Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 20 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

VS dreigen met sancties bij tegenstem ‘Jeruzalem’

De Verenigde Staten dulden geen kritiek op hun besluit om Jeruzalem officieel als hoofdstad van Israël te erkennen. Dat zegt Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur van de VS in de Verenigde Naties. Bij de VN wordt donderdag met een motie gestemd over een eventuele veroordeling van het besluit van Amerika.

„Bij de VN wordt ons altijd gevraagd meer te doen en meer te geven", begint Haley op Twitter. „Dus als wij een besluit nemen over de locatie van onze ambassade, verwachten we niet dat degenen die we geholpen hebben het op ons gemunt hebben. Er wordt op donderdag gestemd over een motie die onze keuze bekritiseert. De VS gaat de namen opschrijven."

Daarmee lijkt de Amerikaanse politica te doelen op sancties tegen de landen die middels de stemming kritiek uiten op het besluit van Amerika. Ook president Donald Trump hint op sancties bij landen met een kritische houding. Hij zegt dat het de VS „een hoop geld zal besparen" als landen tegenstemmen.

Turkije, Palestina niet blij

Zowel de Turkse als de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken hebben aangegeven niet blij te zijn met de uitspraken van Amerikaanse zijde. Zij roepen landen op om zich niet te laten intimideren door de dreigende taal van de Amerikanen.

De stemming van donderdag is al de tweede Amerika-kritische resolutie die deze week in de VN behandeld wordt. Maandag stemde de VN-Veiligheidsraad over een tekst die de VS opriep het Jeruzalem-besluit terug te draaien. De VS sprak zijn veto uit, maar de andere 14 landen stemden voor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.