Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Ambassadeur ontkent Russische inmenging in Nederland

Rusland maakt zich niet schuldig aan inmenging. Dit zegt de Russische ambassadeur in Nederland Alexander Shulgin in een interview met de NOS: „Wij ontkennen elke soort van inmenging, elke soort bemoeienis."

Kwaadaardige octopus

Rusland wordt volgens Shulgin neergezet als „een soort gigantische, kwaadaardige octopus die dreigend rondwaart over de vrije wereld. Klaar om de kwetsbare democratieën te vernietigen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten." De ambassadeur stelt dat dit om te lachen zou zijn als het niet zo droevig was.

Shulgin wil niet ingaan op uitspraken van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken), die eerder meldde dat Nederland een doelwit is van onder meer Russische inlichtingendiensten, die bijvoorbeeld nepnieuws verspreiden. „Het is niet aan mij om te reageren op wat zij zegt tegen het Nederlandse parlement", aldus Shulgin.  „Ik spreek alleen over het Russische beleid. En daar hoort inmenging niet bij, van welke soort dan ook."

Niet goed voor de relatie

De ambassadeur geeft ook aan dat dit soort beschuldigingen de relatie tussen Nederland en Rusland geen goed doet. „De relatie tussen Nederland en Rusland is niet op zijn best. In deze context zijn alle niet onderbouwde en niet gecontroleerde beschuldigingen helemaal niet nuttig. En ze weerhouden ons er gewoon van om weer volledige medewerking te geven, zoals het eerst was."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.