Trump heeft eindelijk zijn inreisverbod

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

6 DEC 2017

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de laatste versie van het inreisverbod van president Donald Trump volledig toegestaan. Vijf dingen die je moet weten.

Waarom wil Trump een inreisverbod?
Mensen uit Iran, Syrië, Tsjaad, Somalië, Libië en Jemen mogen nu uit de VS worden geweerd. De betreffende landen voldoen niet aan de Amerikaanse veiligheidseisen om visa te kunnen verstrekken. De regering Trump wil met de maatregel de terrorismedreiging voor de VS verminderen.

Trump was toch al een tijdje bezig met zijn inreisverbod?
Zeker. Na twee eerdere pogingen kondigde Trump op 24 september zijn huidige inreisverbod af. Deze zou eigenlijk op 18 oktober in moeten gaan, maar liep vertraging op door twee uitspraken van lagere rechtbanken tegen het inreisverbod dat volgens hen een discriminerende stempel droeg. Deze komen nu voorlopig te vervallen.

Hoe kan dat?
Het waren vooral de lagere rechtbanken die met sommige punten problemen hadden. Zo stelde een Hof van beroep in Californië dat slechts delen van het nieuwe inreisverbod zouden kunnen worden uitgevoerd. De regering van Trump stapte daarop meteen naar het hooggerechtshof met de vraag om de laatste versie volledig goed te keuren. Het Supreme Court gaf, met zeven tegen twee stemmen, gehoor aan het verzoek.

Hoe luidde het verzoek van het Witte Huis?
Het Witte Huis stelde in het beroep aan het Hooggerechtshof dat het inreisverbod nu wel volledig zou moeten worden uitgevoerd omdat het ‘zowel procedureel als inhoudelijk’ verschilt van eerdere verboden. De verschillen maken volgens het Witte Huis duidelijk dat het nieuwste verbod is ‘gebaseerd op doelstellingen op het gebied van nationale veiligheid en buitenlandse zaken en niet op religieuze animositeit’.

Oké. Maar waarin verschilt deze versie van het inreisverbod van de vorige twee?
Deze uitspraak betekent dat het inreisverbod geldt voor mensen uit Iran, Libië, Syrië, Jemen, Somalië en Tsjaad en die geen banden hebben met de VS. In eerdere inreisverboden werden ook de landen Soedan, Noord-Korea en Venezuela genoemd. Deze staan niet meer in het nieuwste inreisverbod. Ook is er nu duidelijk gemaakt dat mensen afkomstig uit de zes moslimlanden die al banden hebben met de VS, wel gewoon welkom zijn.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Canada in de ban van aangespoelde voeten

De Canadese kust/Colourboux

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 19:59

Dat een voet aanspoelt op het strand is op zich al een luguber gegeven, maar in Canada gebeurt het inmiddels vaker. Over het exacte aantal lopen de berichten uiteen, maar het gaat in ieder geval om dertien voeten in de voorbije tien jaar.

En dan gaat het niet om de complete kustlijn van Canada, die natuurlijk gigantisch is. Het gaat alleen om de westelijke provincie Brits-Columbia en dan met name het plaatsje Sooke.

Likeability of 3

Dierentuin liet beren inslapen: Verblijf verouderd

Twee beren lieten ze inslapen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 17:49

De dierentuin van de Deense stad Aalborg heeft zich niet populair gemaakt bij dierenliefhebbers. De zoo heeft onlangs namelijk twee kerngezonde beren laten inslapen, zo maakte de dierentuin bekend in een bericht op Facebook.

Verouderd hok

Britse baby overleeft drie unieke hartoperaties

Vanellope werd geboren met de zeldzame aandoening ectopia cordis. (Colourbox)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

GISTEREN

De Britse Vanellope is pas drie weken oud, maar heeft nu al drie zware hartoperaties overleefd. Ze werd geboren met de bijzondere aandoening dat haar hart buiten haar lichaam is gegroeid.

Ectopia cordis

Reisbeperking voor Australische pedofielen

Reisbeperking voor Australische pedofielen

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

GISTEREN

Door een nieuwe wet in Australië mogen pedofielen het land niet zomaar verlaten. Australië is met deze wet het eerste land ter wereld dat de bewegingsvrijheid van pedofielen beperkt.

Toestemming

James Cordon heeft een dochter gekregen

James Corden heeft een dochter gekregen

James Cordon heeft een dochter gekregen. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

Beschuit met roze muisjes voor James Corden en zijn vrouw Julia Carey! De twee zijn namelijk trotse ouders geworden van hun derde kindje, een dochtertje. De presentator, bekend van The Late Late Show en Carpool Karaoke, maakte dit nieuws bekend via Twitter.

Waarom zijn jongere broertjes vaker gay?

Homoseksualiteit is aangeboren, maar hoe? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

GISTEREN

Wetenschappers zijn al een hele tijd op zoek naar het 'gay-gen'. Dat homoseksualiteit is aangeboren en niet aangeleerd, zoals door sommige conservatievelingen wordt beweerd, is een feit. Toch kan niemand vertellen welke factoren in het ontwikkelingsstadium van een embryo nu precies van invloed zijn op iemands geaardheid.

Een van de opmerkelijkste uitkomsten, na decennialang genetisch onderzoek, was het feit dat jongens vaker homoseksueel zijn naarmate zij meer oudere broers hebben. Dit wordt ook wel het Oudere Broer-effect genoemd. Het was lang gissen naar waarom dit zo was.

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Donald Trump Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

12 DEC 2017

Transgenders zijn toch welkom in het Amerikaanse leger. Federale rechter Colleen Kollar-Kotelly legde het verzoek van Trump om eventuele toelating van transgenders tot het leger uit te stellen maandag naast zich neer.

Trump wil af van militairen die zich niet identificeren met het geslacht dat ze bij hun geboorte hadden. In juli draaide hij een besluit van zijn voorganger Barack Obama terug. Kollar-Kotelly blokkeerde die verordening eind oktober.