'Oorlogsmisdadiger slikt gif na horen vonnis'
Likeability of 6

Camera videoDood Praljak bevestigd, ‘gifinname’ wordt onderzocht

Het moment waarop Slobodan Praljak de inhoud van een flesje leeggooit in zijn mond. Foto: Videostill.

Foto van 'METRO / ANP'

METRO / ANP

29 NOV 2017

UPDATE 17:33 uur: Het Joegoeslavië-Tribunaal heeft de dood van Slobodan Praljak inmiddels bevestigd. De Nederlandse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar zijn dood, maar het heeft er alle schijn van dat hij zichzelf inderdaad vergiftigd heeft.

UPDATE 17:18 uur: Hoewel het nieuws nog altijd niet officieel bevestigd is, heeft vanuit Kroatië de premier een eerste reactie gegeven op het overlijden van Slobodan Praljak. Andrej Plenković betreurt de dood van de ex-legerleider die gif zou hebben gedronken op een zitting bij het Joegoslavië-Tribunaal kort nadat hij zijn vonnis had gehoord. Plenković condoleerde de nabestaanden van Praljak.

Op social media wacht men ook de bevestiging niet meer af en gaat vooral de vraag over hoe Praljak aan het gif kwam en mee kon nemen naar de rechtszaal rond. De liefhebbers van complottheorieën hebben in ieder geval weer even voer voor hun verhalen.

UPDATE 15.00 uur: Slobodan Praljak, de net berechte ex-legerleider die woensdag op een zitting bij het Joegoslavië-Tribunaal zei gif te hebben gedronken, is volgens Kroatische media overleden. Het bericht komt van het Kroatische persbureau Hina, op basis van een bron rond Praljak.

Een zitting van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag is geschorst nadat Slobodan Praljak gif zou hebben ingenomen. De net schuldig bevonden ex-legerleider nam het gif na het horen van zijn vonnis (twintig jaar cel).

Flesje leeggedronken

Op beelden is te zien hoe Praljak de inhoud van een glaasje leegt en tegen de rechter zegt dat hij gif heeft ingenomen. Het tribunaal zelf wil geen enkel commentaar geven en ook niet zeggen hoe het met Praljak gaat.

Het VN-hof zou volgens planning woensdag definitief uitspraak doen tegen een handvol verdachten: Jadranko Prlic, Bruno Stojic, Slobodan Praljak, Milivoj Petkovic en Valentin Coric.

Oorlogsmisdaden

Dat zijn onder anderen de ex-premier en vijf andere voormalige politieke en militaire kopstukken van de Kroatische Republiek Herceg-Bosna, een ministaatje ten tijde van de burgeroorlog in Bosnië. Ze staan terecht wegens oorlogsmisdaden.

De livestream op de site van het tribunaal is stilgezet. Behalve een traumahelikopter waren ook de brandweer en ambulancedienst opgeroepen om naar het gebouw aan het Churchillplein te komen.

Na het incident arriveerden al snel hulpdiensten bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Foto: ANP.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


love
user_fac7be3ee58db6e601b3a55aa139fe827d1dea5d_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

2k+

Waarom zijn jongere broertjes vaker gay?

Homoseksualiteit is aangeboren, maar hoe? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

GISTEREN

Wetenschappers zijn al een hele tijd op zoek naar het 'gay-gen'. Dat homoseksualiteit is aangeboren en niet aangeleerd, zoals door sommige conservatievelingen wordt beweerd, is een feit. Toch kan niemand vertellen welke factoren in het ontwikkelingsstadium van een embryo nu precies van invloed zijn op iemands geaardheid.

Een van de opmerkelijkste uitkomsten, na decennialang genetisch onderzoek, was het feit dat jongens vaker homoseksueel zijn naarmate zij meer oudere broers hebben. Dit wordt ook wel het Oudere Broer-effect genoemd. Het was lang gissen naar waarom dit zo was.

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Donald Trump Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

Transgenders zijn toch welkom in het Amerikaanse leger. Federale rechter Colleen Kollar-Kotelly legde het verzoek van Trump om eventuele toelating van transgenders tot het leger uit te stellen maandag naast zich neer.

Trump wil af van militairen die zich niet identificeren met het geslacht dat ze bij hun geboorte hadden. In juli draaide hij een besluit van zijn voorganger Barack Obama terug. Kollar-Kotelly blokkeerde die verordening eind oktober.

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

GISTEREN

Wu Yonging (26) is een beroemd dakbeklimmer. Hij staat erom bekend dat hij graag aan hoge gebouwen hangt, maar helaas is hij om het leven gekomen tijdens zijn laatste stunt. Hij viel afgelopen maand tijdens een 'rooftop challenge' van een wolkenkrabber af, van 62 verdiepingen hoog.

Huwelijk

De explosie vond plaats in de Port Authority Bus Terminal. Foto: epa.

Gewonden na explosie in hart van New York

Gewonden na explosie in hart van New York

Foto van 'Metro'

Metro

11 DEC 2017

Door een explosie in een busstation in New York zijn maandag meerdere gewonden gevallen. Het incident vond plaats in de zogenaamde Port Authority Bus Terminal in de buurt van Times Square. Het betreft het grootste busstation van de Verenigde Staten, waar jaarlijks meer dan 65 miljoen mensen komen.

De ontploffing vond plaats in een ondergrondse verbinding tussen het busstation en een metrostation.

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Keaton Jones Videostill: Facebook Kimberly Jones

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

11 DEC 2017

Keaton Jones uit Tennessee wordt gepest op school omdat hij ‘anders’ zou zijn. Zijn moeder zette een hartverscheurend filmpje van hem op Facebook waarin hij vertelt over het gepest. De video is viral gegaan en verschillende (bekende) mensen komen voor hem op.

„Ze maken grappen over mijn neus, zeggen dat ik lelijk ben en geen vrienden heb”, horen we Keaton tegen zijn moeder zeggen, net nadat ze hem van school heeft opgehaald omdat hij bang is voor de pesterijen tijdens de lunch.

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

24 vrouwen in Soedan zijn gearresteerd voor het dragen van een broek. Ze zijn uiteindelijk niet veroordeeld. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

10 DEC 2017

24 Soedanese vrouwen zijn niet veroordeeld voor het dragen van een broek in het openbaar. De vrouwen werden woensdag opgepakt bij een feestje dichtbij Khartoum, de hoofdstad van Soedan.

Volgens artikel 152 van het strafwetboek van Soedan is „je onpasselijk gedragen", een „obscene outfit" aandoen of het „irriteren van de publieke gevoelens" strafbaar. De vrouwen die terechtstonden hadden 40 zweepslagen en een boete kunnen krijgen voor hun „obscene outfit".

Noodlanding vliegtuig om vrouw die champagne eist

De vrouw had volgens het personeel genoeg gehad/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

10 DEC 2017

In de Duitse stad Stuttgart heeft deze week een vliegtuig een noodlanding moeten maken. Dat kwam niet vanwege de winterse omstandigheden in de lucht, maar vanwege een agressieve passagier, zo meldt de Duitse politie tegenover het persbureau DPA.

Baldadig