Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Laura in Egyptische cel omdat ze pijnstillers meenam

Laura is in een nachtmerrie beland. De Britse vrouw wilde haar Egyptische man opzoeken, maar daar stak de douane een stokje voor. Laura had namelijk 290 pijnstillers in haar reiskoffer, bedoeld voor de rugpijn van haar man. En dat kon volgens de Egyptische autoriteiten niet door de beugel. Ze riskeert volgens Britse media 25 jaar celstraf of erger nog: de doodstraf.

Tramadol

De 33-jarige Laura had tramadol bij zich. Dat is een morfine-achtige pijnstiller en in Groot-Brittannië (net als in Nederland) gewoon op recept verkrijgbaar. Maar in Egypte denken ze anders over het medicijn: het is er illegaal en wordt gezien als de goedkope vervanger van heroïne.

Na de vondst van de medicijnen kreeg Laura een Arabisch document in haar handen dat ze moest ondertekenen. Laura zette haar handtekening, omdat ze dacht dat ze dan de luchthaven zou mogen verlaten. Maar niets was minder waar: Laura werd meegenomen en opgesloten in een krappe cel met 25 andere vrouwen, schrijft The Guardian

Drugshandel

Haar familie gelooft dat Laura wordt vastgehouden op verdenking van wat Egyptische autoriteiten beschouwen als drugshandel. Ze hebben te horen gekregen dat ze misschien wel 25 jaar in de gevangenis zit. Eén advocaat meldde dat er ook de mogelijkheid bestaat dat ze de doodstraf krijgt.

„Ze was er zich niet van bewust dat ze iets verkeerd deed", zegt haar moeder Roberta. „De pijnstillers lagen helemaal bovenaan in haar koffer. Ze verstopte ze niet."

Toen Laura werd gearresteerd, stuurde ze haar vader een berichtje met de tekst: „Ik zit in de problemen en heb je hulp nodig." Toen haar vader het bericht wilde beantwoorden, kreeg hij de melding dat het bericht niet kon worden afgeleverd, omdat Laura’s telefoon was uitgeschakeld.

‘Ze lijkt wel een zombie’

Haar moeder en zussen zijn inmiddels naar Egypte afgereisd om Laura te ondersteunen. „Ze ziet er onherkenbaar uit", zegt haar broer. "Ze lijkt wel een zombie. Ik denk niet dat ze sterk genoeg is om hier doorheen te komen."

Volgende week donderdag moet Laura voor de rechtbank verschijnen. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteunt Laura en haar familie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.