Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Oprichter bitcoin.com gelooft er zelf niet meer in

Zelfs de allergrootste leek op het gebied van financiën heeft er nu wel van gehoord: de bitcoin. De digitale munt waar knappe koppen achter computerschermen ineens heel veel geld mee verdienen. Althans, digitaal geld.

Bijna kwijlend lijken bitcoin-investeerders op dit moment de realtime koersen bij te houden. De waarde van de munt is de laatste weken zo erg gestegen, dat een bitcoin bijna 14.000 euro waard is. Dat is veel geld, maar toch alweer twee duizend euro minder dan een krappe 24 uur geleden. Veel mensen, ook Nederlanders, willen de bitcointrein niet aan zich voorbij laten gaan en investeren in de munt en/of verkopen hem.

Volledig onbruikbaar

Een van de mensen die de boel verkoopt is opvallend genoeg de medeoprichter van de website bitcoin.com. Een website die mensen helpt bij het handelen in bitcoins. De Zweed Emil Oldenburg heeft de hoop in de munt opgegeven: hij verkoopt alles. Dat schrijft het Zweedse platform Breakit. Volgens hem is de bitcoin volledig onbruikbaar geworden, maar snappen mensen dat nog niet.

Dat hij daar op dit moment nog wel flink aan heeft verdiend, is zonder dat Emil het zegt duidelijk. Hij heeft zijn salaris de afgelopen drie jaar in bitcoins betaald gekregen. Net zoals de zestig andere werknemers van het bedrijf. Emil gelooft echter niet meer in de munt en verruilde alles voor een andere valuta: Bitcoin Cash.

Onhandig

De medeoprichter verloor zijn geloof in de beoogde vervanger van ons geldsysteem, omdat het soms uren duurt voordat een transactie gemaakt is. In deze supersnelle wereld kan het natuurlijk niet zo zijn dat iets ‘eenvoudigs’ als geld uren nodig heeft om van de ene rekening naar de andere gestuurd te worden. Daar komt nog bij dat de kosten van deze trage transactie door het dak gaan. Eerst kostte het ongeveer zes dollar om bitcoins van de ene rekening naar de andere te verplaatsen, maar nu al 26.

Die twee dingen samen zorgen ervoor dat Emil geen toekomst ziet voor de munt. Het past simpelweg niet in het plaatje van onze maatschappij, waar de munteenheid nu juist wel voor bedoeld was. Om zijn eigen voorraad aan bitcoins te verkopen, moest de expert 12 uur wachten en betaalde hij 50 dollar transactiekosten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.