Trump blij: plan belastingverlaging goedgekeurd

Trump blij: plan belastingverlaging goedgekeurd

De Amerikaanse Senaat heeft een belastingwet goedgekeurd waardoor Amerikanen straks minder 'tax' betalen. Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

2 DEC 2017

De Amerikaanse Senaat heeft zaterdag met een kleine meerderheid van 51 stemmen voor en 49 tegen een nieuwe belastingwet goedgekeurd waardoor Amerikanen straks minder 'tax' betalen. Het wetsvoorstel van bijna vijfhonderd pagina's moet nog worden afgestemd op een voorstel uit het Huis van Afgevaardigden.

De Republikeinse regering van president Trump wil dat de VS een eenvoudiger belastingstelsel krijgen en dat er minder belasting geheven wordt. De Democratische oppositie zegt dat het voorgelegde plan er vooral voor zorgt dat er straks minder belasting wordt geheven op grote bedrijven en de hogere inkomens. De middenklasse zou straks juist meer belasting gaan betalen.

Afschaffing aftrekposten

De hervorming voorziet onder meer in een forse daling van de vennootschapsbelasting van 35 procent naar 20 procent. Volgens voorstanders van het plan zorgt dat voor economische groei die huishoudens in de middenklasse duizenden dollars per jaar oplevert. Om de misgelopen inkomsten voor de staat te dekken, voorziet het plan ook in het beperken of afschaffen van een aantal aftrekposten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aftrek van hypotheekrente, spaargeld en bepaalde lokaal geheven belastingen. Het aantal belastingschijven wordt teruggebracht van zeven naar vier.

Overwinning voor Trump

Wanneer de wetgeving door het Congres is, zal het een politieke mijlpaal zijn voor Trump die volgende maand een jaar president is. Het zou een opmerkelijk succes zijn na de mislukte pogingen een nieuwe zorgwet te regelen. Het wordt de belangrijkste hervorming van het belastingstelsel sinds de jaren tachtig. Amerikaanse media stellen dat het na het groene licht van de Senaat mogelijk moet zijn dat Trump de belastingwet voor de kerstdagen ondertekent.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

77

Canada in de ban van aangespoelde voeten

De Canadese kust/Colourboux

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 19:59

Dat een voet aanspoelt op het strand is op zich al een luguber gegeven, maar in Canada gebeurt het inmiddels vaker. Over het exacte aantal lopen de berichten uiteen, maar het gaat in ieder geval om dertien voeten in de voorbije tien jaar.

En dan gaat het niet om de complete kustlijn van Canada, die natuurlijk gigantisch is. Het gaat alleen om de westelijke provincie Brits-Columbia en dan met name het plaatsje Sooke.

Likeability of 3

Dierentuin liet beren inslapen: Verblijf verouderd

Twee beren lieten ze inslapen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 17:49

De dierentuin van de Deense stad Aalborg heeft zich niet populair gemaakt bij dierenliefhebbers. De zoo heeft onlangs namelijk twee kerngezonde beren laten inslapen, zo maakte de dierentuin bekend in een bericht op Facebook.

Verouderd hok

Britse baby overleeft drie unieke hartoperaties

Vanellope werd geboren met de zeldzame aandoening ectopia cordis. (Colourbox)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

GISTEREN

De Britse Vanellope is pas drie weken oud, maar heeft nu al drie zware hartoperaties overleefd. Ze werd geboren met de bijzondere aandoening dat haar hart buiten haar lichaam is gegroeid.

Ectopia cordis

Reisbeperking voor Australische pedofielen

Reisbeperking voor Australische pedofielen

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

GISTEREN

Door een nieuwe wet in Australië mogen pedofielen het land niet zomaar verlaten. Australië is met deze wet het eerste land ter wereld dat de bewegingsvrijheid van pedofielen beperkt.

Toestemming

James Cordon heeft een dochter gekregen

James Corden heeft een dochter gekregen

James Cordon heeft een dochter gekregen. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

Beschuit met roze muisjes voor James Corden en zijn vrouw Julia Carey! De twee zijn namelijk trotse ouders geworden van hun derde kindje, een dochtertje. De presentator, bekend van The Late Late Show en Carpool Karaoke, maakte dit nieuws bekend via Twitter.

Waarom zijn jongere broertjes vaker gay?

Homoseksualiteit is aangeboren, maar hoe? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

GISTEREN

Wetenschappers zijn al een hele tijd op zoek naar het 'gay-gen'. Dat homoseksualiteit is aangeboren en niet aangeleerd, zoals door sommige conservatievelingen wordt beweerd, is een feit. Toch kan niemand vertellen welke factoren in het ontwikkelingsstadium van een embryo nu precies van invloed zijn op iemands geaardheid.

Een van de opmerkelijkste uitkomsten, na decennialang genetisch onderzoek, was het feit dat jongens vaker homoseksueel zijn naarmate zij meer oudere broers hebben. Dit wordt ook wel het Oudere Broer-effect genoemd. Het was lang gissen naar waarom dit zo was.

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Donald Trump Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

12 DEC 2017

Transgenders zijn toch welkom in het Amerikaanse leger. Federale rechter Colleen Kollar-Kotelly legde het verzoek van Trump om eventuele toelating van transgenders tot het leger uit te stellen maandag naast zich neer.

Trump wil af van militairen die zich niet identificeren met het geslacht dat ze bij hun geboorte hadden. In juli draaide hij een besluit van zijn voorganger Barack Obama terug. Kollar-Kotelly blokkeerde die verordening eind oktober.