Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 2 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Trump blij: plan belastingverlaging goedgekeurd

De Amerikaanse Senaat heeft zaterdag met een kleine meerderheid van 51 stemmen voor en 49 tegen een nieuwe belastingwet goedgekeurd waardoor Amerikanen straks minder ‘tax‘ betalen. Het wetsvoorstel van bijna vijfhonderd pagina’s moet nog worden afgestemd op een voorstel uit het Huis van Afgevaardigden.

De Republikeinse regering van president Trump wil dat de VS een eenvoudiger belastingstelsel krijgen en dat er minder belasting geheven wordt. De Democratische oppositie zegt dat het voorgelegde plan er vooral voor zorgt dat er straks minder belasting wordt geheven op grote bedrijven en de hogere inkomens. De middenklasse zou straks juist meer belasting gaan betalen.

Afschaffing aftrekposten

De hervorming voorziet onder meer in een forse daling van de vennootschapsbelasting van 35 procent naar 20 procent. Volgens voorstanders van het plan zorgt dat voor economische groei die huishoudens in de middenklasse duizenden dollars per jaar oplevert. Om de misgelopen inkomsten voor de staat te dekken, voorziet het plan ook in het beperken of afschaffen van een aantal aftrekposten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aftrek van hypotheekrente, spaargeld en bepaalde lokaal geheven belastingen. Het aantal belastingschijven wordt teruggebracht van zeven naar vier.

Overwinning voor Trump

Wanneer de wetgeving door het Congres is, zal het een politieke mijlpaal zijn voor Trump die volgende maand een jaar president is. Het zou een opmerkelijk succes zijn na de mislukte pogingen een nieuwe zorgwet te regelen. Het wordt de belangrijkste hervorming van het belastingstelsel sinds de jaren tachtig. Amerikaanse media stellen dat het na het groene licht van de Senaat mogelijk moet zijn dat Trump de belastingwet voor de kerstdagen ondertekent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.