Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 6 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Trump heeft eindelijk zijn inreisverbod

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de laatste versie van het inreisverbod van president Donald Trump volledig toegestaan. Vijf dingen die je moet weten.

Waarom wil Trump een inreisverbod?
Mensen uit Iran, Syrië, Tsjaad, Somalië, Libië en Jemen mogen nu uit de VS worden geweerd. De betreffende landen voldoen niet aan de Amerikaanse veiligheidseisen om visa te kunnen verstrekken. De regering Trump wil met de maatregel de terrorismedreiging voor de VS verminderen.

Trump was toch al een tijdje bezig met zijn inreisverbod?
Zeker. Na twee eerdere pogingen kondigde Trump op 24 september zijn huidige inreisverbod af. Deze zou eigenlijk op 18 oktober in moeten gaan, maar liep vertraging op door twee uitspraken van lagere rechtbanken tegen het inreisverbod dat volgens hen een discriminerende stempel droeg. Deze komen nu voorlopig te vervallen.

Hoe kan dat?
Het waren vooral de lagere rechtbanken die met sommige punten problemen hadden. Zo stelde een Hof van beroep in Californië dat slechts delen van het nieuwe inreisverbod zouden kunnen worden uitgevoerd. De regering van Trump stapte daarop meteen naar het hooggerechtshof met de vraag om de laatste versie volledig goed te keuren. Het Supreme Court gaf, met zeven tegen twee stemmen, gehoor aan het verzoek.

Hoe luidde het verzoek van het Witte Huis?
Het Witte Huis stelde in het beroep aan het Hooggerechtshof dat het inreisverbod nu wel volledig zou moeten worden uitgevoerd omdat het ‘zowel procedureel als inhoudelijk’ verschilt van eerdere verboden. De verschillen maken volgens het Witte Huis duidelijk dat het nieuwste verbod is ‘gebaseerd op doelstellingen op het gebied van nationale veiligheid en buitenlandse zaken en niet op religieuze animositeit’.

Oké. Maar waarin verschilt deze versie van het inreisverbod van de vorige twee?
Deze uitspraak betekent dat het inreisverbod geldt voor mensen uit Iran, Libië, Syrië, Jemen, Somalië en Tsjaad en die geen banden hebben met de VS. In eerdere inreisverboden werden ook de landen Soedan, Noord-Korea en Venezuela genoemd. Deze staan niet meer in het nieuwste inreisverbod. Ook is er nu duidelijk gemaakt dat mensen afkomstig uit de zes moslimlanden die al banden hebben met de VS, wel gewoon welkom zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.