Likeability of 3

5 vragen over Trumps erkenning van Jeruzalem

President Donald Trump wil Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

6 DEC 2017

Opnieuw heeft de Amerikaanse president Donald Trump voor flink wat ophef gezorgd. Hij heeft woensdagavond de stad Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkend. De Amerikaanse ambassade zal van Tel Aviv naar Jeruzalem worden verhuisd. Vijf vragen over deze actie.

Waarom gaat Trump de stad nu erkennen als hoofdstad van Israël?

Rond 19.30 uur Nederlandse tijd heeft Trump een speech geven waarin hij Jeruzalem officieel als hoofdstad van Israël erkent. Zijn aankondiging zorgde voor heel wat commotie in verschillende delen van de wereld. Het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad is een van de verkiezingsbeloftes van Trump. Alhoewel Trump veel opmerkelijke ideeën heeft, komt dit idee niet vanuit hemzelf.

De VS heeft het begin van deze stap al ruim twintig jaar geleden gezet. Het Congres nam in 1995 de Jerusalem Embassy Act aan. In die wet staat dat de VS de ambassade gaat verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Bill Clinton besloot dat Tel Aviv uit veiligheidsoverwegingen werd beschouwd als de hoofdstad. Zijn opvolgers George Bush en Barack Obama volgden dit besluit en tekenden elk half jaar opnieuw tegen de wet. De presidenten waren tegen de wet omdat het de nationale veiligheid in gevaar kon brengen. Trump denkt er anders over. Volgens critici doet hij dit om religieus-rechts (een belangrijk deel van zijn kiezers) in de VS tevreden te stellen. Een deel van zijn rechts-christelijke achterban is voorstander van het erkennen van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël.

De verhuizing van de ambassade zal nog wel zeker een paar jaar duren.

Waarom is de stad Jeruzalem zo'n gevoelig onderwerp?

Jeruzalem is een van de twintig oudste doorlopend bewoonde steden ter wereld en in de stad liggen plaatsen die belangrijk zijn voor het jodendom, het christendom en de islam. Jeruzalem vormt al jaren het hart van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De meeste landen hebben hun ambassades in Israël gevestigd in Tel Aviv en niet in Jeruzalem. Zij willen de status van de stad laten afhangen van de uitkomst van onderhandelingen tussen Palestina en Israël. Beide kampen beschouwen namelijk de stad of delen daarvan als hun hoofdstad.

Wie zijn er boos?

Verschillende regeringsleiders in de Westerse wereld en in het Midden-Oosten zijn woest, ze hebben van tevoren gewaarschuwd dat dit besluit tot veel ophef zou leiden. De Palestijnse president Abbas waarschuwde voor het weekend al dat elke Amerikaanse stap naar erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël of het verhuizen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem een bedreiging is voor de toekomst van het vredesproces. Ook de koning van buurtland Jordanië en de Saudische koning zijn het niet eens met het besluit en waarschuwen dat het voor flink wat rellen kan zorgen in de islamitische wereld.

EU-buitenlandcoördinator Mogherini liet dinsdag weten dat de stad zowel de hoofdstad van Israël als van de Palestijnen moet worden. De Turkse president Erdogan heeft gedreigd de diplomatieke banden met Israël te verbreken als de VS Jeruzalem erkent. De Nederlandse regering vindt de verwachte Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël „onverstandig en contraproductief’’. Minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) zei dat woensdag in Brussel tijdens zijn eerste NAVO-overleg. Door het besluit dat president Donald Trump naar verwachting later op de middag neemt, is „de kans dat groot dat het vredesproces achteruitgaat’’, aldus Zijlstra. „Wij zijn altijd heel helder geweest: een eindoplossing is een tweestatenoplossing.” En daarbij hoort dat Jeruzalem een gedeelde hoofdstad wordt voor de Palestijnen en Israël, zei de minister. De ChristenUnie zou een verhuizing van de Nederlandse ambassade ook wel zien zitten, maar Zijlstra heeft zijn ChristenUnie-collega’s in het kabinet daar niet over gehoord.

Ook de paus maakt zich grote zorgen over Trumps voorlopige besluit. Volgens de paus moeten de Verenigde Naties ‘de status van de stad beschermen, volgens de aangenomen resoluties’. Jeruzalem is ‘een unieke en heilige stad voor joden, christenen en moslims’ en heeft volgens Franciscus een bijzondere roeping als stad van vrede, meldt NY Times.

Wat vindt Israël van de situatie?

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag de sterke band tussen Israël en de VS geprezen en hij lijkt blij te zijn met het besluit van Trump om de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, meldt CNN. Veel Israëliërs zien Jeruzalem al jaren als de eeuwige hoofdstad en voor hen is de bevestiging van een Amerikaanse bondgenoot dan ook erg fijn. Maar er zijn ook bewoners die het niet eens zijn met het besluit en twijfelen of het wel de juiste timing is.


dislike
user_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

1k+

Waarom zijn jongere broertjes vaker gay?

Homoseksualiteit is aangeboren, maar hoe? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

GISTEREN

Wetenschappers zijn al een hele tijd op zoek naar het 'gay-gen'. Dat homoseksualiteit is aangeboren en niet aangeleerd, zoals door sommige conservatievelingen wordt beweerd, is een feit. Toch kan niemand vertellen welke factoren in het ontwikkelingsstadium van een embryo nu precies van invloed zijn op iemands geaardheid.

Een van de opmerkelijkste uitkomsten, na decennialang genetisch onderzoek, was het feit dat jongens vaker homoseksueel zijn naarmate zij meer oudere broers hebben. Dit wordt ook wel het Oudere Broer-effect genoemd. Het was lang gissen naar waarom dit zo was.

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Donald Trump Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

Transgenders zijn toch welkom in het Amerikaanse leger. Federale rechter Colleen Kollar-Kotelly legde het verzoek van Trump om eventuele toelating van transgenders tot het leger uit te stellen maandag naast zich neer.

Trump wil af van militairen die zich niet identificeren met het geslacht dat ze bij hun geboorte hadden. In juli draaide hij een besluit van zijn voorganger Barack Obama terug. Kollar-Kotelly blokkeerde die verordening eind oktober.

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

GISTEREN

Wu Yonging (26) is een beroemd dakbeklimmer. Hij staat erom bekend dat hij graag aan hoge gebouwen hangt, maar helaas is hij om het leven gekomen tijdens zijn laatste stunt. Hij viel afgelopen maand tijdens een 'rooftop challenge' van een wolkenkrabber af, van 62 verdiepingen hoog.

Huwelijk

De explosie vond plaats in de Port Authority Bus Terminal. Foto: epa.

Gewonden na explosie in hart van New York

Gewonden na explosie in hart van New York

Foto van 'Metro'

Metro

11 DEC 2017

Door een explosie in een busstation in New York zijn maandag meerdere gewonden gevallen. Het incident vond plaats in de zogenaamde Port Authority Bus Terminal in de buurt van Times Square. Het betreft het grootste busstation van de Verenigde Staten, waar jaarlijks meer dan 65 miljoen mensen komen.

De ontploffing vond plaats in een ondergrondse verbinding tussen het busstation en een metrostation.

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Keaton Jones Videostill: Facebook Kimberly Jones

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

11 DEC 2017

Keaton Jones uit Tennessee wordt gepest op school omdat hij ‘anders’ zou zijn. Zijn moeder zette een hartverscheurend filmpje van hem op Facebook waarin hij vertelt over het gepest. De video is viral gegaan en verschillende (bekende) mensen komen voor hem op.

„Ze maken grappen over mijn neus, zeggen dat ik lelijk ben en geen vrienden heb”, horen we Keaton tegen zijn moeder zeggen, net nadat ze hem van school heeft opgehaald omdat hij bang is voor de pesterijen tijdens de lunch.

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

24 vrouwen in Soedan zijn gearresteerd voor het dragen van een broek. Ze zijn uiteindelijk niet veroordeeld. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

10 DEC 2017

24 Soedanese vrouwen zijn niet veroordeeld voor het dragen van een broek in het openbaar. De vrouwen werden woensdag opgepakt bij een feestje dichtbij Khartoum, de hoofdstad van Soedan.

Volgens artikel 152 van het strafwetboek van Soedan is „je onpasselijk gedragen", een „obscene outfit" aandoen of het „irriteren van de publieke gevoelens" strafbaar. De vrouwen die terechtstonden hadden 40 zweepslagen en een boete kunnen krijgen voor hun „obscene outfit".

Noodlanding vliegtuig om vrouw die champagne eist

De vrouw had volgens het personeel genoeg gehad/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

10 DEC 2017

In de Duitse stad Stuttgart heeft deze week een vliegtuig een noodlanding moeten maken. Dat kwam niet vanwege de winterse omstandigheden in de lucht, maar vanwege een agressieve passagier, zo meldt de Duitse politie tegenover het persbureau DPA.

Baldadig