Erdogan: Nederlanders pakken onze baby's af

6 december 2017 om 22:01 door Imre Himmelbauer
Erdogan: Nederlanders pakken onze baby's af
De Turkse president Erdogan. / AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft opnieuw kritiek geuit op Nederland. Nadat Erdogan eerder al zei dat Nederlanders fascisten waren, verwijt hij nu ook Nederlanders hun pasgeboren baby's afnemen.

Dat zei de Turkse leider op een bijeenkomst van zijn AK-partij. „Het lijkt wel op moord, op een bloedbad'', citeert het Algemeen Dagblad Erdogan. „Jullie kunnen onze kinderen niet afnemen.”

Yunus

Daarmee verwijst Erdogan impliciet naar de ophef in 2013 over moslimkinderen die worden ondergebracht bij homoseksuele of christelijke ouders in Europa en ook in Nederland. Aanleiding voor die ophef was de toen 9-jarige Yunus. Hij zou mishandeld zijn bij zijn biologische ouders en werd daarom overgeplaatst naar een pleeggezin met twee moeders. De moeder van het kind voerde in Turkije een strijd om hem bij de twee vrouwen weg te halen.

De problematiek werd destijds gesignaleerd door Erdogan, die toen nog premier was. De prominent van de AK-partij wilde niet dat de kinderen assimileerden en het Turkse en islamitische gedachtegoed zouden verliezen. Erdogan wilde daarom dat deze kinderen zouden worden teruggegeven aan de Turkse gemeenschap.

Rechtszaken

Rutte zei destijds al niet gediend te zijn van dergelijke bemoeienis bij de pleegzorg in Nederland. Dat weerhield de Turken er niet van om de ambassades in een aantal Europese steden, waaronder Den Haag, de opdracht te geven om rechtszaken op te zetten om deze kinderen te 'redden'. Sindsdien is nog weinig van deze zaken vernomen.

De Turkse president kaart het 'probleem' nu desondanks opnieuw aan. Of hij ook acties aan zijn woorden zal verbinden, is nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!