Toch Thanksgiving vieren? Hier moet je zijn

Ga jij vanavond Thanksgiving vieren? Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

23 NOV 2017

Miljoenen Amerikanen vieren donderdagavond Thanksgiving. Amerikanen staan al dagenlang in de keuken om de perfecte kalkoen te maken om deze vervolgens gezellig samen met vrienden en familie op te eten. Maar hoewel wij al heel wat Amerikaanse feestdagen zoals Halloween, Valentijnsdag en Kerstmis hebben overgenomen, lijkt het vieren van Thanksgiving in Nederland nog niet echt populair.

In Amerika en Canada is Thanksgiving een nationale feestdag. Hierop wordt - God - bedankt voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. In de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de vierde donderdag in november. In Canada wordt het op de tweede maandag in oktober gevierd.

De laatste jaren staat Thanksgiving vooral in het teken van veel eten en tijd met familie en vrienden doorbrengen. Amerikaanse families bereiden gigantische traditionele maaltijden, want eten speelt een grote rol

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Al druk genoeg met Sinterklaas en Kerst

De Amerikanen gaan al dagen van tevoren de keuken in om de perfecte kalkoen met cranberrysaus, aardappelpuree en pompoentaart te bereiden. „Natuurlijk hebben we het de laatste dagen veel drukker gehad. Het zijn vooral Amerikaanse expats die bij ons inkopen doen," zegt Mark, medewerker bij de Amerikaanse delicatessenzaak Eichholtz Delicatessen in Amsterdam aan Metro. Wat ze dan vooral kopen? „Taartbodems, ingeblikte pompoen, sweet corn mais en kalkoenvullingen."

Mark begrijpt wel waarom Thanksgiving (nog) niet echt populair is in Nederland. „Thanksgiving wordt altijd gevierd rond Sinterklaas, een feest dat veel Nederlanders vieren. December is al een drukke maand. Ze gaan dan niet ook nog eens Thanksgiving vieren."

Tijdens Thanksgiving wordt er veel pompoentaart gegeten!

Extra moment om samen te zijn

Toch zijn er wel Nederlanders die met veel plezier Thanksgiving vieren. Zoals Cindy uit Amsterdam, die het feest al een aantal jaar viert. „Ik heb het al een aantal weken in mijn agenda staan", vertelt ze. „23 november vier ik Thanksgiving met mijn vrienden en familie."

Cindy vindt het best jammer dat Thanksgiving niet echt wordt gevierd in Nederland. „Thanksgiving is een mooi moment om samen te zijn met familie en vrienden. Het is een extra moment om even stil te staan bij alles en om het jaar af te sluiten."

Maar hebben we dan niet al genoeg feestdagen? ,,Nee hoor, we mogen best een beetje dankbaar zijn voor wat we hebben", zegt ze. „Ik zou het wel leuk vinden als Thanksgiving een feestdag gaat worden in Nederland. Ik hou gewoon van feestdagen en lekker eten! En een dagje extra vrij, wie wil dat nou niet?"

Waar moet je zijn in Nederland?

Alhoewel de Thanksgiving-trend nog niet echt is doorgevoerd in de Nederlandse huishoudens, zijn er toch een aantal restaurants die donderdag 23 november een speciaal Thanksgiving-diner organiseren. In Amsterdam kun je terecht bij het Hard Rock Cafe, Wyers Bar and Restaurant, Staring at Jacob en Café Belcampo. In de Rauwdouwer in Rotterdam kun je donderdagavond ook genieten van een Thankgiving maaltje. in Groningen moet je naar sportcafé de Grote Griet en in Utrecht kun je terecht bij Café Luden. Happy Turkey Day!


Views

66

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Oxfam-directeur verbaasd: Toch geen baby's vermoord?

Oxfam-directeur verbaasd: Toch geen baby's vermoord?

Het logo van het Britse Oxfam. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 22:29

De directeur van het Britse Oxfam, Mark Goldring, vindt de kritiek die zijn organisatie krijgt zwaar overdreven. Hij erkent dat er na de aardbeving in Haïti, waar medewerkers seksueel wangedrag vertoonden, fouten zijn gemaakt, maar vindt dat de kritiek niet in verhouding staat tot de daden van de medewerkers.

„De intensiteit en de wildheid van de aanvallen doet je afvragen: 'Wat hebben we gedaan? Hebben we baby's in hun wiegjes vermoord?'", aldus Goldring in een interview met de Britse krant The Guardian.

„Voor mij voelen de schaal en intensiteit van de aanvallen zeker niet in proportie met de schuldigheid", gaat de directeur van Oxfam in Groot-Brittannië verder. „Ik vind het maar moeilijk te begrijpen. Je denkt echt: 'Mijn God, hier is iets aan de hand.'"

Seksschandaal

De organisatie kwam onlangs in opspraak toen aan het licht kwam dat medewerkers in 2010 na de aardbeving in Haïti seksfeesten hielden, onder meer met lokale prostituees. Daarvan zouden er zelfs een paar minderjarig kunnen zijn geweest.

De negatieve publiciteit die Oxfam daardoor kreeg, zorgden ervoor dat veel mensen hun donaties aan het goede doel opzegden. Ook bij het Nederlandse Oxfam Novib hebben al duizenden mensen hun donaties stopgezet.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Zweden naturaliseert Iraniër om dood af te wenden

De Iraanse president Hassan Rouhani. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 21:09

Zweden heeft een wetenschapper die in Teheran vastzit wegens spionage en daarvoor ter dood is veroordeeld, genaturaliseerd om eventuele uitvoering van dat vonnis te voorkomen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt.

De Iraanse arts Ahmadreza Djalali, als hoogleraar verbonden aan het Karolinska Instituut in Stockholm, werd in april 2016 in zijn vaderland gearresteerd tijdens een zakenreis. Hij zou Israël informatie hebben gegeven die zou kunnen helpen bij de uitschakeling van vooraanstaande kerngeleerden, betrokken bij het nucleaire programma van Iran.

Mossad

Het Iraans hooggerechtshof bevestigde de doodstraf eind vorig jaar. Volgens het OM heeft Djalali toegegeven agenten van de Israëlische geheime dienst Mossad te hebben ontmoet om hen op de hoogte te brengen van nucleaire en defensieplannen en de medewerkers daaraan.

Amnesty International beweert dat Djalali drie maanden in eenzame opsluiting heeft gezeten in de Evin-gevangenis en is gemarteld. Afgelopen zomer kreeg de mensenrechtenorganisatie een brief van Djalali waarin deze zegt dat hij wordt vastgehouden wegens zijn weigering voor Iran te spioneren.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

68

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Tegen IS strijdende Nederlander omgekomen

Tegen IS strijdende Nederlander omgekomen

Een muur in Irak waar 'Islamtische Staat' op is geschreven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 19:40

Een jonge Nederlander is omgekomen in Syrië. Het betreft hier Sjoerd H. Hij had zich bij een Koerdische organisatie aangesloten om te strijden tegen terreurorganisatie Islamitische Staat.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd na een bericht van RTL Nieuws. Over H.'s leeftijd bestaat nog enige onzekerheid, hij zou 23 of 24 jaar oud zijn geweest.

Autobom

De familie van Sjoerd H. is van officiële zijde op de hoogte gebracht en heeft vervolgens Buitenlandse Zaken ingelicht, aldus de woordvoerder van het ministerie. Hij kan niet bevestigen dat H. door een autobom om het leven is gekomen, zoals kennissen tegen RTL hebben gezegd.

Sjoerd H. streed onder de Koerdische strijdnaam Baran Sason.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

60

Turkije wil uitleg over erkenning Armeense genocide

Turkije wil uitleg over erkenning Armeense genocide

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 18:59

Turkije is niet bepaald te spreken over het voornemen van de Nederlandse regering om de Armeense genocide te erkennen. De Turkse regering wil graag uitleg over het voornemen om de massamoord op Armeniërs in 1915 ook als genocide te erkennen.

Dat verzoek heeft Turkije neergelegd bij de tweede man van de Nederlandse ambassade in Ankara. Een Nederlandse ambassadeur is al een tijdje niet aanwezig in de Turkse hoofdstad vanwege de slechte betrekkingen tussen de twee landen.

Erkenning en bezoek

Het kabinet wil, op voorstel van de ChristenUnie, de moord van honderdduizenden Armeniërs de avond voor het stichten van het moderne Turkije officieel erkennen als genocide. Daarnaast zou een lid van het kabinet geregeld een herdenking moeten bijwonen.

Dat is voor de Turkse regering absoluut onverteerbaar. Ankara houdt eraan vast dat er destijds misdaden zijn gepleegd, maar dat van genocide geen sprake was. Er zouden aan beide kanten slachtoffers zijn gevallen.

De Kamer wil nog altijd de banden tussen Turkije en Nederland herstellen, maar als het aan de Turkse regering ligt kan dit een behoorlijk obstakel zijn. Uit de uitkomst van de kwestie zal Turkije mede kunnen opmaken „of Nederland wil helpen om de betrekkingen te normaliseren".

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

63

Koe Hermien. / ANP
Likeability of 6

Poolse koe ontsnapt uit slachthuis

Poolse koe ontsnapt uit slachthuis. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

VANDAAG, 16:04

Na onze eigen Hermien, de koe die ontsnapte uit een slachthuis en vervolgens wekenlang door het bos dwaalde, is er in Polen nu ook een koe ontsnapt.

Volgens de NOS ontsnapte de koe op spectaculaire wijze uit het slachthuis in het zuidwesten van Polen en vertoeft het dier nu al drie weken op een eilandje.

Kopje onder

Volgens Poolse media zag de eigenaar zijn koe ontsnappen. Een van zijn medewerkers die het dier vervolgens probeerde tegen te houden brak daarbij zijn arm.

De eigenaar zag zijn koe door het water naar een eiland zwemmen. Het dier ging een paar keer kopje onder, maar gaf niet op. Weer op het droge liet ze zich wederom niet vangen door haar baas. Inmiddels heeft de eigenaar zijn pogingen om zijn koe te vangen gestaakt. In plaats daarvan geeft hij haar nu elke dag te eten.

De eigenaar schakelde vervolgens de hulp van de brandweer in. Maar ook deze hulp mocht niet baten. De brandweer liet wel weten dat de koe bang leek, maar er verder goed uitzag.

Leven

Hoewel de eigenaar van het dier zijn koe heel graag terug wil, overweegt hij nu haar te laten doodschieten door een jager. Poolse politici vinden echter dat het dier moet blijven leven.

Een politicus zei tegen een Pools medium: „Ze is als een held ontsnapt en niet bezweken voor brandweermannen, die haar met een boot kwamen halen.” Hij vervolgt: „Ik ben geen vegetariër, maar de standvastigheid en wil om te vechten voor het leven is van onschatbare waarde. Daarom wil ik er alles aan doen om deze koe met pensioen te sturen en haar een natuurlijke dood te gunnen.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_a5417ddab909e8568ece38ec8eee5191cfbe1357_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Vergeten kleuter op schoolplein doodgevroren. / ANP

Vergeten kleuter doodgevroren op schoolplein

Een schoolplein in Nederland. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

VANDAAG, 15:09

In Moskou is een meisje van drie om het leven gekomen door de vrieskou. De peuter werd in de kou achtergelaten na het speelkwartier van de crèche. Pas na twee uur hadden de leidsters van de crèche door dat het meisje ontbrak.

Ernstige misdrijven

Volgens de Daily Mail gingen de leidsters direct naar buiten om Zachra Rzajeva te zoeken. Buiten werd haar lichaam aangetroffen achter een grote berg sneeuw. De hulpdiensten werden nog wel ingeschakeld, maar het mocht niet meer baten. Het meisje bleek te zijn overleden.

Er is een onderzoek ingesteld naar de dood van het meisje, waaraan ook een Russische onderzoekscommissie is verbonden. Deze commissie zou zich bezig houden met ernstige misdrijven.

Niet te lang alleen

Het vroor vijf graden toen de peuter werd gevonden. Het personeel van de crèche ontkent dat het meisje te lang alleen is gelaten. Volgens een familielied had het meisje eerder die week laten weten zich niet lekker te voelen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

400+

Italiaanse familie van cruise gezet na vechtpartij. / Wikimedia commons

Italiaanse familie van cruise gezet na vechtpartij

De Carnival Legend aangemeerd in Honduras. / Wikimedia commons

Foto van 'Sarah Sitanala'

VANDAAG, 13:59

Wat voor veel passagiers een rustige vakantie had moeten worden, is uitgelopen op een fiasco. Een grote Italiaanse familie wist namelijk de sfeer voor de andere vakantiegangers op de Carnival Legend, een groot Australisch cruiseschip, goed te verpesten.

Ruzie

De familie, bestaande uit ongeveer twintig mensen, zou op het schip andere passagiers hebben aangevallen. Meerdere passagiers zouden daaraan sneeën aan handen en gezicht hebben overgehouden. The Guardian schrijft dat de familie dagenlang ruziede en vocht met de andere passagiers van het schip.

De familie werd uiteindelijk na een grote vechtpartij afgevoerd door een politieboot uit de kust bij Eden in het zuidoosten van Australië. „Ze waren zeer agressief”, zegt passagier Lisa Bolitho tegen de krant. Bolitho vertelt dat meerdere mensen een klacht hadden ingediend. Maar de kapitein wist niet goed hoe om te gaan met agressieve Italianen. „De kapitein heeft gezegd dat hij ze moeilijk overboord kan gooien.”

Onderzoek

Het schip heeft aangelegd in de haven van Melbourne. De politie en de rederij doen onderzoek naar de vechtpartij, waar ook personeel en beveiliging bij betrokken waren.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+