Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Wie is aanslagpleger Sayfullo Saipov?

Bij een terroristische aanslag in New York kwamen dinsdag acht mensen om het leven en vielen nog eens elf gewonden. De vermeende dader werd door agenten neergeschoten, aangehouden en vervolgens afgevoerd naar het ziekenhuis. Wie is hij en wat was zijn motief?

Wie is hij?

De aanslag in New York is volgens de politie gepleegd door de 29-jarige Sayfullo Saipov. Hij kwam in 2010 naar de Verenigde Staten en woonde in Ohio, Florida en later in Paterson. Hij was in de afgelopen jaren werkzaam als vrachtwagenchauffeur en als chauffeur van Uber. Saipov was in het bezit van een groene kaart, een officiële verblijfsvergunning.

Tegenover The Guardian vertelt ene Dilfuza Ishakova dat ze zo’n zes jaar geleden een aantal maanden met Saipov samenwoonde toen hij vanuit Oezbekistan naar de VS was gekomen: „Hij leek me een aardige jongen, maar hij zei niet veel. Hij ging naar zijn werk en kwam weer thuis. Hij werkte in die tijd bij een warenhuis”, verklaarde ze.

De Oezbeekse autoriteiten onderzoeken of de aanslagpleger inderdaad een Oezbeek is. Het zou niet voor het eerst zijn dat een voormalig inwoner van de voormalige Sovjetrepubliek betrokken is bij een aanslag. Na de aanslag in Stockholm in april van dit jaar, arresteerde de politie ook een Oezbeek. Daarbij vielen vier doden. Ook de vermeende dader van de aanslag op nachtclub Reina in Istanbul kwam uit Oezbekistan. Die aanslag kostte 39 mensen het leven.

Motief?

Alles wijst erop dat de man alleen handelde en dat hij dat deed uit naam van Islamitische Staat. Ooggetuigen hoorden de man Allahu Akbar roepen. In de pick-uptruck waarmee hij de aanslag pleegde, liet hij een briefje achter waarop staat dat hij ‘trouw zweert aan IS’.

Een Oezbeekse kennis, de 37-jarige Kobiljon Matkarov, verklaarde tegenover The New York Times dat Saipov ooit vertelde „de Verenigde Staten leuk” te vinden. „Hij leek erg gelukkig, was altijd vrolijk en sprak steeds alsof alles goed was. Hij leek me geen terrorist, maar ik wist niet wat in hem omging.”

Op amateurbeelden is te zien hoe de aanslagpleger wegloopt van de pick-up. Niet veel later wist de politie hem te stoppen en te arresteren.

De Oezbeekse activist en blogger Mirrakhmat Muminov vertelde aan de BBC dat hij Saipov kort na zijn aankomst in de Verenigde Staten ontmoette. Op dat moment was Saipov nog niet in aanraking gekomen met de Koran. „Aan het begin van zijn tijd hier was hij vrij normaal." Saipov zou depressief zijn geworden toen hij geen nieuwe baan als vrachtwagenchauffeur wist te vinden.

Saipov zou zijn geradicaliseerd door informatie die hij op internet vond: „Vanwege zijn radicale opvattingen had hij vaak discussies met andere Oezbeken. Uiteindelijk verhuisde hij naar Florida. Vanaf dat moment heb ik geen contact meer met hem gehad", aldus Muminov.

En nu?

Saipov reed dinsdag eerst met hoge snelheid in op fietsers en voetgangers. Daarna stapte hij uit het voertuig met twee wapens in zijn hand. Het bleek te gaan om een hagelpistool en een paintballgeweer. De politie schoot hem neer, waarna hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar ligt hij nu nog.

De verdachte heeft vanuit zijn ziekenhuisbed verklaard dat hij door was gegaan met het aanrijden van fietsers en wandelaars als hij niet was gecrasht. Verder stelde hij dat hij tevreden is met zijn acties en er geen spijt van heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.