Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

‘Radicale IS-kinderen zijn gevaar voor Duitsland’

De chef van de Duitse inlichtingendienst, Hans-Georg Maassen, is bang dat gehersenspoelde kinderen naar Duitsland komen nu de terreurgroep Islamitische Staat (IS) vrijwel al zijn terrein in het Midden-Oosten kwijt is. Dat zegt hij tegenover het Duitse persbureau DPA. Volgens hem zijn kinderen in ‘scholen’ van IS geïndoctrineerd met het gedachtegoed van de radicaal-islamitische groep en vormt die groep daardoor een gevaar als zij naar Duitsland gaan.

Maassen zegt dat de kinderen in hoge mate geradicaliseerd zijn en de ideologie van IS steunen. „Die kun je dus beslist ook jihadisten noemen. Dat stelt de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst voor problemen, omdat die kinderen en jongeren erg gevaarlijk kunnen zijn.” Maasssen stelt niet dat er al een golf jonge nazaten van IS-strijders naar Duitsland trekken.

Vrouwen

De grote terugreis van jihadisten is nog niet begonnen, maar het is volgens Maassen aannemelijk dat zij hun vrouwen en kinderen eerst terugsturen. Ook de vrouwen van jihadisten zijn in het Midden-Oosten geradicaliseerd en moeten ook in de gaten worden gehouden als ze terugkomen. In de afgelopen jaren zijn naar schatting 950 jihadisten uit Duitsland naar het gebied van IS gegaan, ongeveer een vijfde van hen is of was vrouw.

De diensten observeren voor zover bekend nu al circa zevenhonderd mensen in Duitsland die in staat worden geacht een aanslag te plegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.