China verbiedt handel in ivoor
Likeability of 5

China verbiedt handel in ivoor

Afrikaanse olifanten. Foto: AFP.

Foto van 'Metro'

Metro

1 JAN 2018

De start van 2018 is goed nieuws voor de olifanten op de wereld. In China is vanaf dit jaar de handel in ivoor namelijk verboden. Dat besluit wordt gezien als een belangrijke stap in de bescherming van de olifantenpopulatie.

Stroperij

Volgens dierenrechtenactivisten worden jaarlijks zo’n 30.000 Afrikaanse olifanten gedood door stropers. Vooral China is een belangrijke afzetmarkt voor ivoor. Vorig jaar maakte het Aziatische land bekend die handel in het nieuwe jaar te gaan verbieden. Sinds maart 2017 sloten 67 fabrieken en winkels die in ivoor handelden al hun deuren.

Dat leek direct effect te hebben, want volgens persbureau Xinhua daalde de inbeslagneming van ivoor vorig jaar al met 80%. Dat aantal zal vermoedelijk nog verder afnemen: zondag werden ook de overige 105 winkels die in ivoor handelen gesloten.

Blij en verheugd

Het Wereldnatuurfonds is vanzelfsprekend heel blij met het Chinese verbod: ,,Dit is een belangrijke stap die een enorme boost moet geven aan de bescherming van olifanten in Afrika”, stelde Fred Kumah, directeur van Wereldnatuurfonds Afrika, in een blogpost. Hoewel er veel aandacht was voor het ophanden zijnde verbod, benadrukte Kumah nog wel dat er niet veel aandacht is besteed aan het feit dat het verbod nu ook daadwerkelijk is ingegaan.

De CEO van WildAid Peter Knights noemde het verbod ‘de grootst mogelijke stap in het terugdringen van stropen op olifanten’: ,,We kunnen 2018 starten in de hoop dat olifanten nu veiliger zijn.”


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

68

Levenslang geëist tegen verdachte duikbootmoord

Madsen zou de journalisten hebben misbruikt, vermoord en in stukken gesneden ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

15 MIN

Deense aanklagers willen dat Peter Madsen levenslang achter de tralies verdwijnt. De autoriteiten vervolgen de 47-jarige uitvinder voor de moord op de Zweedse journaliste Kim Wall. Deze zaak wordt ook wel de Deense Duikbootmoord genoemd. Hij is dinsdag in staat van beschuldiging gesteld, laat de politie in Kopenhagen weten.

Rechercheurs doen onderzoek in de duikboot ©ANP

Gezin vindt vermiste zoon dankzij huur helikopter

Dankzij een helikopter werd de auto van Samuel binnen tien minuten gevonden. Foto: EPA

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

2 UUR

Het vaderinstinct van Australiër Tony Lethbrigde heeft hoogstwaarschijnlijk het leven van zijn 17-jarige zoon Samuel gered. De jongen was al langer dan een dag van huis, toen papa besloot een helikopter te huren om hem te zoeken. Het resultaat: binnen tien minuten was de jongen terecht.

Samuel was met de auto vertrokken en toen hij maar niet terugkeerde besloot zijn familie een zoektocht op touw te zetten. Terwijl de vader meerdere keren te horen kreeg dat het waarschijnlijk om een soort kwajongensstreek ging. „Maar zo steekt Samuel niet in elkaar, dus besloten we te gaan zoeken”, laat hij aan Network Seven weten.

Japan in rep en roer door verkoop giftige vis. / EPA

Japan in rep en roer door verkoop giftige vis

Chefs bereiden de 'fugu' in een viswinkel in Urayasu. / EPA

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

3 UUR

Een supermarkt in Japan heeft mogelijk een fout gemaakt met verstrekkende gevolgen. Een winkel in het plaatsje Gamagori verkocht per ongeluk ‘fugu’, oftewel kogelvis, zonder de zeer giftige lever te verwijderen.

Fatale afloop

Duitse schoolbus botst tegen muur: 47 gewonden. / AFP

Tientallen gewonden bij crash met Duitse schoolbus

De bus brengt elke ochtend de leerlingen uit dorpen in de buurt naar school. / AFP

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

VANDAAG, 10:44

In het Duitse Eberbach is dinsdag een bus met vooral schoolkinderen tegen de muur van een huis gebotst. Er zijn zeker 48 gewonden gevallen, waarvan er ongeveer tien een ernstig letsel hebben opgelopen. Dat heeft de Duitse politie dinsdag verklaard.

Levensgevaar

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

‘Zeker geen ‘The A-Team’ aan boord van de schepen’

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

VANDAAG, 10:14

Bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders was de stemming maandag allesbehalve down op Blue Monday. Het bericht dat de overheid toestaat dat koopvaardijschepen voortaan gewapende huurlingen aan boord mogen hebben om zich te verdedigen tegen aanvallen van piraten zorgde voor blije gezichten in De Willemwerf in Rotterdam. Bij de KVNR zijn vrijwel alle Nederlandse rederijen, zo’n 350, aangesloten.

Eindelijk

Echtpaar laat hun dertien kinderen verhongeren

Louise Anna en David Allen Turpin. Foto: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

VANDAAG, 09:25

Een Amerikaans echtpaar is gearresteerd omdat ze hun dertien kinderen in het donker hadden vastgebonden en lieten verhongeren. David Allen Turpin (57) en Louise Anna Turpin (49) konden worden opgepakt, nadat hun 17-jarige dochter uit het huis was ontsnapt en de politie had gealarmeerd.

Ze was zo uitgehongerd dat de agenten bij wie ze haar verhaal deed, dachten dat ze een jaar of 10 was. Het jongste kind dat werd vastgehouden door de ouders is 2 jaar jong, de oudste 29 jaar.

In Berlijn betaal je het OV met je schoenen. / EPA

In Berlijn betaal je het OV met je schoenen

De sneaker draagt de kleuren van het interieur van de Berlijnse metro. / EPA

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

VANDAAG, 09:24

Berlijn was vermoedelijk een van de laatste Europese hoofdsteden waar nog niet gebruik werd gemaakt van de ov-chipkaart, en waar je nog gewoon met papieren kaartjes je bus of tramritje betaalde. Maar nu hebben ze het in Berlijn over een wel heel andere boeg gegooid: betalen met je schoenen.

Zwart en geel met confetti