Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 20 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Pasgeboren baby 1 jaar jonger dan moeder

Dat moet wel een erg jonge moeder zijn geweest, zal je denken. Toch niet: de 26-jarige Tina Gibson beviel vorige maand van haar dochter Emma. Het baby’tje werd 25 jaar geleden als embryo ingevroren; een jaar nadat haar toekomstige moeder was geboren.

Langst ingevroren embryo ooit

En daarmee is Emma ook gelijk het langst ingevroren embryo dat ooit ter wereld is gekomen. Op 14 oktober 1992 werd ze als embryo ingevroren en op 25 november 2017 werd ze dan geboren. Het vorige record lag op 20 jaar.

Tina’s man Benjamin heeft een taaislijmziekte. „Onvruchtbaarheid komt daar vaak bij voor”, vertelt Tina aan CNN. Zeven jaar geleden trouwde het stel en besloot voor adoptie te gaan. Totdat haar vader vertelde over het adopteren van een embryo. In eerste instantie had Tina geen interesse hierin, maar het idee bleef toch in haar hoofd dwalen.

‘Het wereldrecord maakt me niet uit’

Het stel besloot er toch voor te gaan en kwam erachter dat ze naar het National Embryo Donation Center in Knoxville in Tennessee terecht konden. Na een aantal onderzoeken konden ze een embryo uitkiezen. Ze hadden twee weken de tijd om er eentje te kiezen uit de 300 embryo’s die beschikbaar waren. Uiteindelijk hebben de twee gekeken naar onder andere de overeenkomsten tussen het embryo en zichzelf en de medische geschiedenis.

Toentertijd, vorig jaar maart, werd hen al verteld dat het embryo in 1992 is ingevroren. Dat verraste de toekomstige ouders wel, omdat Tina op dat moment zelf nog maar 25 jaar was. „Dit embryo en ik hadden beste vriendinnen kunnen zijn.” Toch denkt ze er nu niet meer over na dat het embryo al zo oud is. „Ik wilde gewoon een baby. Het maakt me niet uit of het een wereldrecord is of niet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.