Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Celstraf Oscar Pistorius meer dan verdubbeld

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius heeft in hoger beroep een celstraf gekregen van dertien jaar en vijf maanden voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Dat is een fors hogere straf dan hij aanvankelijk opgelegd had gekregen.

Moord

Pistorius schoot op Valentijnsdag 2013 zijn vriendin Reeva Steenkamp dood. Zelf houdt hij nog altijd vol dat hij dacht dat ze een inbreker was.

Aanvankelijk kreeg Pistorius een celstraf van vijf jaar voor doodslag, maar later werd hij schuldig bevonden aan moord en kreeg hij zes jaar gevangenisstraf. Omdat de aanklagers die straf „schokkend laag” vonden besloten ze in beroep te gaan. De aanklagers vonden dat ‘Blade Runner’ minstens vijftien jaar de cel in moest.

Celstraf verhoogd

Het hooggerechtshof bepaalde vrijdag dat de celstraf van Pistorius inderdaad moet worden verhoogd naar vijftien jaar, min de tijd die hij al heeft gezeten. De 31-jarige Pistorius was niet bij de zitting in Bloemfontein aanwezig.

De nabestaanden van de vermoorde Steenkamp reageerden verheugd op de langere straf van Pistorius. „Dit is een emotioneel moment voor hen”, zei woordvoerster Tania Koen namens de familie. „Ze hebben het gevoel dat hun vertrouwen in het rechtssysteem is bevestigd”.

Voor de moord op Steenkamp was Pistorius bekend als paralympisch medaillewinnaar. Zo won hij zes keer goud op de paralympics. In 2012 schreef hij geschiedenis door als eerste ‘geamputeerde sprinter’ deel te nemen aan de Olympische Spelen in Londen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.