Buitenland

China verbiedt handel in ivoor
Likeability of 5

China verbiedt handel in ivoor

Afrikaanse olifanten. Foto: AFP.

Foto van 'Metro'

1 JAN 2018

De start van 2018 is goed nieuws voor de olifanten op de wereld. In China is vanaf dit jaar de handel in ivoor namelijk verboden. Dat besluit wordt gezien als een belangrijke stap in de bescherming van de olifantenpopulatie.

Stroperij

Volgens dierenrechtenactivisten worden jaarlijks zo’n 30.000 Afrikaanse olifanten gedood door stropers. Vooral China is een belangrijke afzetmarkt voor ivoor. Vorig jaar maakte het Aziatische land bekend die handel in het nieuwe jaar te gaan verbieden. Sinds maart 2017 sloten 67 fabrieken en winkels die in ivoor handelden al hun deuren.

Dat leek direct effect te hebben, want volgens persbureau Xinhua daalde de inbeslagneming van ivoor vorig jaar al met 80%. Dat aantal zal vermoedelijk nog verder afnemen: zondag werden ook de overige 105 winkels die in ivoor handelen gesloten.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Blij en verheugd

Het Wereldnatuurfonds is vanzelfsprekend heel blij met het Chinese verbod: ,,Dit is een belangrijke stap die een enorme boost moet geven aan de bescherming van olifanten in Afrika”, stelde Fred Kumah, directeur van Wereldnatuurfonds Afrika, in een blogpost. Hoewel er veel aandacht was voor het ophanden zijnde verbod, benadrukte Kumah nog wel dat er niet veel aandacht is besteed aan het feit dat het verbod nu ook daadwerkelijk is ingegaan.

De CEO van WildAid Peter Knights noemde het verbod ‘de grootst mogelijke stap in het terugdringen van stropen op olifanten’: ,,We kunnen 2018 starten in de hoop dat olifanten nu veiliger zijn.”


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

71

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Bewijs dat supermarktterrorist sympathiseert met IS

Bewijs dat supermarktterrorist sympathiseert met IS

De supermarkt in Trèbes waar de gijzeling plaatsvond Foto: EPA

Foto van 'Sofie Smulders'

1 UUR

De politie heeft bewijs gevonden dat de man die vrijdag in het zuiden van Frankrijk vier mensen vermoordde, sympathiseert met IS.

Franse agenten deden een huiszoeking in de woning van Radouane Lakdim. Zij troffen een religieus testament aan: een warrig geschreven tekst waarin duidelijk verwezen wordt naar terreurgroepering Islamitische Staat. Dit melden Franse media.

Supermarkt

De 25-jarige Lakdim hield vrijdag in de stad Carcassonne een auto aan en schoot hierbij een van de inzittenden neer. Hij reed verder in de auto en begon te schieten op vier agenten, die aan het joggen waren. Een van hen werd geraakt in zijn schouder.

Lakdim vluchtte naar een supermarkt in de plaats Trèbes. Bij zijn binnenkomst riep hij de woorden Allahu Akbar. Hij zou ook gezegd hebben dat hij in opdracht van IS handelde en dat hij klaar was om te sterven voor Syrië. Hij opende het vuur en schoot hierbij een klant en een medewerker dood.

Salah Abdeslam

Een groot aantal van de aanwezigen kon ontsnappen uit de supermarkt, maar Lakdim wist acht mensen te gijzelen. Een politieagent die de plaats van een gegijzelde vrouw in nam, raakte hierbij ernstig gewond. Zaterdagochtend werd bekend dat hij is overleden aan zijn verwondingen.

Tijdens de gijzeling zou Lakdim hebben gevraagd om de vrijlaten van Salah Abdeslam, de enige nog levende verdachte van de groep die verantwoordelijk is voor de aanslagen in Parijs in november 2015.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

6

Wereldwijde protesten tegen Amerikaanse wapenwet

Wereldwijde protesten tegen Amerikaanse wapenwet

Demonstranten in Washington Foto: EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 UUR

De straten van grote Amerikaanse steden zijn zaterdag bezaaid met mensen die protesteren tegen de omstreden wapenwet.

In Washington lopen honderdduizenden, voornamelijk jonge, Amerikanen de zogeheten March for Our Lives. Ook in onder Boston, Chicago, Houston, Los Angeles, New York en Parkland, Florida zijn demonstranten op de been. In die laatste plaats vond in februari een schietpartij plaats waarbij een oud-scholier zeventien mensen om het leven bracht.

Deze schietpartij lijkt meer los te maken dan voorgaande shootings, of in ieder geval: hij blijft hangen. Dit leidt tot veel discussie en nu dus ook grootschalige protesten.

Omstreden

Het bezit van vuurwapens is al heel lang omstreden in de VS. De tegenstanders van beperkingen zien het bezit als een grondrecht. „Een goed gedisciplineerde militie is de noodzaak voor de veiligheid van een vrije Staat, het recht van het volk om wapens te hebben en te dragen mag niet worden aangetast”, staat in de oude grondwet vermeld.

Tegenstanders van de wapenwet zeggen dat hier wordt bedoeld dat burgers in een burgerwacht of als militair of agent wapens dragen, maar dat dit geen grondrecht is voor elk individu. Het Hooggerechtshof staat hier niet achter. Volgens opiniepeilers is dat anders voor twee derde van de Amerikanen, die voor ingrijpende beperkingen van vuurwapenbezit zijn.

Niet alleen in de VS zijn protestanten op de been voor de March of Our Lives, in steden wereldwijd, waaronder Parijs en Sydney, wordt er gedemonstreerd. En ook in Amsterdam. Op het Museumplein kwamen demonstranten bijeen, op initiatief van Democrats Abroad Netherlands en March for Our Lives Amsterdam.

LEES OOK


Views

10

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Dochter smeekt om puppy met fantastisch gevolg
Likeability of 6

Dochter smeekt om puppy met fantastisch gevolg

Dochter smeekt om puppy met fantastisch gevolg. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

VANDAAG, 15:19

Brendan Greeley is een journalist met een wel heel slim kind. Zijn achtjarige dochter is namelijk zo vrij geweest om haar wensen op de krant te schrijven die haar vader altijd leest, zodat ze zeker wist dat ze gehoord zou worden.

„Can I please get a puppy?", schreef ze woensdag op de voorpagina. Geen slechte actie van de kleine meid, want deze wens had wel een heel bijzondere wending.

Donatie aan een dierenasiel

Greeley plaatste een foto van de desbetreffende krant op Twitter en die ging viraal. Zijn volgers reageerden daar dan ook massaal op: ze vonden dat zijn dochter zeker recht had op deze puppy. Greeley besloot hier, onder druk, uiteindelijk aan toe te geven. Wel onder de voorwaarde dat iedereen die in het 'complot' zat, een kleine donatie zou doen aan een dierenasiel naar keuze. Deze volgers omschrijft Greeley als #teampuppy.

#Teampuppy

Niet alleen Greeley zijn dochter, maar ook hijzelf wordt gehoord. Veel mensen reageerden met een bericht waarmee ze bewezen dat ze inderdaad een donatie hebben gedaan. Go #teampuppy!

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_9d8521f155ecd6ffb3ed38222b167993763611ae_avatar

Views

300+

Gijzeling in supermarkt Zuid-Frankrijk
Likeability of 3

Doden bij gijzeling in supermarkt Zuid-Frankrijk

Exterieur van de supermarkt. Foto: Google Maps.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een gewapende man heeft in een supermarkt in het Zuid-Franse Trèbes acht mensen gegijzeld gehouden. Daarbij zijn zeker twee mensen om het leven gekomen, zo heeft het Franse ministerie van binnenlandse zaken gezegd. De gijzelnemer zelf is bij een inval door de politie ook gedood.

Nog eens drie mensen zijn gewond geraakt. Een van hen is er ernstig aan toe.

De man zou hebben gezegd dat hij namens Islamitisch Staat handelt, zo melden Franse media. Hij liet uiteindelijk de gijzelaars weer vrij en bleef met enkel nog een politie-onderhandelaar in de supermarkt. Hij zou de vrijlating hebben geëist van Salah Abdeslam, de enige terrorist van de aanslagen in Parijs in 2015 die nog leeft. Abdeslam zit vast in Frankrijk.

De politie heeft de weg naar Trèbes afgezet. Foto: AFP.

De Franse regering beschouwt de gijzeling als een terreurdaad, zo liet premier Édouard Philippe weten. De gijzelnemer schreeuwde tijdens zijn actie islamitische leuzen.

Geschoten op agenten

Eerder op de dag werden vier agenten terwijl ze aan het joggen waren beschoten vanuit een auto. Dat gebeurde in Carcassonne, een populaire toeristenbestemming die zo’n 5 kilometer van Trèbes ligt. Bij het incident van vrijdagochtend zou een van de agenten gewond zijn geraakt aan zijn schouder.

Agenten zetten vervolgens de achtervolging in. De dader sloeg op de vlucht en stapte uit bij de supermarkt in Trèbes. Volgens het Franse La Dépêche zou hij bij het binnenlopen van de supermarkt 'Allahu akbar' hebben geroepen.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

100+

Likeability of 5

Camera videoHoe de Asus ZenBook de flexwerklaptop werd

In samenwerking met Asus

21 MAA 2018

Een mooi ogende notebook die - zonder snoertje - de hele werkdag meegaat. Dat is in een paar woorden de Asus ZenBook, de laptop die je op menig flexwerkplek ongetwijfeld opengeklapt op tafel hebt gezien.

Metro is samen met Asus (zie onderaan) via een columnwedstrijd op zoek naar mooie verhalen over goede flexwerkplekken. Hoe zit dat toch, dat dit apparaat uit zoveel werktassen tevoorschijn wordt getoverd?

Asus is van oudsher een tech-company en in 1989 ooit begonnen met moederborden en grafische kaarten. „Dat is ons hart en de reden waarom gamers en super-techy mensen ons kennen en van ons houden”, vertelt Farley Cicilia van Asus. „We staan voor innovatie en design. Dat is handig voor als je bijvoorbeeld zelf je pc wilt bouwen. Ja, we zijn een powerhouse voor componenten en hardware.”

Nu voor iedereen

Langzamerhand begon Asus ook pc’s en laptops te bouwen. Niet alleen voor ‘die gamers en supertechy mensen’, maar voor iedereen. En zo was daar in 2011 het - zo bleek later - bedrijfspareltje voor de gewone man, de Asus Zenbook. Met name de huidige ‘UX430’ is uitgegroeid tot een populair apparaat. Kenmerkend zijn het grotere scherm (door dunne randen) en het draaggemak.

Cicilia: „Onze ZenBookserie is het neusje van de zalm geworden, onze trots. De ZenBook is een superelegante premium laptop van uitstekende materialen. Het design van de ZenBook is de afgelopen drie jaar heel belangrijk geworden. We hebben ons als Asus afgevraagd hoe de ZenBook mee kon met de tijd. Dat resulteerde erin dat je tegenwoordig met de Zenbook gezien wilt worden.”

Wow-factor

Dat blijkt. Loop een koffietentje in en je ontdekt wel iemand die zit te flexwerken met een ZenBook. „Als je je laptoptas opent zorgt dat bijna voor de wow-factor”, zegt Cicilia met een grote lach. Dan een beetje relativerend: „Het is gewoon echt een mooi en onderscheidende notebook.”

Opvallend design of niet, je moet er natuurlijk vooral goed mee kunnen werken. Cicilia: „Uiteraard, maar wees gerust. De Zenbook heeft genoeg paardenkracht om ook grote, zware programma’s te kunnen draaien. Mensen uit de grafische wereld en ook personen die moeten editen, kunnen er prima mee overweg.”

Dat je zoveel ZenBooks op openbare plekken ziet, komt omdat het bepaald geen log en zwaar apparaat is. Integendeel, de laptop weegt maar 1,25 kilo. Hij is reisvriendelijk, sommige ZenBooks passen zelfs in een vrouwenhandtas. En voor de sloddervossen onder ons, die stelselmatig hun oplader vergeten: de ZenBook heeft een optimale batterij, waardoor hij een uurtje of negen à tien meegaat. De melding die je vreest, ‘nog 10 procent’, blijft lekker lang uit. Superhandig voor de flexwerker dus. En, niet geheel onbelangrijk, voor 700 tot 800 euro heb je een ZenBook in huis.

Schrijven en stemmen

De ervaringen van die flexwerker, daar zijn Asus en Metro zoals gezegd naar op zoek. Wie graag in een café of op een rustig plekje in een bibliotheek werkt en daar een goed verhaal bij heeft: schrijf gerust een column van 400 woorden en stuur deze in naar lezerscolumn@metronieuws.nl. Wat het mooiste verhaal oplevert? Een plek in de papieren Metro en, uiteraard, een Asus Zenbook.

Schrijf je geen column, maar wil je wel meebepalen wie de winnaar wordt? Je stem uitbrengen - door middel van een emoji - kan hier. Wel een beetje naar beneden scrollen, dan vind je de 'lezerscolumns flexwerkplek'.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Doorzichtige rugzak op school Florida verplicht

Doorzichtige rugzak op school Florida verplicht

Doorzichtige rugzak op school Florida verplicht. Foto: ANP

Foto van 'Bregje Simons'

GISTEREN

De leerlingen van de school in Florida waar vorige maand 17 mensen om het leven kwamen door een schietpartij, moeten binnenkort met een doorzichtige rugzak naar school. Dat is ingevoerd nadat twee studenten op de school werden gearresteerd met een mes op zak. Een van de studenten trok bij een ruzie in de kantine een mes. De vader van de desbetreffende leerling legde uit dat zijn dochter zich zo onveilig voelt op de school dat ze liever een mes op zak heeft.

Metaaldetectors

In een brief aan de families van de leerlingen, schrijft het bestuur van de Marjory Stoneman Douglas High School dat alle leerlingen gratis een tas van de school krijgen. Die rugzakken worden volgende week, na spring break uitgedeeld. Ook moeten de leerlingen en medewerkers verplicht een naamkaartje gaan dragen, zo stelt The New York Times.

De school overwoog ook metaaldetectors, maar volgens het bestuur geeft dat de leerlingen niet het gevoel dat ze welkom zijn. Bovendien zou iemand die kwaad willen, wel een manier vinden om daar aan te ontkomen, zegt het bestuur in een eerder interview.

Non-actief

De veiligheid van de school kwam weer in opspraak toen de broer van de schutter het schoolterrein op kwam terwijl hij een gebiedsverbod heeft. De bewaker die de boel in de gaten moest houden, werd door een student slapend aangetroffen. Hij is op non-actief gesteld.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

57

Israëlische tiener plats tegen monument in Auschwitz. / EPA
Likeability of 3

Israëlische tiener plast tegen monument in Auschwitz

Het voormalig Poolse concentratiekamp Auschwitz II-Birkenau. / EPA

Foto van 'Sarah Sitanala'

22 MAA 2018

In het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau II in Polen is een 19-jarige Israëlische tiener gearresteerd omdat hij stond te plassen op de trap van een momument voor de gevallen slachtoffers van het kamp tijdens de oorlog.

Furieus

Bartosz Bartyzel, woordvoerder van het kamp, reageerde furieus op het voorval: „Ik kan me geen soortgelijke gebeurtenis met een Israëlische staatsburger herinneren”, aldus Bartyzel.

Het voorval vond woensdagmiddag plaats, dicht bij de ruïnes van de crematoria van het vroegere concentratiekamp. Volgens Bartyzel reageerde het aanwezige personeel zeer alert en werd meteen de bewaking en de politie gewaarschuwd.

Boete

Onduidelijk is nog wat de tiener heeft bewogen tot deze schandalige daad. Volgens Poolse media werd de tiener dezelfde avond nog vrijgelaten, met slechts een boete op zak. Dit is in lijn met de Poolse strafwet. Het schenden van een monument in het leven geroepen voor de herdenking van historische gebeurtenissen, wordt gestraft met een boete of een gevangenisstraf.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Views

200+