Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad Israël

Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad Israël

Trump toont de ondertekende akte waarin hij aangeeft Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

6 DEC 2017

President Donald Trump van de Verenigde Staten heeft Jeruzalem erkend als de hoofdstad van Israël. De Amerikaanse leider zal dan ook beginnen met het proces om de Amerikaanse ambassade in Israël te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Daarmee gaat Trump lijnrecht in tegen het beleid dat zijn voorgangers hanteerden. Eerdere presidenten, en ook de huidige internationale gemeenschap, vindt namelijk dat een besluit hierover moet voortvloeien uit onderhandelingen tussen de Palestijnen en Israël.

Er is echter al decennia ruzie tussen Palestina en Israël over de stad Jeruzalem. Israël wil het hele gebied als hoofdstad, terwijl de Palestijnen Oost-Jeruzalem de hoofdstad willen maken van hun Palestijnse staat. En ook in al die jaren hebben de onderhandelingen tot niets geleid. Volgens Trump is het daarom tijd om Jeruzalem officieel te erkennen als hoofdstad van Israël.

Trump benadrukt echter expliciet dat hij nog altijd een groot voorstander is van vrede tussen Palestina en Israël. „We willen een overeenkomst die voor Israël en de Palestijnen goed is." Daarnaast wil hij de status quo handhaven rond de heiligdommen in Oost-Jeruzalem, waaronder de Tempelberg.

Controversieel

Het besluit van Trump is op zijn minst controversieel te noemen. De Arabische wereld, de paus, de EU en een aantal individuele Europese lidstaten, zoals Nederland en Rusland, bekritiseerden het besluit van Trump openlijk. Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken noemt de maatregel „onverstandig en contraproductief".

„Uiteraard zal er afkeuring en verzet zijn tegen dit besluit", reageert de Amerikaanse president in zijn toespraak. „Maar we zijn ervan overtuigd dat we uiteindelijk, als we de meningsverschillen oplossen, een plek krijgen met meer begrip en samenwerking."

De president maakte verder bekend dat vice-president Mike Pence de komende dagen afreist naar het Midden-Oosten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

92

De explosie vond plaats in de Port Authority Bus Terminal. Foto: epa.

Gewonden na explosie in hart van New York

Gewonden na explosie in hart van New York

Foto van 'Metro'

Metro

3 UUR

Door een explosie in een busstation in New York zijn maandag meerdere gewonden gevallen. Het incident vond plaats in de zogenaamde Port Authority Bus Terminal in de buurt van Times Square. Het betreft het grootste busstation van de Verenigde Staten, waar jaarlijks meer dan 65 miljoen mensen komen.

De ontploffing vond plaats in een ondergrondse verbinding tussen het busstation en een metrostation.

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Keaton Jones Videostill: Facebook Kimberly Jones

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 11:22

Keaton Jones uit Tennessee wordt gepest op school omdat hij ‘anders’ zou zijn. Zijn moeder zette een hartverscheurend filmpje van hem op Facebook waarin hij vertelt over het gepest. De video is viral gegaan en verschillende (bekende) mensen komen voor hem op.

„Ze maken grappen over mijn neus, zeggen dat ik lelijk ben en geen vrienden heb”, horen we Keaton tegen zijn moeder zeggen, net nadat ze hem van school heeft opgehaald omdat hij bang is voor de pesterijen tijdens de lunch.

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

24 vrouwen in Soedan zijn gearresteerd voor het dragen van een broek. Ze zijn uiteindelijk niet veroordeeld. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

GISTEREN

24 Soedanese vrouwen zijn niet veroordeeld voor het dragen van een broek in het openbaar. De vrouwen werden woensdag opgepakt bij een feestje dichtbij Khartoum, de hoofdstad van Soedan.

Volgens artikel 152 van het strafwetboek van Soedan is „je onpasselijk gedragen", een „obscene outfit" aandoen of het „irriteren van de publieke gevoelens" strafbaar. De vrouwen die terechtstonden hadden 40 zweepslagen en een boete kunnen krijgen voor hun „obscene outfit".

Noodlanding vliegtuig om vrouw die champagne eist

De vrouw had volgens het personeel genoeg gehad/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

GISTEREN

In de Duitse stad Stuttgart heeft deze week een vliegtuig een noodlanding moeten maken. Dat kwam niet vanwege de winterse omstandigheden in de lucht, maar vanwege een agressieve passagier, zo meldt de Duitse politie tegenover het persbureau DPA.

Baldadig

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

GISTEREN

Deze week is er in India een baby geboren met een zeemeerminsyndroom. Een zeer zeldzame aandoening, waarbij het geslacht onmogelijk te bepalen was. Helaas is de baby vier uur na de geboorte overleden.

Weinig geld

Nederlands fotomodel omgekomen in Maleisië

Ivana viel van een balkon van de twintigste verdieping van een gebouw in Kuala Lumpur. (EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

9 DEC 2017

Het Nederlandse fotomodel Ivana Smit is om het leven gekomen. Ze is van een balkon gevallen op de 20e verdieping van een gebouw in Kuala Lumpur.

Naakt lichaam

Hoffman opnieuw beschuldigd van seksueel wangedrag. / ANP

Hoffman opnieuw beschuldigd van seksueel wangedrag

Hoffman ontkent alle aantijgingen. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

9 DEC 2017

Dustin Hoffman wordt opnieuw beschuldigd van seksueel wangedrag. Collega Kathryn Rossetter stelt in 1984, toen zij samen in een toneelstuk op Broadway stonden, een „gruwelijke, demotiverende misbruikervaring” te hebben gehad, meldt de Hollywood Reporter.

Einde carrière