Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 27 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Pentagon aangeklaagd wegens verzuim bij kerkschutter

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wordt aangeklaagd door verschillende grote steden in de Verenigde Staten. Zij houden hen medeverantwoordelijk voor de ‘kerkschutter’ die begin november 25 slachtoffers maakte in Texas.

Dader Devin Patrick Kelley had namelijk in een database moeten opduiken, wanneer hij een wapen had willen kopen, mits het ministerie zijn werk had gedaan. Het verzuim zorgde er echter voor dat de voormalig militair niet in de door de verkopers gecheckte database verscheen, waardoor de verkoper hem het wapen overhandigde.

Geweldpleging

De 26-jarige Kelly was in 2012 nog in dienst van de luchtmacht, toen hij schuldig werd bevonden van geweldpleging tegen zijn vrouw en stiefzoon. Hij kreeg een celstraf van een jaar en werd gedegradeerd tot de laagste rang binnen het leger. Wangedrag maakte vervolgens dat hij zelfs volledig verbannen werd.

Dit betekent normaal gesproken dat hij op de zwarte lijst komt, maar het Pentagon verzuimde dat te doen. Dit terwijl Kelly op maar liefst drie manier in aanmerking kwam: een celstraf van minimaal één jaar, een oneervol ontslag en een veroordeling wegens huiselijk geweld.

Zodoende stapte hij met wapen de kerk in Sutherland Springs binnen, waar zijn schoonouders een dienst bijwoonde. Hij bracht 25 mensen en een ongeboren kind om het leven.

14 procent

Het ministerie maakte vervolgens bekend dat het in 2017 in veertien procent van de gevallen bij de luchtmacht geen melding maakt van een dergelijk geval als Kelly. Bij de landmacht (41 procent) en de marine (36 procent) liggen die getallen overigens nog veel hoger.

Dit baart een aantal vooraanstaande steden grote zorgen. Ken Taber – de advocaat die werd ingehuurd door New York, Philadelphia en San Francisco – zegt in een schatting over de voorbije jaren dat het om honderden, misschien wel duizenden gevallen gaat.

„Het is onmogelijk na te gaan hoeveel gevallen van wapengeweld te wijten zijn aan mensen die wapens konden kopen, maar dat eigenlijk niet mochten”, vertelt Taber tegenover The Independent. „Feit is dat er een groot aantal mensen zijn die door militaire veroordelingen niet meer in aanmerking komen om een wapen te bezitten, maar niet in die database staan”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.