Buitenland

Dronken man rijdt met grasmaaier de snelweg op

Handig zo'n grasmaaier waar je op kunt zitten, maar geschikt voor de snelweg zijn ze niet... / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

12 NOV 2017

In Florida is een man gearresteerd die het begrip drunk driving wel heel apart wist waar te maken. Hij was namelijk met zijn grasmaaier de snelweg op gereden, meldt Fox.

Zak met biertjes

De politie merkte op 3 november dat een man op een grasmaaier nogal wiebelend langs de grote weg reed, blijkt uit het rapport over de 56-jarige dronkaard. Het ging om een rode Snapper-grasmaaier, waarmee hij even later ook daadwerkelijk de snelweg op ging, met in zijn handen een tas met Budweiser-biertjes.

Toen de man eenmaal was aangehouden, rook men een intense alcoholgeur. De politie deed een bloedtest bij de man en hoewel ze niet willen prijsgeven hoeveel alcohol de man precies in zijn bloed had, was het in ieder geval minimaal drie keer zoveel als de toegestane hoeveelheid, 0.8 promille. De man is gearresteerd voor rijden onder invloed en zit op dit moment vast in de St. Lucie County gevangenis.

BEKIJK OOK


Views

100+

‘Voor een brood wordt een moord gepleegd’

‘Voor een brood wordt een moord gepleegd’

Tineke Ceelen met vluchtelingen op de Simon Bolivarbrug. / Foto's: Volkertmedia

Foto van 'Erik Jonk'

57 MIN

Venezuela verkeert in een diepe politieke en economische crisis en dat is er met de omstreden herverkiezing van president Nicolás Maduro van zondag bepaald niet beter op geworden. Honderdduizenden mensen willen het land zo snel mogelijk verlaten. Velen leven op straat en hebben niets meer. 1,6 miljoen Venezolanen zijn hun land al ontvlucht. Alleen al in 2017 staken 796.000 Venezolanen de grens met Colombia over. Tineke Ceelen is er namens Stichting Vluchteling (zij is directeur) om met collega’s de internationale noodhulp die nodig is in kaart te brengen. Metro sprak Ceelen dinsdag.

Dertienduizend procent inflatie

Waar ben je precies?

Ik ben met een klein team in Cúcuta, een stad op de grens van Venezuela en Colombia. We zien hier honderdduizenden Venezolanen die naar Colombia willen, omdat de economie in hun land als een kaartenhuis in elkaar gedonderd is. De inflatie is torenhoog, dertienduizend (!) procent in een jaar tijd. Zij hebben geen toegang meer tot gezondheidszorg en hebben voor zichzelf en hun gezinnen de grootst mogelijke moeite om aan genoeg eten te komen. Daarmee neemt de onveiligheid in Venezuela hand over hand toe. Voor een brood wordt soms letterlijk een moord gepleegd. Op het moment dat ik jou aan de telefoon heb zie ik werkelijke massa’s mensen.

‘Voor een brood wordt een moord gepleegd’

Hoe is de sfeer onderling verder, naast de gevallen van moord om een brood?

Gisteren was ik bij een katholieke orde die dagelijks voedsel uitdeelt aan mensen die er achter hekken op wachten. Daar zag ik toch onderlinge solidariteit, er wordt niet gevochten om voorrang in de rij. Ik zou de Venezolanen ook getraumatiseerd willen noemen. De mensen, veelal uit de middenklasse, kunnen nog amper geloven wat hen is overkomen.

Mensen zoals jij en ik

Wat voor mensen spreek je zoal?

Mensen met héle grote koffers, waardoor je weet dat ze hier niet staan om even heen en weer naar Colombia te gaan. Ze hebben besloten om Venezuela definitief te verlaten. Gisteravond laat zag ik in de stad overal mensen in parken en ook in droge rivierbeddingen liggen te slapen. Het valt me op dat het allemaal mensen zoals jij en ik zijn. Ik sprak een groep mensen waarvan ik dacht dat die door onze organisatie ter plekke ingehuurd waren om te helpen, maar het bleken daklozen te zijn. Er was ook een advocaat bij, die na 25 jaar ervaring in een mum van tijd alles kwijtgeraakt is. Mijn beeld bij daklozen is over het algemeen toch heel anders dan deze mensen die op straat liggen. Hun verhalen zijn verschrikkelijk.

Is de grens met Colombia weer open?

Gedurende de verkiezingen was de grens gesloten, maar vanmorgen (dinsdag, red.) ging de grens weer open. Daarom zijn er zoveel mensen hier die Venezuela definitief de rug willen toekeren. Maar niet alleen nu, elke dag zijn er weer dúizenden mensen.

Te veel vluchtelingen

Hebben al die vluchtelingen een beetje kans in Colombia?

In deze Colombiaanse regio was een zekere bereidheid om vluchtelingen op te vangen. Ondertussen zijn de aantallen mensen zó groot geworden, dat er een gigantisch probleem is. Al die Venezolanen kunnen niet de Colombianen van de arbeidsmarkt verdrijven natuurlijk. Al die mensen in Cúcuta vinden niet ‘even’ een baan. Het draagvlak voor hulp aan de Venezolanen neemt in Colombia in rap tempo af.

‘Voor een brood wordt een moord gepleegd’

Wat kan de internationale gemeenschap voor al die vluchtelingen doen?

Mensen hebben niets meer. Ze hebben alles verkocht voor een paar kwartjes om nog de meest basale dingen te kopen om te kunnen overleven. Vrouwen en ook zeer jonge meisjes zetten hun lichaam in om toch wat geld te verdienen. Er is noodhulp nodig, vooral voedsel en toegang tot noodzakelijke gezondheidszorg. Maar we zetten ook in op een beschermingsprogramma omdat er geen veiligheid in het land is. Bovendien bekijken we of we de meest kwetsbaren moeten helpen met cashgeld.

Ellende in getallen

• Lichamelijk leed. Tweederde van de Venezolanen viel vorig jaar gemiddeld 11 kilo af.

• Chronisch geldtekort. 90 procent van de bevolking heeft niet genoegd geld om voldoende voedsel kopen.

• Slechte nachten. 61 procent van de inwoners van Venezuela zegt met honger naar bed te gaan.

• Hulp. 1 miljoen mensen zouden door hulp uit de wereld van voedsel moeten worden voorzien.

BEKIJK OOK


Views

97


Mark Zuckerberg maakt weinig indruk op Europarlement

Zuckerberg is blij met Facebook ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Oprichter van Facebook Mark Zuckerberg nam dinsdagavond deel aan een hoorzitting in het Europees Parlement waar hij zich moest verantwoorden over de privacyschendingen van zijn sociale medium.

De Amerikaan bood zijn excuses aan voor het delen van privégegevens en de bijdrage van Facebook aan de verspreiding van nepnieuws. De woorden van Zuckerberg waren voor diverse Europarlementatriërs reden tot onvrede. Zuckerberg zou een ingestudeerd promopraatje houden en inhoudsloze antwoorden geven.

Kritiek

Kati Piri (PvdA) zei dat Zuckerberg kwam met ,,ingestudeerde beloftes’’, maar geen enkele garantie gaf dat de situatie beter wordt. ,,Een simpel 'sorry' is niet genoeg na de beïnvloeding van verkiezingen, het delen van onze privégegevens en het verspreiden van nepnieuws.’’ Zij noemde de Amerikaan een ,,een echte wolf in schaapskleren''. Lambert Van Nistelrooij van het CDA hoorde weinig nieuws en vestigt zijn hoop op de nieuwe Europese privacywetgeving. ,, Anders zouden we het nakijken hebben.’’

De fractievoorzitter van de liberalen Guy Verhofstadt zei de ,,brave new world'' te vrezen waarin tienduizenden Facebook-medewerkers beslissen over wat nepnieuws is en wat niet. ,,Dat is een publieke taak.'' Zijn collega van de Groenen, Philippe Lamberts, vindt dat deze sessie niet het einde van het verhaal kan zijn. ,,We staan op een vervolg, en zo nodig aanvullende regulering. We moeten ook het probleem van digitale monopolies aanpakken.''

Volgens Sophie in ‘t Veld (D66) heeft Zuckerberg ,,het geen moment moeilijk gehad. Een echt debat kwam niet van de grond. Veel vragen bleven onbeantwoord. We zien Zuckerbergs aanvullende antwoorden dan ook graag tegemoet.”

Nepnieuws

Zuckerberg was juist erg blij met zijn Facebook en de wijze waarop het schadelijke content tegengaat. Zo haalde hij aan dat Facebook 99 procent van aan terreurgroeperingen als IS en Al Qaida gelieerde boodschappen op voorhand weet te filteren. In het geval van pesterijen kan het Amerikaanse internetbedrijf binnen tien minuten boodschappen verwijderen. ,,Ik ben daar trots op''.

Ook de strijd tegen nepnieuws wordt opgevoerd. ,,Niemand bij Facebook wil nepnieuws'', aldus de Amerikaan, die veel verwacht van de samenwerking met factcheckers. Als blijkt dat sprake is van nepnieuws wordt er een 'bijsluiter' aangehangen waarin dat wordt gemeld. Verder zijn al 580 miljoen nepaccounts verwijderd, aldus Zuckerberg.

De fractievoorzitter van de liberalen Guy Verhofstadt zei de ,,brave new world'' te vrezen waarin tienduizenden Facebook-medewerkers beslissen over wat nepnieuws is en wat niet. ,,Dat is een publieke taak.'' Zijn collega van de Groenen, Philippe Lamberts, vindt dat deze sessie niet het einde van het verhaal kan zijn. „We staan op een vervolg, en zo nodig aanvullende regulering. We moeten ook het probleem van digitale monopolies aanpakken.''

Er was in elk geval een Europarlementariër wel blij met het bezoek van Mark Zuckerberg. Cecilia Wikström uit Zweden plaatste een selfie met de Amerikaan op sociale media. Dit schoot vele criticasters in het verkeerde keelgat omdat er van haar juist een kritische houding zou moeten worden verwacht ten aanzien van Facebook. Na de selfie verdween Zuckerberg weer snel. Journalisten kregen geen kans om hem vragen te stellen. Ook dit werd niet gewaardeerd.

BEKIJK OOK


Views

500+

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone
Likeability of 5

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

Een vakantiefoto van Metro’s freelancefotografe Femmy Weijs.

In samenwerking met Asus

17 MEI 2018

Een hopelijk heerlijke zomer komt eraan. Tijd voor vakantiefoto’s! Maar hoe maak je nou de meest prachtige vakantiekiekjes met je smartphone?

Onvermijdelijk (en hartstikke leuk) natuurlijk, het schieten van vakantiefoto’s. Hoe maak je nou plaatjes van goede kwaliteit, waar je later met heel veel plezier naar kunt terugkijken? Computer- en smartphonefirma ASUS en Metro geven je tips waar op je op zou kunnen letten als je je vakantiefoto’s met je smartphone wil maken. De komst van de nieuwe ASUS ZenFone 5 (zie onderaan) heeft daar alles mee te maken.

Bereid je voor

Ga voordat je op vakantie gaat op zoek gaan naar voorbeeldfoto's van je bestemming. Google bijvoorbeeld eens op 'photography locations in’. Doe dat in het Engels, want dan vind je de meeste voorbeelden op het web. Zo kom je ook blogs tegen van mensen die de locatie al eerder bezocht hebben en zij geven tips voor mooie fotografielocaties.

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

Nog een favoriet van freelancefotografe Femmy Weijs.

Het weer

Daar ben je dan op je bestemming! Wanneer je een dag van te voren al weet dat je naar een fotografielocatie gaat, let dan even op het weer. Niet dat je er veel aan kunt veranderen… De momenten met het mooiste licht van een zonnige dag zijn: 10 tot 20 minuten voor zonsopkomst en na zonsondergang en een uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang. Kies in ieder geval momenten uit wanneer de zon niét op zijn hoogste punt staat.

Maak het spannend

Zorg dat je niet altijd standaard foto’s krijgt, maar maak ze eens wat spannender. Je hoeft je onderwerp niet altijd in het midden te zetten, maar speel eens met de compositie door je onderwerp meer naar links of naar rechts te schuiven.

Neem de tijd

Neem de tijd voor je foto's. Wanneer het op jouw fotografielocatie druk is met andere bezoekers, wacht dan een moment af wanneer deze mensen weer weg zijn. Dit geldt voor landschapfoto's maar ook voor portretfoto's. Probeer je achtergrond zo rustig mogelijk te krijgen.

Schiet maar raak

Maak altijd meerdere opnames. Wanneer je er maar één of twee maakt, zul je achteraf altijd zien dat iemand bijvoorbeeld net op dat moment zijn of haar ogen dicht heeft. Wanneer je meerdere opnames maakt, heb je thuis altijd wat te kiezen.

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

De ZenFone 5. / ASUS

ZenFone5 denkt mee

ASUS start deze week met de pre-order voor de ZenFone 5 (399 euro) en deze ligt op 28 mei in de winkel. Deze smartphone wordt gezien als ‘je intelligente metgezel die altijd voor je klaar staat’. De Zenfone5 is meer dan een smartphone. Hij maakt perfecte foto’s (da’s goed nieuws voor je vakantie), zonder dat je er goed bij na hoeft te denken. Hij beschikt namelijk over kunstmatige intelligentie.

Het intelligente systeem met twee camera's (Sony IMX363 sensor) in de ZenFone 5 heeft geavanceerde AI-functies die anticiperen op je behoeften en zich aanpassen aan jouw voorkeuren. Zo kun je je concentreren op het onderwerp in plaats van op de camera. Voor het maken en bekijken van foto’s is het 19:9 All-Screen-Display een mooie tool, meldt ASUS.

Slimme accu

En oh ja, heb je je oplader tijdens een vakantiedag even niet bij je? De ZenFone5 gaat slim met zijn accu om. Je hebt dus een langere batterylife.

Belangstelling voor de pre-order? Dan klik je hier.

BEKIJK OOK


like
user_b5050de53d81332bb030c11e9758358ebb90ebaf_avatar

Views

5k+

15-jarige brandstichter moet $36 miljoen betalen

15-jarige brandstichter moet $36,6 miljoen betalen

Multnomah Falls Foto: AFP

Foto van 'Sofie Smulders'

GISTEREN

Het enorme bedrag van bijna 37 miljoen dollar, dat moet de tiener betalen die een bosbrand veroorzaakte in de Columbia River Gorge in de Amerikaanse staat Oregon.

De 15-jarige jongen gooide in september 2017 twee vuurpijlen in de kloof in het natuurreservaat, dat bekende hij eerder dit jaar. Hij werd in eerste instantie veroordeeld tot 1920 uur taakstraf en het schrijven van excuusbrieven aan de gedupeerden.

Tien jaar

Voor de schade die het vuurwerk aanrichtte - en die was gigantisch - moet de jongen 36,6 miljoen dollar betalen. Het vuur verwoestte de Oneonta Tunnel, bracht de Multnomah Falls in gevaar en dwong honderden mensen in de omgeving te evacueren. Vier huizen in de buurt werden verwoest.

Natuurlijk kan de tiener het bedrag niet betalen. Daarom heeft een rechter besloten dat er een betaalplan voor hem moet worden opgesteld, waarmee hij tien jaar lang aflost waar hij financieel toe in staat is. Als hij dit netjes doet, zijn proeftijd doorkomt en niet nogmaals in de fout gaat, is hij na tien jaar van zijn schuld af.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Aartsbisschop schuldig aan verhullen kindermisbruik. / EPA

Aartsbisschop schuldig aan verhullen kindermisbruik

Philip Wilson verlaat de rechtbank. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een rechtbank in Australië heeft aartsbisschop Philip Wilson van Adelaide schuldig bevonden aan het in de doofpot stoppen van kindermisbruik door een priester. Volgens Australische media is hij daarmee de hoogste katholieke geestelijke ooit die voor een dergelijk vergrijp is veroordeeld.

Misbruik

Wilson was aangeklaagd omdat hij jarenlang een priester de hand boven het hoofd had gehouden, hoewel al in 1976 een toen vijftienjarige jongen hem had verteld door de man te zijn misbruikt.

De bewuste priester werd in 2004 veroordeeld voor negen gevallen van kindermisbruik en overleed in 2006 in de gevangenis.

Strafmaat

De rechtbank maakt naar verwachting in juni de strafmaat bekend. Wilson kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen. In een verklaring schreef de aartsbisschop dat hij „overduidelijk teleurgesteld" is.

BEKIJK OOK


Views

600+

Noodhulp vluchtelingen wereldwijd harder nodig dan ooit

Hulp vluchtelingen wereldwijd harder nodig dan ooit

Wereldwijd zijn 65 miljoen mensen op de vlucht.

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Stichting Vluchteling voert de komende vier weken actie voor de ruim 65 miljoen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en onderdrukking. Mensen kunnen zelf een actie starten en geld inzamelen, doneren of meelopen met de Nacht van de Vluchteling op 16 juni. Maandagmorgen wordt de actie actief gestart met het uitdelen van Metro bij stations in Rotterdam en Den Haag. Op de voorkant van de krant staat paginagroot de vraag: Waar hangt jouw leven vanaf?

Verschil tussen leven en dood

Stichting Vluchteling voert actie omdat noodhulp wereldwijd harder nodig is dan ooit. Sinds vele jaren waren de noden van vluchtelingen in landen als Myanmar, de DR Congo en Oeganda niet zo ernstig en omvangrijk als nu. In conflictcrises zijn schoon drinkwater, noodvoeding voor ondervoede kinderen en medicijnen voor de zieken vaak het verschil tussen leven en dood.

In het noorden van Oeganda stroomden de afgelopen tijd meer dan een miljoen vluchtelingen uit Zuid-Soedan binnen. De meesten berooid, gevlucht met slechts de kleding die ze op dat moment aan hadden. „Zij zijn op de vlucht voor een wreedheid waar wij ons geen voorstelling bij kunnen maken”, meldt stichting Vluchteling.

Dodelijk virus ebola

„Ook is in de Democratische Republiek Congo het geweld opnieuw opgelaaid. Vele duizenden onschuldige burgers uit kleine afgelegen dorpen moeten vluchten voor het geweld van gewapende groepen, vaak niet voor het eerst. Daarbij komt de recente uitbraak van ebola, een zeer besmettelijk en dodelijk virus. Hier horen we de meest verschrikkelijke verhalen van onmenselijk geweld. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, oude mensen of invaliden zijn het aller kwetsbaarst en verliezen het eerst hun leven. Door de gevechten, maar ook vaak door een simpel gebrek aan schoon drinkwater, noodvoeding, een dak boven hun hoofd of medicijnen voorgoed te behandelen ziektes als malaria, cholera of diarree. Noodhulp is bitterhard nodig, en daar zet Stichting Vluchteling zich voor in.”

Meer weten?

Kijk op vluchteling.nl/geefnu. Of schrijf je in en loop mee met de Nacht van de Vluchteling via nachtvandevluchteling.nl.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Goodiebags royal wedding gaan over de kop op Ebay

Meghan Markle en prins Harry/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

21 MEI 2018

Er waren 2.640 genodigde 'normale Britten' bij het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle, maar blijkbaar is niet iedereen heel gehecht aan de goodiebags die er na afloop werden uitgedeeld. Op Ebay worden er de nodige aangeboden.

En dat gaat dan niet om een lullig bedragje. De tasjes worden namelijk aangeboden vanaf 300 tot zelfs 700 euro. En aangezien er geveild wordt, kan dat bedrag misschien nog wel aardig oplopen.

Koelkastmagneet

De tasjes bevatten een programmaboekje, een flesje Windsor Castle-water, een chocolademunt, een magneet voor op de koelkast en een voucher die 20 procent korting geeft op een aankoop in de museumwinkel van Windsor Castle. Dan lijkt een paar honderd euro behoorlijk veel, al kan een programmaboekje na verloop van tijd nog wel flink wat opleveren.

De goodiebags waren alleen voor de geluksvogels. De zeshonderd aanwezige vrienden, familieleden en collega's van het bruidspaar kregen niet zo'n tasje.

BEKIJK OOK


Views

2k+