Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Dood Praljak bevestigd, ‘gifinname’ wordt onderzocht

UPDATE 17:33 uur: Het Joegoeslavië-Tribunaal heeft de dood van Slobodan Praljak inmiddels bevestigd. De Nederlandse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar zijn dood, maar het heeft er alle schijn van dat hij zichzelf inderdaad vergiftigd heeft.

UPDATE 17:18 uur: Hoewel het nieuws nog altijd niet officieel bevestigd is, heeft vanuit Kroatië de premier een eerste reactie gegeven op het overlijden van Slobodan Praljak. Andrej Plenković betreurt de dood van de ex-legerleider die gif zou hebben gedronken op een zitting bij het Joegoslavië-Tribunaal kort nadat hij zijn vonnis had gehoord. Plenković condoleerde de nabestaanden van Praljak.

Op social media wacht men ook de bevestiging niet meer af en gaat vooral de vraag over hoe Praljak aan het gif kwam en mee kon nemen naar de rechtszaal rond. De liefhebbers van complottheorieën hebben in ieder geval weer even voer voor hun verhalen.

https://twitter.com/1ma_Repubblica/status/935900168725188608

UPDATE 15.00 uur: Slobodan Praljak, de net berechte ex-legerleider die woensdag op een zitting bij het Joegoslavië-Tribunaal zei gif te hebben gedronken, is volgens Kroatische media overleden. Het bericht komt van het Kroatische persbureau Hina, op basis van een bron rond Praljak.

Een zitting van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag is geschorst nadat Slobodan Praljak gif zou hebben ingenomen. De net schuldig bevonden ex-legerleider nam het gif na het horen van zijn vonnis (twintig jaar cel).

Flesje leeggedronken

Op beelden is te zien hoe Praljak de inhoud van een glaasje leegt en tegen de rechter zegt dat hij gif heeft ingenomen. Het tribunaal zelf wil geen enkel commentaar geven en ook niet zeggen hoe het met Praljak gaat.

Het VN-hof zou volgens planning woensdag definitief uitspraak doen tegen een handvol verdachten: Jadranko Prlic, Bruno Stojic, Slobodan Praljak, Milivoj Petkovic en Valentin Coric.

Oorlogsmisdaden

Dat zijn onder anderen de ex-premier en vijf andere voormalige politieke en militaire kopstukken van de Kroatische Republiek Herceg-Bosna, een ministaatje ten tijde van de burgeroorlog in Bosnië. Ze staan terecht wegens oorlogsmisdaden.

De livestream op de site van het tribunaal is stilgezet. Behalve een traumahelikopter waren ook de brandweer en ambulancedienst opgeroepen om naar het gebouw aan het Churchillplein te komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.