Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 20 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Daten verplicht voor Zuid-Koreaanse studenten

Zuid-Korea heeft het allerlaagste geboortecijfer op Aarde, om hier iets aan te veranderen nemen twee universiteiten drastische maatregelen; daten wordt een verplicht onderdeel van het curriculum voor studenten. Binnen dit vak moeten zij op date gaan met hun studiegenoten en krijgen ze les in relaties, familiebanden en seks.

Te druk

Het vak ‘Trouwen en Relaties’ is ontwikkeld door professor Jang Jae-sook van de Universiteit van Dongguk. „Door de vergrijzing van de Zuid-Koreaanse maatschappij is het van essentieel belang dat er een nieuwe generatie klaarstaat. Het hebben van een relatie en trouwen is hierin een belangrijke basis." aldus Jae-sook.

De studenten moeten elke maand met een klasgenoot op date. Zo krijgen ze praktijkervaring met hoe je relaties aangaat en hoe je tactvol communiceert. „Omdat ze het zo druk hebben met studeren en werken gaan Zuid-Koreanen weinig relaties aan. Hier komt nog bij dat ze nauwelijks flirten en zeer klungelig zijn in de omgang met onbekenden.” Liet Jae-Sook aan de Britse site Express weten.

Naast afspraakjes met klasgenoten krijgen de studenten ook les in gezonde relaties opbouwen, burgerschap en hoe zij een juiste partner kunnen vinden. Ook komen zaken als jaloezie, omgaan met conflicten en intimiteit aan bod.

Zuid Koreanen trouwen nauwelijks meer ©Nathan Walker, Unsplash
Zuid Koreanen trouwen nauwelijks meer ©Nathan Walker, Unsplash

‘Sampo-Generatie’

De Zuid-Koreaanse maatschappij is berucht om haar lange werkweken, prestatiedruk, hoge studieschulden en hoge kosten voor levensonderhoud en huisvesting. Hierdoor kiest de nieuwe generatie Zuid-Koreanen eerder voor zekerheid op carrieregebied als single dan voor een gezinsleven met kinderen. Zij worden ook wel de Sampo-generatie genoemd.

Dat ontwikkelde landen een laag vruchtbaarheidscijfer kennen is overal in de wereld een feit maar in Zuid Korea ligt dit cijfer nog lager dan elders; een Zuid-Koreaanse vrouw krijgt gemiddeld slechts 1,2 kind. In Nederland is dit aantal 1,7. Het land met het hoogste vruchtbaarheidscijfer is het Afrikaanse land Niger met een moyenne van 7,6 kinderen per vrouw.

Dit lage aantal is de regering een doorn in het oog, zij hebben 50 miljard beschikbaar gesteld om ervoor te zorgen dat Zuid-Koreanen vaker trouwen en dus meer kinderen op de wereld krijgen in de toekomst. Als het geboortecijfer niet snel stijgt zal Zuid-Korea in een zeer vergrijsde staat met torenhoge afdrachten voor pensioenen veranderen met een inwonertal dat snel daalt.

Vice maakte een documentaire over de voortplantingsindustrie van het land. Dit beleid moet voorkomen dat het land uitsterft in het jaar 2750.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.