Buitenland

Toch Thanksgiving vieren? Hier moet je zijn

Ga jij vanavond Thanksgiving vieren? Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

23 NOV 2017

Miljoenen Amerikanen vieren donderdagavond Thanksgiving. Amerikanen staan al dagenlang in de keuken om de perfecte kalkoen te maken om deze vervolgens gezellig samen met vrienden en familie op te eten. Maar hoewel wij al heel wat Amerikaanse feestdagen zoals Halloween, Valentijnsdag en Kerstmis hebben overgenomen, lijkt het vieren van Thanksgiving in Nederland nog niet echt populair.

In Amerika en Canada is Thanksgiving een nationale feestdag. Hierop wordt - God - bedankt voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. In de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de vierde donderdag in november. In Canada wordt het op de tweede maandag in oktober gevierd.

De laatste jaren staat Thanksgiving vooral in het teken van veel eten en tijd met familie en vrienden doorbrengen. Amerikaanse families bereiden gigantische traditionele maaltijden, want eten speelt een grote rol

Al druk genoeg met Sinterklaas en Kerst

De Amerikanen gaan al dagen van tevoren de keuken in om de perfecte kalkoen met cranberrysaus, aardappelpuree en pompoentaart te bereiden. „Natuurlijk hebben we het de laatste dagen veel drukker gehad. Het zijn vooral Amerikaanse expats die bij ons inkopen doen," zegt Mark, medewerker bij de Amerikaanse delicatessenzaak Eichholtz Delicatessen in Amsterdam aan Metro. Wat ze dan vooral kopen? „Taartbodems, ingeblikte pompoen, sweet corn mais en kalkoenvullingen."

Mark begrijpt wel waarom Thanksgiving (nog) niet echt populair is in Nederland. „Thanksgiving wordt altijd gevierd rond Sinterklaas, een feest dat veel Nederlanders vieren. December is al een drukke maand. Ze gaan dan niet ook nog eens Thanksgiving vieren."

Tijdens Thanksgiving wordt er veel pompoentaart gegeten!

Extra moment om samen te zijn

Toch zijn er wel Nederlanders die met veel plezier Thanksgiving vieren. Zoals Cindy uit Amsterdam, die het feest al een aantal jaar viert. „Ik heb het al een aantal weken in mijn agenda staan", vertelt ze. „23 november vier ik Thanksgiving met mijn vrienden en familie."

Cindy vindt het best jammer dat Thanksgiving niet echt wordt gevierd in Nederland. „Thanksgiving is een mooi moment om samen te zijn met familie en vrienden. Het is een extra moment om even stil te staan bij alles en om het jaar af te sluiten."

Maar hebben we dan niet al genoeg feestdagen? ,,Nee hoor, we mogen best een beetje dankbaar zijn voor wat we hebben", zegt ze. „Ik zou het wel leuk vinden als Thanksgiving een feestdag gaat worden in Nederland. Ik hou gewoon van feestdagen en lekker eten! En een dagje extra vrij, wie wil dat nou niet?"

Waar moet je zijn in Nederland?

Alhoewel de Thanksgiving-trend nog niet echt is doorgevoerd in de Nederlandse huishoudens, zijn er toch een aantal restaurants die donderdag 23 november een speciaal Thanksgiving-diner organiseren. In Amsterdam kun je terecht bij het Hard Rock Cafe, Wyers Bar and Restaurant, Staring at Jacob en Café Belcampo. In de Rauwdouwer in Rotterdam kun je donderdagavond ook genieten van een Thankgiving maaltje. in Groningen moet je naar sportcafé de Grote Griet en in Utrecht kun je terecht bij Café Luden. Happy Turkey Day!

BEKIJK OOK


Views

100+

VS steunt Nederland en Australië bij MH17-onderzoek. / AFP

VS steunt Nederland en Australië bij MH17-onderzoek

Het Witte Huis in Washington. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De Verenigde Staten hebben laten weten het besluit van de Nederlandse regering en Australië om Rusland aansprakelijk te stellen, te steunen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken riep het Kremlin eerder al op te stoppen met liegen en opheldering te geven over de rol die het speelde bij het neerhalen van het passagiersvliegtuig.

Vertrouwen

De VS zeggen alle vertrouwen te hebben in de bevindingen van het JIT (Joint Investigation Team). Dat acht bewezen dat de raket die het vliegtuig trof afkomstig was van een Russische legerbasis.

Het ministerie riep Moskou op de „desinformatiecampagne” te staken en openheid te geven over zijn betrokkenheid bij de ramp. Rusland ontkent betrokken te zijn bij het neerhalen van vlucht MH17.

Skripal

Minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) trok vrijdag een vergelijking met de zaak-Skripal, waarin zijn land verantwoordelijk werd gehouden voor het vergiftigen van een voormalige spion en zijn dochter.

„Toen zeiden ze dat het 'zeer waarschijnlijk' was dat de Russen erachter zaten, maar kondigde Scotland Yard direct aan dat het onderzoek nog gaande was. En dat is het nog steeds”, zei Lavrov.

BEKIJK OOK


Views

800+

Mysterieus dier spoelt aan op Welsh strand

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Mensen op het strand van het Welshe dorpje Rhossili deden deze week een bijzondere ontdekking. Het skelet van een onbekend dier is namelijk aangespoeld en dat trekt een hoop bekijks.

Geen krokodil

Het dier is ruim anderhalve meter lang en voor zijn hoofd en kaaklijn zijn enorm. Wat voor beest het precies is, is onduidelijk. Het lijkt op een krokodilachtige, maar dat is het zeker niet zegt Dan Forman tegenover de BBC.

De ecologisch onderzoeker van de Universiteit van Swansea zegt. „Wanneer je er een eerste blik op werpt, denk dat het een krokodil is, maar dat is het zeker niet. Op basis van de kaaklijn zou je zeggen dat het een dolfijn- of walvisachtige."

Bruinvissen

Beth Janetta was de eerste die op het enorme karkas stuitte, toen ze met haar honden een rondje op het strand liep. Ze schakelde de hulp van boswachter Mark Hipkin in, hij dacht dat het een bruinvis was.

„Er spoelen wel vaker bruinvissen aan", verklaart Hipkin. „Soms ook dolfijnen, zeehonden en soms zelfs schapen."

BEKIJK OOK


Views

1k+

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

In samenwerking met Gabbers

24 MEI 2018

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Australië bouwt 'anti-kattenhek' van 44 kilometer

In het Australische gebied zitten zo'n vijftig tot zestig katten, en die eten meer dan 70.000 dieren per jaar. Foto: Colourbox

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

24 MEI 2018

In een Australisch natuurreservaat is het langste 'anti-kattenhek' ter wereld gebouwd. Waarom? Er zijn teveel wilde katten en die eten tienduizenden dieren per jaar. Het 44 kilometer lange elektrische hek is gebouwd om bedreigde diersoorten te beschermen en moet ervoor zorgen dat vossen, wilde katten en konijnen buiten het reservaat blijven.

Grootste kattenvrije gebied in Australië

,,Er zitten alleen al in dit gebied zo'n vijftig tot zestig katten, en die eten meer dan 70 duizend dieren per jaar,'' zei het hoofd van de dierenwelzijnsorganisatie AWC. Het gaat dan vooral om reptielen en vogels, meldt The Guardian. Parkwachters willen dit jaar alle roofdieren uitroeien, zodat Newhaven Wildlife Sanctuary het grootste kattenvrije gebied in Australië wordt. In 2019 wordt dan een aantal bedreigde diersoorten heringevoerd.

Het project maakt deel uit van een groter project om inheemse soorten te herintroduceren. Het hek is een van de belangrijkste projecten voor dierenbescherming in de Australische geschiedenis.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Man scheidt na 15 minuten dankzij eisen schoonvader

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

24 MEI 2018

Deze kan misschien wel in het rijtje kortste huwelijken ooit: een bruidegom scheidde al na 15 minuten van zijn vrouw, omdat hij zich beledigd voelde over de bruidsschat die de vader vroeg voor zijn dochter.

Ongeduldig

De man stemde er aanvankelijk mee in om zijn schoonvader 100.000 Dubai Dirham te geven (zo'n 23.000 euro) voor de bruiloft in Dubai. Maar de schoonvader werd ongeduldig en wilde het geld zo snel mogelijk hebben.

En dat terwijl de bruidegom de helft van het geld al aan zijn kersverse schoonpaps had gegeven. De rest zou hij overhandigen zodra ze met de groep het gerechtsgebouw hadden verlaten.

Niet akkoord

Daar ging de vader niet mee akkoord: hij wilde het geld direct zodra de bruid had getekend, ook al had de bruidegom de enorme hoeveelheid cash niet bij zich. Hoewel de bruidegom voorstelde dat hij slechts vijf minuten nodig had om naar de auto te lopen (die buiten geparkeerd stond) om het restbedrag op te halen, was dat geen optie voor de vader.

De bruidegom moest het geld direct overhandigen en anders een vriend of familielid sturen die het geld zou halen, terwijl hij binnen bij zijn schoonvader bleef. De bruidegom voelde zich beledigd en vernederd door de vader en zijn eisen en blies het huwelijk, na vijftien minuten echtgenoot te zijn geweest, weer af.

Secondenwerk

Scheiden in slechts 15 minuten lijkt extreem, maar het was niet het kortste huwelijk in de geschiedenis van het emiraat. Zo was er in 2012 een huwelijk dat slechts enkele seconden heeft geduurd. Na het trouwen liep de bruidegom linea recta naar het echtscheidingsgerecht omdat de vader van de bruid eiste dat zijn dochter haar baan mocht behouden.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Zoon die verplicht uit huis moet noemt ouders slecht

Deze zoon lijkt ook niet echt zin te hebben in een gesprekje met zijn ouders. / colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

24 MEI 2018

Het was groot in het nieuws: de 30-jarige Michael Rotondo die weigerde het huis te verlaten en het zelfs zo ver liet komen dat zijn ouders een rechtszaak tegen hem aanspanden. De rechter heeft nu besloten dat het écht tijd is voor Rotondo om per direct zijn spullen te pakken. Anders kan hij worden uitgezet. Maar Rotondo laat het er niet bij zitten en heeft aan verschillende media laten weten not amused te zijn.

'Wel iets van 30 dagen'

Rotondo heeft aan verslaggevers laten weten dat hij van plan is de zaak aan te vechten en vindt dat de uitspraak 'belachelijk' is. Vooral omdat Rotondo het huis direct moet verlaten. ,,Het lijkt me dat je wel iets van 30 dagen de tijd krijgt om het pand te verlaten, dus ik verwachtte zoiets, maarja als dat niet het geval is weet ik het niet."

Rotondo snapt niet waarom zijn ouders hem dwingen zo snel mogelijk het huis te verlaten. Wel geeft hij toe dat hun relatie onder alles heeft geleden. Van hem hoeft er geen verzoening plaats te vinden. ,,Ik wil gewoon echt uit deze situatie komen", zei hij.

Slechte mensen

Daarnaast verklaarde hij aan TMZ Live dat de relatie tussen hem en zijn ouders 'ijskoud' is. Hij noemt zijn ouders slechte mensen en geeft aan dat hij heus wel een plan heeft om een baan te krijgen en zijn eigen huis te fiksen. In een interview met CNN zegt hij tevens dat hij 'heus wel gaat vertrekken, maar dat hij gewoon genoeg tijd moet krijgen.'

Tegen CNN verklaart hij tevens dat hij destijds bezig was de voogdij over zijn zoon te krijgen en zijn ouders hebben hem toen gezegd dat ze hem zouden steunen en dat hij zich geen zorgen moest maken om een huis, omdat zijn bezigheid een soort van fulltime baan zou zijn. Dat ze dat nu 'niet doen', zorgt ervoor dat hij 'echt klaar met hen is.'

Hij zegt dat hij verwacht binnen drie maanden te kunnen vertrekken.

BEKIJK OOK


Views

1k+

'Nederlandse jihadist vast in Irak'

'Nederlandse jihadist vast in Irak'

De Iraakse stad Mosul tijdens de gevechten in 2017 Foto: AFP

Foto van 'metronieuws'

24 MEI 2018

In Irak zit een Nederlandse jihadist gevangen die verdacht wordt van terrorisme.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit gemeld aan Nieuwsuur. Details over de identiteit van de man en de situatie heeft het ministerie echter niet gegeven.

Doodstraf

Tegen NU.nl zegt het ministerie een vinger aan de pols te houden. Mensen die worden verdacht van betrokkenheid bij IS, worden in Irak vaak veroordeeld tot de doodstraf of een levenslange gevangenisstraf.

Afgelopen dinsdag kreeg een Belgisch lid van IS in Irak de doodstraf opgelegd. De Belgische minister Didier Reynders heeft de autoriteiten gevraagd om de man, die gevochten zou hebben voor de terreurorganisatie, in plaats daarvan een levenslange celstraf te geven.

BEKIJK OOK


Views

700+