Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 28 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Geldautomaten spugen geld uit na hack in de VS

Ken je die droom van een geldautomaat dat geld uitspuugt? In de Verenigde Staten werd deze droom voor veel mensen werkelijkheid toen een groep hackers een lek vonden in de beveiliging van geldautomaten.

De twee grootste fabrikanten van geldautomaten, NCR en Diebold Nixdorf, hebben inmiddels aan de bel getrokken en banken gewaarschuwd voor de achterhaalde software die nodig aan een update toe bleek te zijn.

Jackpotting

De Washington Post schrijft dat deze werkwijze van hackers ‘jackpotting’ wordt genoemd. Hoewel deze werkwijze van hackers al langer bekend was, is er sinds vorige maand sprake van een golf van ‘jackpotting’, die begon in Mexico. Desondanks besloten de getroffen banken, en de politie hierover te zwijgen.

Volgens een woordvoerder van de NCR moet deze aanval van hackers gezien worden als een oproep om actie te ondernemen. „We moeten de noodzakelijke stappen zetten om automaten tegen dit soort aanvallen te beschermen.”

Doelwit

Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben inmiddels laten weten dat vooral losstaande, niet ingebouwde automaten doelwit zijn van hackers. Oorzaak hiervan is de vaak betere beveiliging van een ingebouwde geldautomaat.

Het probleem speelt zich vooralsnog af in de Verenigde staten, maar ook binnen Europa is in 2016 melding gemaakt van dit probleem. Een Russisch computerbeveiligingsbedrijf meldde toen dat geldautomaten in meer dan tien Europese landen waren aangevallen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.