Waar houdt dit op? Bitcoin nu 15.000 dollar waard

Is de Bitcoin te stoppen? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

7 DEC 2017

De bitcoin breekt record na record. De koers van de cryptovaluta is sinds oktober aan een ongekende opmars bezig. Nadat op 12 oktober de 5000 dollar en vorige week de 10.000 dollargrens werd doorbroken, is de waarde nu gestegen naar 15.000 dollar. (12.732 euro) En opmerkelijk: dit is slechts 12 uur na het vorige record van 14.000 dollar. Vorig jaar rond deze tijd was de munt slechts 753 dollar waard.

Deze ongekende exponentiële stijging doet volgens economen denken aan een bubbel die op ieder moment kan knappen. Anderen zijn juist lyrisch over deze ontwikkeling en denken dat de internetmunt nog veel meer waard zal worden.

De imposante opmars ©ANP

Een gigantische markt

Binnen een zeer korte tijd is er een online markt ontstaan die qua volume groter is dan het Bruto Binnenlands Product van middelgrote landen. Met een totale waarde van bijna 400 miljard dollar is de bitcoinmarkt op dit moment ‘groter’ dan het bruto binnenlands product van landen als Oostenrijk, Noorwegen en Egypte. Het BNP van Nederland is met 770 miljard nog wel een stuk groter.

De internetvaluta is momenteel qua omvang de vijfde grootste op aarde. De totale waarde van de alle bitcoins in omloop is groter bijvoorbeeld die van alle Britse ponden en Indische roepies. Hiermee laat de Bitcoin alleen de dollar, euro, Chinese yuan en Japanse yen nog voor zich.

Einde in zicht?

Volgens beleggers Corné van Zeijl, Valentijn van Nieuwenhuijzen en Willem Middelkoop is het volgende week gedaan met de groei. Dit lieten de beursdeskundigen aan RTLZ weten. De beleggers vergelijken deze bizarre opmars met de Tulpenmanie van 1636 en 1637, toen steeg de prijs van tulpenbollen tot ongekende hoogte om op een gegeven moment volledig in elkaar te zakken.

Omdat er vanaf 10 december gespeculeerd kan worden op een koersdaling, zal het een run naar de uitgang komen. „Hierdoor komen vraag en aanbod weer beter in balans”, aldus de beleggers.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Waarom zijn jongere broertjes vaker gay?

Homoseksualiteit is aangeboren, maar hoe? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

GISTEREN

Wetenschappers zijn al een hele tijd op zoek naar het 'gay-gen'. Dat homoseksualiteit is aangeboren en niet aangeleerd, zoals door sommige conservatievelingen wordt beweerd, is een feit. Toch kan niemand vertellen welke factoren in het ontwikkelingsstadium van een embryo nu precies van invloed zijn op iemands geaardheid.

Een van de opmerkelijkste uitkomsten, na decennialang genetisch onderzoek, was het feit dat jongens vaker homoseksueel zijn naarmate zij meer oudere broers hebben. Dit wordt ook wel het Oudere Broer-effect genoemd. Het was lang gissen naar waarom dit zo was.

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Donald Trump Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

Transgenders zijn toch welkom in het Amerikaanse leger. Federale rechter Colleen Kollar-Kotelly legde het verzoek van Trump om eventuele toelating van transgenders tot het leger uit te stellen maandag naast zich neer.

Trump wil af van militairen die zich niet identificeren met het geslacht dat ze bij hun geboorte hadden. In juli draaide hij een besluit van zijn voorganger Barack Obama terug. Kollar-Kotelly blokkeerde die verordening eind oktober.

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

GISTEREN

Wu Yonging (26) is een beroemd dakbeklimmer. Hij staat erom bekend dat hij graag aan hoge gebouwen hangt, maar helaas is hij om het leven gekomen tijdens zijn laatste stunt. Hij viel afgelopen maand tijdens een 'rooftop challenge' van een wolkenkrabber af, van 62 verdiepingen hoog.

Huwelijk

De explosie vond plaats in de Port Authority Bus Terminal. Foto: epa.

Gewonden na explosie in hart van New York

Gewonden na explosie in hart van New York

Foto van 'Metro'

Metro

11 DEC 2017

Door een explosie in een busstation in New York zijn maandag meerdere gewonden gevallen. Het incident vond plaats in de zogenaamde Port Authority Bus Terminal in de buurt van Times Square. Het betreft het grootste busstation van de Verenigde Staten, waar jaarlijks meer dan 65 miljoen mensen komen.

De ontploffing vond plaats in een ondergrondse verbinding tussen het busstation en een metrostation.

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Keaton Jones Videostill: Facebook Kimberly Jones

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

11 DEC 2017

Keaton Jones uit Tennessee wordt gepest op school omdat hij ‘anders’ zou zijn. Zijn moeder zette een hartverscheurend filmpje van hem op Facebook waarin hij vertelt over het gepest. De video is viral gegaan en verschillende (bekende) mensen komen voor hem op.

„Ze maken grappen over mijn neus, zeggen dat ik lelijk ben en geen vrienden heb”, horen we Keaton tegen zijn moeder zeggen, net nadat ze hem van school heeft opgehaald omdat hij bang is voor de pesterijen tijdens de lunch.

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

24 vrouwen in Soedan zijn gearresteerd voor het dragen van een broek. Ze zijn uiteindelijk niet veroordeeld. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

10 DEC 2017

24 Soedanese vrouwen zijn niet veroordeeld voor het dragen van een broek in het openbaar. De vrouwen werden woensdag opgepakt bij een feestje dichtbij Khartoum, de hoofdstad van Soedan.

Volgens artikel 152 van het strafwetboek van Soedan is „je onpasselijk gedragen", een „obscene outfit" aandoen of het „irriteren van de publieke gevoelens" strafbaar. De vrouwen die terechtstonden hadden 40 zweepslagen en een boete kunnen krijgen voor hun „obscene outfit".

Noodlanding vliegtuig om vrouw die champagne eist

De vrouw had volgens het personeel genoeg gehad/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

10 DEC 2017

In de Duitse stad Stuttgart heeft deze week een vliegtuig een noodlanding moeten maken. Dat kwam niet vanwege de winterse omstandigheden in de lucht, maar vanwege een agressieve passagier, zo meldt de Duitse politie tegenover het persbureau DPA.

Baldadig