Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 30 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Milaan wil felbegeerd EMA alsnog binnenhalen

In november werd bekend dat het felbegeerde Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) naar Amsterdam komt. Nu maandag bekend werd wat het tijdelijke gebouw voor het EMA is, wil Milaan het alsnog naar hun stad halen.

Het agentschap huist nu in Londen en zal na de Brexit het Verenigd Koninkrijk verlaten. Waar de toekomstige bestemming zou liggen, daarover werd in november gestemd door de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Na de eerste stemmingsronde bleven Amsterdam, Kopenhagen en Milaan over en bij de loting kwam onze hoofdstad als winnaar uit de bus.

Het EMA komt in maart 2019 eerst in een tijdelijk onderkomen bij station Amsterdam Sloterdijk te zitten. Het Spark-gebouw is een stuk kleiner dan het definitieve gebouw. EMA-directeur Guido Rasi liet tijdens een persconferentie waarop het nieuws bekend werd weten dat het tijdelijke verblijf ‘werkbaar’ is, maar dat het de helft van de ruimte is die ze eigenlijk nodig hebben.

Dat het definitieve gebouw nog niet klaar zou zijn bij de verhuizing in maart 2019 was bekend toen Nederland zijn bod uitbracht. Er stond echter dat het tijdelijke gebouw zich vlakbij het Vivaldi-gebouw in Amsterdam-Zuid zou bevinden. Op de persconferentie van maandag bleek dat het ging om het Spark-gebouw in Amsterdam-West.

Italië is van plan om de Europese Commissie te vragen om de keuze voor Milaan nu te heroverwegen, weet Reuters. “De overheid zal alle gepaste actie met de Europese Commissie en de relevante autoriteiten nemen om ervoor te zorgen dat de beslissing wordt heroverwogen”, aldus een bron tegen het persbureau.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.