Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 21 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

‘IS-aanhangers wilden aanslag op kerstmarkt plegen’

In Duitsland zijn dinsdagochtend een zestal asielzoekers opgepakt die verdacht worden van het beramen van een terroristische aanslag. De Duitse krant Die Welt schrijft dat Syriërs konden worden opgepakt na een tip van andere asielzoekers, die zeiden de verdachten te herkennen als aanhangers van Islamitische Staat.

Openbaar doelwit

Hoewel de plannen van het viertal nog niet waren afgerond, is wel duidelijk geworden dat de aanslag gepland was plaats te vinden nabij een openbaar doelwit, dat ze met wapens of explosieven wilden aanvallen.

Volgens Duitse media gaat het om de kerstmarkt in Essen. Het Openbaar Ministerie heeft dit echter nog niet bevestigd. Vier van de zes verdachten zouden in december 2014 als asielzoeker naar Duitsland zijn afgereisd. De andere twee deden dat in september 2015.

Valse identiteit

De verdachten zijn tussen de 20 en 28 jaar oud. Uit onderzoek van de politie is gebleken dat zij deze reis maakten onder een valse identiteit, en deel uitmaken van een geradicaliseerd netwerk.

De inlichtingendiensten in Duitsland krijgen regelmatig te maken met berichten over een mogelijke aanslag. Regelmatig blijken deze berichten niet gefundeerd, of is er sprake van een valse beschuldiging.

Vijfhonderd agenten waren dinsdagmorgen in de weer bij acht huiszoekingen in Kassel, Hannover, Essen en Leipzig. Zij namen telefoons, laptops en documenten in beslag.

Berlijn werd vorig jaar opgeschrikt door een bloedige terreuraanslag op een van de grote kerstmarkten in de hoofdstad. Bij die aanslag 19 december bij de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche vielen 11 doden en 55 gewonden. De terreurgroep IS eiste de verantwoordelijkheid op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.