Buitenland

Likeability of 3

5 vragen over Trumps erkenning van Jeruzalem

President Donald Trump wil Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

6 DEC 2017

Opnieuw heeft de Amerikaanse president Donald Trump voor flink wat ophef gezorgd. Hij heeft woensdagavond de stad Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkend. De Amerikaanse ambassade zal van Tel Aviv naar Jeruzalem worden verhuisd. Vijf vragen over deze actie.

Waarom gaat Trump de stad nu erkennen als hoofdstad van Israël?

Rond 19.30 uur Nederlandse tijd heeft Trump een speech geven waarin hij Jeruzalem officieel als hoofdstad van Israël erkent. Zijn aankondiging zorgde voor heel wat commotie in verschillende delen van de wereld. Het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad is een van de verkiezingsbeloftes van Trump. Alhoewel Trump veel opmerkelijke ideeën heeft, komt dit idee niet vanuit hemzelf.

De VS heeft het begin van deze stap al ruim twintig jaar geleden gezet. Het Congres nam in 1995 de Jerusalem Embassy Act aan. In die wet staat dat de VS de ambassade gaat verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Bill Clinton besloot dat Tel Aviv uit veiligheidsoverwegingen werd beschouwd als de hoofdstad. Zijn opvolgers George Bush en Barack Obama volgden dit besluit en tekenden elk half jaar opnieuw tegen de wet. De presidenten waren tegen de wet omdat het de nationale veiligheid in gevaar kon brengen. Trump denkt er anders over. Volgens critici doet hij dit om religieus-rechts (een belangrijk deel van zijn kiezers) in de VS tevreden te stellen. Een deel van zijn rechts-christelijke achterban is voorstander van het erkennen van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël.

De verhuizing van de ambassade zal nog wel zeker een paar jaar duren.

Waarom is de stad Jeruzalem zo'n gevoelig onderwerp?

Jeruzalem is een van de twintig oudste doorlopend bewoonde steden ter wereld en in de stad liggen plaatsen die belangrijk zijn voor het jodendom, het christendom en de islam. Jeruzalem vormt al jaren het hart van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De meeste landen hebben hun ambassades in Israël gevestigd in Tel Aviv en niet in Jeruzalem. Zij willen de status van de stad laten afhangen van de uitkomst van onderhandelingen tussen Palestina en Israël. Beide kampen beschouwen namelijk de stad of delen daarvan als hun hoofdstad.

Wie zijn er boos?

Verschillende regeringsleiders in de Westerse wereld en in het Midden-Oosten zijn woest, ze hebben van tevoren gewaarschuwd dat dit besluit tot veel ophef zou leiden. De Palestijnse president Abbas waarschuwde voor het weekend al dat elke Amerikaanse stap naar erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël of het verhuizen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem een bedreiging is voor de toekomst van het vredesproces. Ook de koning van buurtland Jordanië en de Saudische koning zijn het niet eens met het besluit en waarschuwen dat het voor flink wat rellen kan zorgen in de islamitische wereld.

EU-buitenlandcoördinator Mogherini liet dinsdag weten dat de stad zowel de hoofdstad van Israël als van de Palestijnen moet worden. De Turkse president Erdogan heeft gedreigd de diplomatieke banden met Israël te verbreken als de VS Jeruzalem erkent. De Nederlandse regering vindt de verwachte Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël „onverstandig en contraproductief’’. Minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) zei dat woensdag in Brussel tijdens zijn eerste NAVO-overleg. Door het besluit dat president Donald Trump naar verwachting later op de middag neemt, is „de kans dat groot dat het vredesproces achteruitgaat’’, aldus Zijlstra. „Wij zijn altijd heel helder geweest: een eindoplossing is een tweestatenoplossing.” En daarbij hoort dat Jeruzalem een gedeelde hoofdstad wordt voor de Palestijnen en Israël, zei de minister. De ChristenUnie zou een verhuizing van de Nederlandse ambassade ook wel zien zitten, maar Zijlstra heeft zijn ChristenUnie-collega’s in het kabinet daar niet over gehoord.

Ook de paus maakt zich grote zorgen over Trumps voorlopige besluit. Volgens de paus moeten de Verenigde Naties ‘de status van de stad beschermen, volgens de aangenomen resoluties’. Jeruzalem is ‘een unieke en heilige stad voor joden, christenen en moslims’ en heeft volgens Franciscus een bijzondere roeping als stad van vrede, meldt NY Times.

Wat vindt Israël van de situatie?

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag de sterke band tussen Israël en de VS geprezen en hij lijkt blij te zijn met het besluit van Trump om de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, meldt CNN. Veel Israëliërs zien Jeruzalem al jaren als de eeuwige hoofdstad en voor hen is de bevestiging van een Amerikaanse bondgenoot dan ook erg fijn. Maar er zijn ook bewoners die het niet eens zijn met het besluit en twijfelen of het wel de juiste timing is.

BEKIJK OOK


sad
user_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Views

1k+

Peuter komt om in kindertreintje

Een Franse ambulance. Afbeelding ter illustratie / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 15:13

Een kind van tweeënhalf jaar is in het zuiden van Frankrijk door een val in een kindertreintje om het leven gekomen. Volgens Franse media zat het jongetje in het treintje toen het door onbekende oorzaak achterover viel en het deel van de trein erachter tegen het hoofd kreeg.

Voor oog van familie

Dat gebeurde voor het oog van de familie. Het incident was op een parkeerplaats van een complex met strandhuisjes in de plaats Gruissan, aan de kust bij Narbonne. Het kindertreintje is voorzien van veiligheidsgordels. De autoriteiten onderzoeken of die juist zijn gebruikt.

Het kind liep ernstig hersenletsel op en overleed ter plaatse.

BEKIJK OOK


Views

500+

Grote brand in pretpark in Duitsland

De brand in Europa-Park in Duitsland / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In pretpark Europa-park in Duitsland woedt momenteel een grote brand. Het park meldt dat de brand uitbrak in de attractie ‘Piraten in Batavia’. Zo’n 25 duizend bezoekers van het park zijn geëvacueerd.

Het vuur breidt zich nog steeds uit, meldt de brandweer. Er zijn voor zover geen gewonden. Over de oorzaak van de brand kan het park nog niets zeggen.

Verloren

Europa-Park is opgedeeld in verschillende themagebieden. De attractie waar de brand uitbrak, ligt in het themagebied Nederland en grenst aan het Scandinavische themagebied. Het pretpark schrijft op Facebook dat de attractie ‘Piraten in Batavia’ en het Scandinavische themagebied als verloren kunnen worden beschouwd.

Het Duitse themapark, naar eigen zeggen het grootste van Duitsland, werd in 1975 geopend en bevindt zich op zo’n vijftig kilometer ten zuiden van Straatsburg. Het trekt ook veel Nederlandse bezoekers.

BEKIJK OOK


wow
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

In samenwerking met Gabbers

24 MEI 2018

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Ierland stemt voor abortus

Voorstanders van de nieuwe abortuswet als ze de uitslag van het referendum horen. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De Ieren hebben vrijdag met een meerderheid voor liberalisering van abortus gestemd. Volgens de einduitslag stemde 66,4 procent van de Ieren voor versoepeling van abortus. 33,6 procent stemde tegen.

Zo'n 3 miljoen Ieren konden vrijdag door middel van een referendum stemmen of zij voor of tegen de versoepeling van abortus zijn. Uiteindelijk bracht ruim 64 procent van hen zijn of haar stem uit.

'Een stille revolutie'

In de huidige situatie in Ierland is abortus alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Bij onder meer verkrachting of incest is het beëindigen van de zwangerschap verboden.

De premier van Ierland ziet de uitslag van het referendum als „een stille revolutie die in de afgelopen twintig jaar heeft plaatsgevonden in Ierland." Hij hoopt dat er tegen het eind van het jaar een nieuwe abortuswet van kracht is.

BEKIJK OOK


Views

1k+

YouTube voor een maand verboden in Egypte

De YouTube-app / Unsplash

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Egyptenaren kunnen een maand lang geen gebruik maken van videowebsite YouTube. Egypte heeft in een beroepszaak de website voor een maand in de ban gedaan. Op YouTube zou een film te zien zijn geweest waarin moslims worden beledigd.

Godslastering

Het gaat om de film Innocence of Muslims die in de Verenigde Staten is gemaakt. De film veroorzaakte al eerder ophef in islamitische landen. In de film wordt namelijk profeet Mohammed afgeschilderd als een idioot met een seksuele afwijking. Voor moslims is dat godslastering.

De Egyptische telecomautoriteiten moeten er nu voor zorgen dat YouTube wordt geblokkeerd. In 2013 oordeelde een lagere rechtbank ook al dat YouTube geblokkeerd moest worden, maar toen gingen de telecomautoriteiten in beroep tegen de uitspraak. Als de videowebsite geblokkeerd zou worden, zou dat leiden tot de ontwrichting van Google, de eigenaar van YouTube. Volgens de telecomautoriteiten zou dat onder meer slecht zijn voor de economie.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Legalisering van abortus dichtbij voor de Ieren

De stemmen van de Ieren worden geteld. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Uit de eerste exitpolls van het referendum over abortus in Ierland blijkt dat 68 procent ja heeft gezegd voor aanpassing van de abortuswet en liberalisering van de regels. De tegenstanders van abortus in Ierland hebben zaterdag hun nederlaag in het referendum erkend.

Strengste abortuswetgeving

In Ierland is het beëindigen van een zwangerschap nog altijd ten strengste verboden. Vrijdag werd in het land een abortus-referendum gehouden. De Ieren konden stemmen of zij voor of tegen aanpassing van de abortuswet en de liberalisering van de regels zijn.

Ierland heeft een van de strengste arbortuswetgevingen binnen de Europese Unie. Nu nog is abortus alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. In alle andere gevallen is abortus illegaal. Zelfs als een vrouw verkracht is, mag zij volgens de Ierse wet haar zwangerschap niet voortijdig beëindigen.

Versoepeling

Het verbod op abortus is vastgelegd in het achtste amendement van de Ierse grondwet. Met het referendum kunnen de Ieren stemmen of zij willen dat dit achtste amendement wordt ingetrokken en vervangen wordt door soepelere wetgeving. Moeders krijgen dan tot 12 weken de mogelijkheid om hun zwangerschap te beëindigen.

Tot nu toe lijkt het er op dat deze mogelijkheid erg dichtbij komt voor de Ieren. Ondanks dat er nog geen officiële uitslag is, hebben de tegenstanders van abortus in Ierland hun nederlaag al erkend. Zaterdagavond wordt de officiële uitslag verwacht.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Onverwachte tweede ontmoeting Moon en Kim

Onverwachte tweede ontmoeting Moon en Kim

Kim Jong-Un en Moon Jae-In

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Er heeft vandaag opnieuw een ontmoeting plaatsgevonden tussen Kim Jong-Un en Moon Jae-in, de leiders van respectievelijk Noord-Korea en Zuid-Korea.

De Koreaanse leiders hebben een overleg van twee uur met elkaar gevoerd in de gedemilitariseerde grensplaats Panmunjon, meldt Zuid-Korea. Het onderwerp van gesprek was de VS-Korea Top tussen Kim en Donald Trump die op 12 juni gepland stond.

Twee keer in tien jaar

Trump annuleerde de top op donderdag, omdat zijn vicepresident Mike Pence door Noord-Korea beledigd werd. Vrijdag liet Trump weten dat er ‘productieve gesprekken’ hadden plaatsgevonden tussen de VS en Noord-Korea en dat de top in Singapore misschien toch doorgaat.

Wat Moon en Kim in de verrassende ontmoeting zaterdag precies hebben besproken, wordt later bekendgemaakt. Het is de tweede keer dat de twee leiders elkaar ontmoetten. Twee maanden geleden zagen zij elkaar voor het eerst in tien jaar.

BEKIJK OOK


Views

1k+