Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 1 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Spaanse politie schiet met rubberkogels op stemmers

De Spaanse Guardia Civil is bij verschillende stembureaus in actie gekomen om het illegale referendum over de afscheiding van Catalonië te voorkomen. De stembureaus zouden al om 9 uur opengaan, maar de politie neemt zowel de stembussen als de stembiljetten in beslag.

Daarnaast zou de politie ook slaan en met rubberen kogels op mensen schieten. De politie probeert zo mensen tegen te houden die willen gaan stemmen. Zo probeert zij mensen tegen te houden om te stemmen.

Verboden

Het referendum werd groots aangekondigd door de Catalanen, maar uiteindelijk heeft de hoogste Spaanse rechter het verboden. Een deel van het land mag volgens de Spaanse wet namelijk niet op eigen houtje afscheiden van de rest.

https://twitter.com/SkyNews/status/914409076720676864/video/1

Ondanks alle ellende verwacht de Catalaanse regering een grote opkomst. Maar ook dat garandeert niets, want het is nog maar de vraag of mensen kunnen stemmen. Het systeem waarmee de stemmen kunnen worden geteld, lijkt namelijk plat te liggen. Waarschijnlijk heeft de Spaanse regering het systeem buiten werking gesteld.

Er is al jaren onrust over de eventuele Catalaanse onafhankelijkheid. De Catalanen willen graag van Spanje afscheiden, maar de Spanjaarden hebben dat tot nu toe tegen weten te houden. Na de WK-finale van 2010 (die Spanje na verlenging met 1-0 won van Nederland) zwaaiden Puyol en Xavi, twee spelers van FC Barcelona, met de Catalaanse vlag.

https://twitter.com/jperkovic93/status/516377032696266752

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.