtoffers bij het ongeluk gevallen.

Het ‘foutje’ is onderdeel van een uitgebreid raketprogramma van het Noord-Koreaanse regiem van Kim Jong-Un, die met spierballentaal én een groot arsenaal aan raketlanceringen aan de rest van de wereld wil laten zien tot waar zijn militaire arm reikt.

Trump

Hij speelt vooral een kat-en-muis-spel met Donald Trump die ook niet vies is van een verbale oorlog. Ook de president van de Verenigde Staten roept maar al te graag wat hij allemaal niet in huis heeft om dood en verderf te kunnen zaaien. Via Twitter liet Trump weten dat zijn kernknop ‘veel groter en machtiger’ is dan die van Kim Jong-Un.

Donald Trump. Foto: EPA

Toch waren er dit jaar ook positieve klanken te horen. Zo zei de Noord-Koreaanse leider open te staan voor gesprekken met Zuid-Korea en sluit hij niet uit dat er atleten uit zijn land deelnemen aan de Olympische Winterspelen van volgend maand in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.