In het nieuws

Likeability of 5

‘Misbruik op de koop toenemen bij hulpgeld’

Paleis van Mahmoud Abbas van 13 miljoen

Foto van 'Sander Schomaker'

31 JAN 2018

Bij veel mensen begint het bloed te koken als ze lezen dat de president van een armlastig land een groot paleis voor zichzelf laat bouwen, terwijl zijn eigen volk in bittere armoede leeft. Nog erger is het als zo’n land dan ook nog met miljoenen euro’s gesteund wordt vanuit Nederland. Neem bijvoorbeeld president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit. Deze Fatah-leider liet niet alleen een paleis bouwen van 13 miljoen euro, maar schafte ook een privéjet ter waarde van 50 miljoen euro aan.

Ons land maakte niettemin onlangs heel braaf 13 miljoen euro steun over aan het regime van Abbas en dat was niet om zijn megalomane huis af te bouwen. Maar wie weet wat er met dat geld gebeurt? De leiding van de Palestijnse Autoriteit staat overigens niet alleen in deze schaamteloze manier van misbruik. Nog veel meer landen die grotendeels afhankelijk zijn van ontwikkelingshulp doen het. Zo bezit de familie van de Afghaanse president Hamid Karzai maar liefst veertien villa’s op het beroemde ‘palmboomeiland’ Palm Jumeirah in Dubai. En het eerste wat de president van Mali, Ibrahim Boubacar Keïta, deed nadat de ruim twee miljard aan hulpgeld uit 55 landen binnen was: een privé Boeing 737-800 bestellen.

„Het is niet altijd goed te controleren wat er met de ontwikkelingshulp gebeurt”, zegt professor Robert Lensink van de Rijksuniversiteit Groningen. „Het is best mogelijk dat er iets van de steun doorsijpelt naar de machtshebbers in een land. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Er gaat heus wat mis, maar er gaat ook heel veel goed. Ontwikkelingssamenwerking blijft dan ook heel belangrijk. En de resultaten verschillen enorm per land, of zelfs per gebied. In een land als Rwanda was het heel succesvol, dat is nu echt het Zuid-Korea van Afrika. Maar in een land als Afghanistan gaat het heel slecht. Als er oorlog en conflicten zijn, is de kans groter dat het misgaat met hulp.”

Volgens Lensink is dat geen reden om dan tijdelijk maar geen geld meer over te maken naar conflictgebieden. „Juist die gebieden hebben de hulp het hardst nodig. Er sterven miljoenen mensen, moeten we die dan maar aan hun lot overlaten? De gebieden waar grote bedrijven het te riskant vinden om te investeren, zijn de gebieden die afhankelijk zijn van ontwikkelingshulp. Als de private sector geen mogelijkheden ziet vanwege gevaar, dan moet dat gebied geholpen worden met hulp uit het buitenland. Daar focust de ontwikkelingshulp zich op.”

Lensink legt uit dat er altijd rekening gehouden wordt met tegenslagen bij ontwikkelingssamenwerking. „Dat moet wel. Zelfs bij elke investering van onze overheid in Nederland mislukt zo’n 20- tot 30 procent. De eisen die we stellen aan landen in Afrika kunnen dan natuurlijk niet hoger liggen. Bij dat soort investeringen moeten we blij zijn als ongeveer de helft slaagt.”


like
user_99dc086118e476a1a47c0fce515a212cf25c7875_avatar

Views

300+

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+