Toch Thanksgiving vieren? Hier moet je zijn

Ga jij vanavond Thanksgiving vieren? Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

23 NOV 2017

Miljoenen Amerikanen vieren donderdagavond Thanksgiving. Amerikanen staan al dagenlang in de keuken om de perfecte kalkoen te maken om deze vervolgens gezellig samen met vrienden en familie op te eten. Maar hoewel wij al heel wat Amerikaanse feestdagen zoals Halloween, Valentijnsdag en Kerstmis hebben overgenomen, lijkt het vieren van Thanksgiving in Nederland nog niet echt populair.

In Amerika en Canada is Thanksgiving een nationale feestdag. Hierop wordt - God - bedankt voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. In de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de vierde donderdag in november. In Canada wordt het op de tweede maandag in oktober gevierd.

De laatste jaren staat Thanksgiving vooral in het teken van veel eten en tijd met familie en vrienden doorbrengen. Amerikaanse families bereiden gigantische traditionele maaltijden, want eten speelt een grote rol

Al druk genoeg met Sinterklaas en Kerst

De Amerikanen gaan al dagen van tevoren de keuken in om de perfecte kalkoen met cranberrysaus, aardappelpuree en pompoentaart te bereiden. „Natuurlijk hebben we het de laatste dagen veel drukker gehad. Het zijn vooral Amerikaanse expats die bij ons inkopen doen," zegt Mark, medewerker bij de Amerikaanse delicatessenzaak Eichholtz Delicatessen in Amsterdam aan Metro. Wat ze dan vooral kopen? „Taartbodems, ingeblikte pompoen, sweet corn mais en kalkoenvullingen."

Mark begrijpt wel waarom Thanksgiving (nog) niet echt populair is in Nederland. „Thanksgiving wordt altijd gevierd rond Sinterklaas, een feest dat veel Nederlanders vieren. December is al een drukke maand. Ze gaan dan niet ook nog eens Thanksgiving vieren."

Tijdens Thanksgiving wordt er veel pompoentaart gegeten!

Extra moment om samen te zijn

Toch zijn er wel Nederlanders die met veel plezier Thanksgiving vieren. Zoals Cindy uit Amsterdam, die het feest al een aantal jaar viert. „Ik heb het al een aantal weken in mijn agenda staan", vertelt ze. „23 november vier ik Thanksgiving met mijn vrienden en familie."

Cindy vindt het best jammer dat Thanksgiving niet echt wordt gevierd in Nederland. „Thanksgiving is een mooi moment om samen te zijn met familie en vrienden. Het is een extra moment om even stil te staan bij alles en om het jaar af te sluiten."

Maar hebben we dan niet al genoeg feestdagen? ,,Nee hoor, we mogen best een beetje dankbaar zijn voor wat we hebben", zegt ze. „Ik zou het wel leuk vinden als Thanksgiving een feestdag gaat worden in Nederland. Ik hou gewoon van feestdagen en lekker eten! En een dagje extra vrij, wie wil dat nou niet?"

Waar moet je zijn in Nederland?

Alhoewel de Thanksgiving-trend nog niet echt is doorgevoerd in de Nederlandse huishoudens, zijn er toch een aantal restaurants die donderdag 23 november een speciaal Thanksgiving-diner organiseren. In Amsterdam kun je terecht bij het Hard Rock Cafe, Wyers Bar and Restaurant, Staring at Jacob en Café Belcampo. In de Rauwdouwer in Rotterdam kun je donderdagavond ook genieten van een Thankgiving maaltje. in Groningen moet je naar sportcafé de Grote Griet en in Utrecht kun je terecht bij Café Luden. Happy Turkey Day!


Log in om een reactie te plaatsen

Views

66

De explosie vond plaats in de Port Authority Bus Terminal. Foto: epa.

Gewonden na explosie in hart van New York

Gewonden na explosie in hart van New York

Foto van 'Metro'

Metro

3 UUR

Door een explosie in een busstation in New York zijn maandag meerdere gewonden gevallen. Het incident vond plaats in de zogenaamde Port Authority Bus Terminal in de buurt van Times Square. Het betreft het grootste busstation van de Verenigde Staten, waar jaarlijks meer dan 65 miljoen mensen komen.

De ontploffing vond plaats in een ondergrondse verbinding tussen het busstation en een metrostation.

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Keaton Jones Videostill: Facebook Kimberly Jones

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 11:22

Keaton Jones uit Tennessee wordt gepest op school omdat hij ‘anders’ zou zijn. Zijn moeder zette een hartverscheurend filmpje van hem op Facebook waarin hij vertelt over het gepest. De video is viral gegaan en verschillende (bekende) mensen komen voor hem op.

„Ze maken grappen over mijn neus, zeggen dat ik lelijk ben en geen vrienden heb”, horen we Keaton tegen zijn moeder zeggen, net nadat ze hem van school heeft opgehaald omdat hij bang is voor de pesterijen tijdens de lunch.

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

24 vrouwen in Soedan zijn gearresteerd voor het dragen van een broek. Ze zijn uiteindelijk niet veroordeeld. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

GISTEREN

24 Soedanese vrouwen zijn niet veroordeeld voor het dragen van een broek in het openbaar. De vrouwen werden woensdag opgepakt bij een feestje dichtbij Khartoum, de hoofdstad van Soedan.

Volgens artikel 152 van het strafwetboek van Soedan is „je onpasselijk gedragen", een „obscene outfit" aandoen of het „irriteren van de publieke gevoelens" strafbaar. De vrouwen die terechtstonden hadden 40 zweepslagen en een boete kunnen krijgen voor hun „obscene outfit".

Noodlanding vliegtuig om vrouw die champagne eist

De vrouw had volgens het personeel genoeg gehad/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

GISTEREN

In de Duitse stad Stuttgart heeft deze week een vliegtuig een noodlanding moeten maken. Dat kwam niet vanwege de winterse omstandigheden in de lucht, maar vanwege een agressieve passagier, zo meldt de Duitse politie tegenover het persbureau DPA.

Baldadig

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom

Baby geboren met ernstig zeemeerminsyndroom. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

GISTEREN

Deze week is er in India een baby geboren met een zeemeerminsyndroom. Een zeer zeldzame aandoening, waarbij het geslacht onmogelijk te bepalen was. Helaas is de baby vier uur na de geboorte overleden.

Weinig geld

Nederlands fotomodel omgekomen in Maleisië

Ivana viel van een balkon van de twintigste verdieping van een gebouw in Kuala Lumpur. (EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

9 DEC 2017

Het Nederlandse fotomodel Ivana Smit is om het leven gekomen. Ze is van een balkon gevallen op de 20e verdieping van een gebouw in Kuala Lumpur.

Naakt lichaam

Hoffman opnieuw beschuldigd van seksueel wangedrag. / ANP

Hoffman opnieuw beschuldigd van seksueel wangedrag

Hoffman ontkent alle aantijgingen. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

9 DEC 2017

Dustin Hoffman wordt opnieuw beschuldigd van seksueel wangedrag. Collega Kathryn Rossetter stelt in 1984, toen zij samen in een toneelstuk op Broadway stonden, een „gruwelijke, demotiverende misbruikervaring” te hebben gehad, meldt de Hollywood Reporter.

Einde carrière