Zelfrijdend busje al na een uur in botsing in Vegas

Voorbeeld van een zelfrijdend busje op de Technology Trade Fair 2017. / Getty Images

Foto van 'Daisy Heyer'

Een innovatieve uitvinding blijkt helaas nog niet helemaal te werken zoals het moet. Een zelfrijdend busje dat woensdag voor het eerst de straten van Las Vegas werd opgelaten, botste al binnen een uur met een truck.

Omdat het busje erg langzaam rijdt zijn er volgens lokale media geen gewonden gevallen, maar even schrikken was het wel. Het was aanvankelijk de bedoeling dat het busje door het centrum van Las Vegas zou rijden. Het busje was openbaar toegankelijk en fungeerde dus eigenlijk als openbaar vervoer, voor acht mensen. Het was het eerste volledig zelfrijdende voertuig in de Verenigde Staten.

Nog niet veilig

Dat blijkt dus nog niet helemaal veilig te werken. Volgens een passagier stond het busje stil, toen een truck achteruit reed. Het zelfrijdende busje bleek niet de software te hebben die nodig was om te beslissen achteruit te rijden. De truck raakte daarbij het busje.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Volgens een woordvoerder van de gemeente Las Vegas "deed de shuttle wat hij moest doen": stil staan bij gevaar. "Als de truck dezelfde sensoren had gehad als de shuttle, was het ongeluk voorkomen." De test met het zelfrijdende busje gaat het komende jaar gewoon door.


Views

100+

Drone redt jonge zwemmers van verdrinkingsdood

De drone die wordt ingezet door de Australische kustwacht. Foto: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

De Australische kustwacht heeft dankzij de inzet van een drone het leven kunnen redden van twee jonge zwemmers die in de problemen waren geraakt. Een maand geleden werd de Mini Ripper Life Saver geïntroduceerd en deze heeft nu al zijn waarde bewezen.

De jongens van 16 en 17 jaar kwamen voor de kust van Lennox Head, vlak bij het bekende Byron Bay, door de sterkte stroming niet meer aan land. Op datzelfde moment kreeg een aantal strandwachten les in het gebruiken van de drone. Ze konden hun oefenstof direct in de praktijk brengen en stuurden de drone richting de twee drenkelingen, die een kilometer verderop in het water lagen.

Drijven

Het duurde een minuut voordat de drone op de plaats van bestemming was gearriveerd. Toen de Mini Ripper Life Saver boven het tweetal hing, dropte het een reddingsboei in zee. Op het moment dat het gele pakket het water raakte, vulde het zichzelf met lucht waardoor de jongens konden blijven drijven.

De zwemmers konden dankzij het drijvende voorwerp richting het strand trappelen, waar ze werden opgevangen door de kustwacht van New South Wales (NSW). Ze vertoonden uitputtingsverschijnselen, maar verder waren de jongemannen ongedeerd.

New South Wales investeerde afgelopen december een kleine drie ton in de drone. „Het is ongelooflijk dat het nu al heeft geresulteerd in het redden van twee mensenlevens", aldus John Barilaro, vice-premier van NSW.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

86

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'
Likeability of 5

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De feestgangers van 'Qhotel in de sneeuw'. / Foto's: Heidi Rijsdijk

Foto van 'Lisa Vermeij'

(In samenwerking met Qmusic)

Oostenrijkse bergen, sneeuw maar ook veel zon, après-ski, schnitzels, glühwein en liveoptredens van OG3NE, Jax Jones en Gavin James. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Het Oostenrijkse Zell Am See was de afgelopen dagen het decor voor het Q-hotel in de sneeuw. Radiostation Qmusic organiseerde het festijn tot en met dinsdag voor de dertiende keer. Zelfs als je nog nooit op de latten hebt gestaan, was er genoeg te doen. Zangtrio OG3NE, singer-songwriter Gavin James en dj Jax Jones waren ingevlogen om er voor de live aanwezige luisteraars, Qmusic-dj’s en zakenrelaties van het station een muzikaal festijn van te maken. Dj Jax Jones kwam zelfs eerder van zijn huwelijksreis terug om bij het sneeuwtripje aanwezig te zijn.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Après-ski: 'Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.'

Keileuke reis gewonnen

Luisteraars konden in de maand december een winterse reis winnen door een bijzonder kerstverhaal in te sturen. Lieke (25) uit Nijmegen was een van de gelukkigen. „Vorig jaar lag er op kerstavond een rat in mijn bed, doodeng! Maar wel een goed verhaal. En ik heb er nu wel een keileuke reis mee gewonnen. Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.” Voor luisteraars Alenka (39) en Ilona (40) was het helemaal een bijzondere trip. Ilona heeft afgelopen jaar voor het eerst kerst gevierd. Eerder kon dat nooit, omdat ze altijd Jehovagetuige was. ,,Er gaat een hele nieuwe wereld voor ons open, omdat we altijd heel streng hebben geleefd.”

Natuurtalentjes op de latten

Naast alle optredens en gezellige activiteiten zoals rodelen, een winterbarbecue en hilarische lunchquizzen, wordt er nog echt wel wat geskied. Een team van Nederlandse leraren stond elke ochtend weer te springen om Metro en alle Q-hotelgangers van de blauwe, rode of zelfs zwarte piste te begeleiden. Dennis (34) draait al heel wat jaren mee en kijkt er elk jaar weer naar uit om de Qmusic-dj’s en luisteraars les te geven. Soms zitten er echte natuurtalenten tussen. Zoals YouTuber Nanne Meijer die nog nooit eerder op ski’s had gestaan, maar na twee uurtjes als een volleerd wintersporter van de berg zoefde. Ondergetekende had er iets meer moeite mee en hield er na een stukje snowboarden op de rode piste welgeteld zestien blauwe plekken aan over. Mooi souvenir, zullen we maar zeggen.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De zusjes OG3NE genoten met volle teugen.

Teterreteterre

s’ Avonds werd het Q-hotel omgetoverd tot een concertzaal, waar de dj’s van Q-music het publiek op heerlijke foute après-skinummertjes trakteerden. ,,Er is zo veel gezelligheid, je vergeet dan eigenlijk dat je staat te hossen op muziek die je normaal nooit luistert. En ook al sta je in zo’n warme hut te zweten in je dikke coltrui, dat maakt op dat moment allemaal niets uit. Ik vind het enig!”, aldus YouTuber Nienke Plas. En net op het moment dat je dacht ‘ik kan geen ‘teterreteterre’ meer horen’, kwam er een artiest met een spetterend optreden. De meiden van OG3NE zorgden ondanks de warme skikleding door hun prachtige performance meerdere keren voor kippenvelmomentjes. De zusjes vermaakte zich de rest van de avond trouwens prima en dansten vrolijk mee op après-skihits als Schatje Mag Ik Je Foto en Vrouwke.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Skiën en snowboarden maakt dorstig.

Jägerbombs en water

De dansvloer is de plek waar artiesten samen staan te dansen met de luisteraars, waar Jägerbombs worden afgewisseld met water (er moet ook nog een beetje gewerkt worden). En de plek waar ‘je dansjes doet die je eigenlijk niet op je werk zou moeten doen’, aldus een luisteraar.

Het zijn Qmusic-feestdagen waar je muzikale hoogtepunten beleeft, nieuwe vrienden maakt en waar je nog jaren op kunt teren. Wanneer mogen we weer?

Binnenkort zie je op deze site een video van de reis.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

DJ Joep Roelofsen met Marieke Elsinga, die verslag deed voor RTL Boulevard.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelovedislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_897b6947eed5a5c9f795673f14eb1c721f9b8737_avataruser_8cc99793708d42dfc8e8251235ad93e8def9c702_avatar

Views

100+

Facebookselfie helpt bij oplossen moord op 18-jarige. / Facebook

Facebookselfie helpt bij oplossen moord op 18-jarige

De 18-jarige Brittney Cargol werd dood aangetroffen in de buurt van een vuilnisstort. / Facebook

Foto van 'Sarah Sitanala'

In Canada is een 21-jarige vrouw veroordeeld voor de moord op haar 18-jarige vriendin. De politie in de Canadese stad Saskatoon werd hierbij geholpen door een selfie van het tweetal die enkele uren voor de moord op Facebook was geplaatst.

De 18-jarige Brittney Cargol werd dood aangetroffen in de buurt van een vuilnisstort, met naast haar de riem waarmee ze was gewurgd. De politie kwam vervolgens de foto van de vriendinnen op het spoor, waarop te zien is dat de 21-jarige Cheyenne Rose Antoine diezelfde riem omheeft.

Ruzie

De BBC meldt dat de in paniek geraakte Antoine de moord enkele uren later al bekende aan een andere vriendin. Antoine biechtte op dat zij en Gargol samen dronken waren geworden en ruzie hadden gekregen. Antoine zei Gargol geslagen en tot slot gewurgd te hebben.

In de rechtszaak nam Antoine de volledige verantwoordelijkheid voor de dood van haar vriendin. Hoewel ze aangaf zich er niks van te kunnen herinneren, zei ze: „Ik zal het mezelf nooit vergeven. Niets wat ik zeg of doe kan haar terughalen. Het spijt me heel, heel erg. Het had nooit mogen gebeuren.”

Zeven jaar

Een tante van het slachtoffer liet weten elke dag aan Brittney te denken, aan wat er die nacht is gebeurd en hoe ze voor haar leven heeft moeten vechten.

Antoine is veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens doodslag.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Likeability of 6

Verdienen met het lezen van Metro-artikelen!

Foto van 'Metro'

In samenwerking met: Pabbl

Artikelen lezen op onze telefoons, dat doen we maar al te graag. De Pabbl-app plaatst, gebaseerd op jouw verkeuren, artikelen op je vergrendelscherm, en beloont je ervoor!

Eind vorig jaar bereikte Pabbl de mijlpaal van 75.000 installs. 75.000 gebruikers die kunnen verdienen aan het ontvangen van relevante advertenties op hun vergrendelscherm. Sinds kort is er ook een feature uitgerold waarmee je in plaats van advertenties, vooral artikelen ontvangt en hier ook gewoon mee kan verdienen!

Artikelen en verdienen – hoe werkt dat?
Je ontvangt een mix van content op je vergrendelscherm, het scherm waar je ongemerkt 150 keer per dag langs swiped. Nu ontvang je op dat scherm feilloos artikelen, gesponsorde wallpapers en normale wallpapers. Elke keer dat je je telefoon ontgrendelt je punten. Deze punten kun je inruilen voor leuke cadeaus in de Pabbl shop. Sinds deze feature kortgeleden is uitgerold, sluiten steeds meer nieuwssites aan voor nog betere toegespitste content, waaronder ook content van Metro dus.

Gebruikers waren sceptisch
Natuurlijk ben je sceptisch over een app waar je door het simpelweg gebruiken van je telefoon, makkelijk kunt verdienen. Maar bezoek de pagina van Pabbl in de Playstore en je ziet dat de app 50.000-100.000 installs en 4,6 sterren uit meer dan 10.000+ reviews heeft; blijkbaar doet Pabbl echt wel wat goed. Pabbl is een vergrendelscherm app, die elke keer als je je telefoon aandoet, mooie en relevante content zoals artikelen en wallpapers toont. Omdat een boel van deze content ‘gesponsord’ is, geeft Pabbl punten in ruil voor bijna elke keer dat je je telefoon ontgrendelt. Alleen bij artikelen en gesponsorde content ontvang je punten en er zitten limieten op zodat er geen bots aan worden gehangen die het scherm 24/7 wegswipen.

Installeren die hap
Het ziet er dus allemaal legit uit, installeren dan maar. Je belandt op de landingspagina en vult wat basisgegevens in en je interesses. Hierdoor wordt de content die je krijgt afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren. Het vergrendelscherm verschijnt, die je ontgrendelt met een soepele swipe. Vervolgens word je geleid naar de Pabbl-app waarin wordt uitgelegd wat je met je punten kan doen. Het aanbod is vrij divers: Een boel kortingen (soms tot wel 100%!!) op eten & drinken, kleding, elektronica en nog veel meer!

Lege voorraden
Kijkend naar de reviews blijkt dat je niet alles kan aanschaffen wanneer je dat wilt. De voorraden zijn vaak op. Dat komt doordat de app erg hard groeit en mensen sneller punten bij elkaar sparen dan dat ze aan producten kunnen weggeven. Het verkopen van advertenties blijkt lastiger voor Pabbl dan verwacht waardoor het lastig is om producten te financieren en komt het af en toe zelfs uit eigen zak. Maar dat kan niet voor altijd doorgaan natuurlijk. Pabbl moet nog minimaal 2x zo hard groeien willen ze de grote vraag en gespaarde punten kunnen bijbenen met nieuw aanbod.

Feiten over Pabbl:

- Pabbl is te installeren in de Playstore

- De app is Android exclusive.


like
user_5a58c6cc654b4931505d8ae3dd819f4ca6fb90ce_avataruser_384fadd091eec9bdd937419d5996ce3c53ee436a_avatar

Views

48

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Trump reikt prijzen uit voor 'nepnieuws'
Likeability of 3

Trump reikt prijzen uit voor 'nepnieuws'

Op de lijst staan media als CNN, de Washington Post en de New York Times. Foto: ANP.

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de winnaars van zijn eigen 'Fake News Awards' bekendgemaakt op de site van de Republikeinse partij.

Onder andere The New York Times, CNN en The Washington Post hebben meerdere awards 'gewonnen'. Trump zou het eerst op 8 januari bekendmaken, maar stelde dat uit tot 17 januari.

In de lijst benadrukt Trump nog maar eens dat er niks waar is van berichtgeving over banden tussen zijn familie en Rusland en dat zijn rally's zeer succesvol zijn.

Onder de lijst op de website stond een lijst met zaken die Trump heeft bereikt als president. Daar staan onder andere het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad van Israël en de groei van de economie op.

Positieve media

Na de tweet over de 'Fake News Awards' plaatste de president ook nog een bericht over positieve media. „Ondanks veel corrupte en oneerlijke media, zijn er ook veel verslaggevers die ik respecteer. Ook is er veel goed nieuws voor het Amerikaanse volk om trots op te zijn.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

53

Zeker 37 vrouwen zwanger ondanks Natural Cycles-app

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Apps zijn leuke dingen, maar het blijkt lastiger om je biologische klok er goed mee af te lezen. Dat blijkt ook wel weer in Zweden waar tientallen vrouwen zwanger zijn geworden, ondanks dat hun app vertelde dat ze geen risico op een zwangerschap liepen.

Hoeveel vrouwen er als gevolg van deze verkeerde informatie precies zwanger zijn geworden, is onduidelijk. In ieder geval 37 van hen hebben zich gemeld in het ziekenhuis om abortus te laten plegen, meldt het Zweedse persbureau SVT.

Het Stockholmse ziekenhuis Södersjukhuset heeft inmiddels een officiële klacht ingediend bij geneesmiddelenbureau MPA tegen Natural Cycles, dat de app ontwikkelde. Deze heeft direct aangekondigd een onderzoek te starten naar het probleem.

93 procent

Toch zegt Natural Cycles tegelijkertijd ook dat het niet onlogisch is dat dergelijke gevallen bestaan. Geen enkel voorbehoedsmiddel biedt volgens het bedrijf 100 procent garantie, de app zou een zekerheid hebben van 93 procent. „Dat geven we ook expliciet aan. Uit onderzoek dat we zelf hebben gedaan, blijkt dat onze app een beschermingsniveau biedt dat vergelijkbaar is met andere methoden.”

Er zijn verschillende apps zoals die van Natural Cycles, deze heeft ongeveer 700.000 gebruikers. Vrouwen moeten verschillende persoonlijke gegevens invullen, waarna de applicatie aan het rekenen slaat. Dit heeft als voordeel dat er geen bijwerkingen zijn zoals bijvoorbeeld bij de pil of het spiraaltje.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

200+

H&M stelt diversiteitsmanager aan na truienrel

H&M/AFP

Foto van 'Kasper Hermans'

H&M heeft zich de rel die er de voorbije week was zeer aangetrokken. In een verklaring op Facebook laat het weten een diversiteitsmanager te hebben aangesteld om dit soort dingen te voorkomen.

Volledig onbedoeld

„Het recente incident was volledig onbedoeld, maar het demonstreert duidelijk hoe groot onze verantwoordelijkheid is als globaal merk", zo schrijft de Britse afdeling van de kledinggigant.

„We hebben over de hele wereld - zowel binnen als buiten als H&M - om feedback gevraagd. Wij vinden het ontzettend belangrijk om aandacht te besteden aan diversiteit en inclusiviteit. Daarom hebben we iemand aangetrokken die zich daarmee bezig gaat houden", aldus H&M.

Coolest monkey in the jungle

De rel ontstond nadat er jongen met een donkere huidskleur een shoot had gedaan in een trui met de tekst coolest monkey in the jungle. Hoewel zijn moeder zich er weinig van aantrok, is het inmiddels een grote rel.

In Zuid-Afrika werden vestigingen van H&M bestormd en veel artiesten spraken hun afkeer uit. Rappers The Weeknd en G-Eazy zetten zelfs per direct hun samenwerking met H&M stop.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

99