Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 18 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Italiaanse familie voelt geen pijn

Bijna iedereen kent dat irritante gevoel als je net je kleine teen hebt gestoten. Of als je wordt gestoken door een wesp. Au! Dat doet pijn. Een Italiaanse familie heeft dat gevoel nog nooit gehad. Die lijdt aan het zeldzame Marsili-pijnsyndroom en is immuun voor pijn.

De 52-jarige Letizia Marsili heeft altijd al het idee gehad dat ze anders was dan anderen. Ze had een hoge pijngrens en heeft zich meerdere malen verbrand. Ook brak ze meerdere botten zonder dat ze het echt doorhad, zegt ze tegen de BBC.

Botbreuken niet door hebben

Ook haar 24-jarige zoon en voetballer Ludovico heeft last van het syndroom. Als hij getackeld wordt, blijft hij nooit liggen. Hij verdraait geregeld zijn enkels, maar heeft dit eigenlijk nooit door. Bernardo, de jongste zoon, had niet door dat hij zijn elleboog had gebroken toen hij van zijn fiets was gevallen. Ook de moeder van Letizia, haar zus en nicht hebben last van het syndroom.

Mutatie in gen

Volgens wetenschappers is de mutatie in het ZFHX2-gen anders. De familie beschikt wel over alle zenuwen, maar ze werken niet zoals ze zouden moeten werken.

De wetenschappers onderzoeken nu waarom de familie zo weinig pijn voelt. Ze hopen dat ze nieuwe pijnbehandelingen kunnen ontwikkelen voor patiënten met bijvoorbeeld chronische pijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.