Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Trump tegen weduwe: Soldaat wist waar hij aan begon

De Amerikaanse president Donald Trump krijgt nogal wat kritiek te verwerken vanwege zijn niet bepaald meelevende reactie op het omkomen van vier Amerikaanse soldaten in Niger. De kritiek richtte zich aanvankelijk op het feit dat Trump überhaupt geen contact zocht met de nabestaanden, maar nu krijgt hij ook kritiek op een specifieke opmerking die hij maakte tegenover de weduwe van een van de gesneuvelde soldaten.

‘Hij wist waar hij aan begon’

David Johnson was een van de vier Amerikaanse soldaten die begin oktober omkwam in Niger toen ze werden achtervolgd door islamitische militanten. Toen Trump belde met de weduwe van de man zei hij haar „dat hij wist waar hij aan begon, maar dat het alsnog pijn doet”. Althans, zo luidt de verklaring van congresvrouw Frederica Wilson. Wilson claimt het gesprek tussen de president en de weduwe Myesha Johnson te hebben opgevangen, toen ze met de familie van de gesneuvelde David Johnson in een limousine onderweg was naar de luchthaven, waar de kist met het lichaam van Johnson aankwam.

„De telefoon stond op luidspreker”, zo vertelt congresvrouw Wilson aan CNN. „David was een jongeman uit onze gemeenschap die zijn leven voor ons land gaf. Hij is een held. De president gebruikte het woord ‘held’ niet. Hij zei tegen de vrouw: ‘hij wist waar hij zich voor aanmeldde’. Hoe gevoelloos kun je zijn?”

Gevoelloos

Volgens de vrouw had de weduwe, moeder van twee kinderen en zes maanden zwanger van de derde, net te horen gekregen dat de kist van de man gesloten moest blijven. „Iedereen weet dat als je naar oorlogsgebied gaat de mogelijkheid bestaat dat je niet meer terugkeert. Maar je hoeft een weduwe daar niet aan te herinneren. Dat is zo gevoelloos. Zó gevoelloos”, verklaarde Wilson eerder al tegenover WLPG.

Trump kreeg sowieso kritiek om het feit dat hij niet met een reactie kwam op het omkomen van vier militairen in Niger, op 4 oktober. Maandag reageerde Trump daarop door te zeggen dat andere presidenten, onder wie Barack Obama, ook geen telefoontjes pleegden met de families van gesneuvelde soldaten: „Als je kijkt naar president Obama en ook naar andere presidenten: die belden niet, veel van hen belden niet.”

‘Gesprek blijft privé’

De opmerking dat Obama niet belde met families van gesneuvelde soldaten, schoot bij velen in het verkeerde keelgat. Later nuanceerde Trump die uitspraak iets: „Ik weet niet of hij dat wel of niet deed. Er is mij verteld dat hij het niet vaak deed en dat geldt voor veel presidenten – die schreven brieven.”

Alyssa Mastromonaco, voormalig Deputy Chieff of Staff van president Obama, noemde de president op Twitter een ‘gestoord beest’.

Ook de zus van een gesneuvelde soldaat tijdens het presidentschap van Bush ontkent de opmerkingen van Trump: „Toen mijn broer in Irak werd vermoord, heb ik geschreeuwd tegen president Bush. Maar hij luisterde in ieder geval en hield me vast terwijl ik aan het huilen was", stelt zij.

Een woordvoerder van het Witte Huis wilde tegenover CNN niet ingaan op het telefoongesprek tussen Trump en de weduwe van soldaat Johnson: „De gesprekken tussen de president en de families van Amerikaanse helden die het ultieme offer hebben gebracht, zijn privé.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.