Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Iran zet Revolutionaire Garde in tegen betogers

Nadat er zes dagen geleden een opstand uitbrak in Iran, zet de Iraanse regering nu de Revolutionaire Garde in om de orde te herstellen. Er zijn troepen van de speciale strijdmacht zijn de regio’s Hamadan, Isfahan en Lorestan gestuurd. Door de onlusten zijn tot nu toe naar verluidt 21 mensen omgekomen. Woensdag is het rustig gebleven in de hoofdstad Teheran. Wel was erg veel politie op de been.

Pro regering aanhangers mobiliseren zich©ANP

Golf van protest

Ook woensdag zijn – net als zaterdag – in verscheidene Iraanse steden weer duizenden aanhangers van de regering de straat opgegaan. Ze willen daarmee hun steun betuigen aan het regime. Dat is een reactie op de plotselinge golf van protest tegen het regime die zich afgelopen donderdag vanuit het noordoosten over heel Iran verspreidde. De demonstraties van de regeringsaanhangers lijken niet geheel spontaan, maar juist georganiseerd.

In de afgelopen dagen zijn al meer dan duizend mensen opgepakt. Een Europeaan is volgens justitie in het district Borujerd gearresteerd wegens het ophitsen van relschoppers. Hij was daarvoor opgeleid door een Europese geheime dienst, menen de autoriteiten.

De demonstraties begonnen als een oproep tot vertrek van het volgens veel Iraniërs falende regime. Aanvankelijk uitten betogers vooral hun woede over prijsstijgingen en corruptie, maar al snel werd geroepen om het vertrek van de regerende geestelijken. Van de tachtig miljoen inwoners leven er twintig miljoen onder de armoedegrens.

Reacties wereldleiders

President Trump heeft op Twitter de protesten meermaals aangemoedigd en de Iraanse autoriteiten gewaarschuwd. De Amerikaanse regering overweegt de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in spoed bijeen te roepen. Dinsdag vroeg Amerika ook om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad.

Veel landen melden bezorgd te zijn over de situatie in Iran, zoals Duitsland. Ook VN-chef Antonio Guterres riep de veiligheidstroepen en de demonstranten op om verder geweld achterwege te laten. De Franse president Macron sprak dinsdagavond telefonisch met de Iraanse president Rohani.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.