In het nieuws

Noodklok Unicef: kinderen Raqqa in Syrië ontheemd
Likeability of 3

Noodklok Unicef: kinderen Raqqa in Syrië ontheemd

Foto's: UNICEF

Foto van 'Erik Jonk'

23 OKT 2017

De kinderen uit de Syrische stad Raqqa hebben dringend hulp nodig. Niet alleen pakketten met eerste levensbehoeften, maar ook psychosociale hulp en onderwijs. Juist dat is cruciaal voor het verwerken van oorlogservaringen. UNICEF luidt maandag over de schrijnende situatie van Raqqa de noodklok. Raqqa geldt als de hoofdstad van IS, waar felle gevechten voor een herovering aan de orde van de dag zijn.

100.000 kinderen

Diep bezorgd is de kinderrechtenorganisatie. Diep bezorgd over de situatie van kinderen die Raqqa onlangs zijn ontvlucht. Ruim 220.000 mensen uit Raqqa zijn sinds april ontheemd geraakt; de helft van hen is kind. Gezinnen en kinderen die het oorlogsgeweld zijn ontvlucht, praten over wegen vol landmijnen en angst voor sluipschutters.

Noodklok Unicef: kinderen Raqqa in Syrië ontheemd

„Kinderen komen volledig uitgeput in vluchtelingenkampen aan. Zij hebben verschrikkelijke dingen gezien en meegemaakt”, zegt Gerrit van den Berg, Syrië-woordvoerder van UNICEF Nederland. „We horen verhalen hoe kinderen hun geliefden hebben verloren. Zij hebben bescherming nodig en hulp bij het verwerken van hun oorlogservaringen.”

Kindvriendelijke plekken

UNICEF heeft in kampen en dorpen waar veel ontheemden verblijven, tenten met kindvriendelijke plekken opgezet. Hier kunnen kinderen terecht voor onderwijs en psychsociale zorg, om zo een begin te maken met de verwerking van wat ze hebben meegemaakt.

Noodklok Unicef: kinderen Raqqa in Syrië ontheemd

Op dit moment is Raqqa nog te onveilig om terug te keren. De hoeveelheid mijnen en onontplofte munitie vormen een groot gevaar. Een deel van de ontheemden zal al terugkeren nog voor de stad ontmijnd is, verwacht UNICEF. „Op onze kindvriendelijke plekken geven we voorlichting aan kinderen over de gevaren van onontploft oorlogsmateriaal. We hopen zo te voorkomen dat kinderen tijdens het spelen verwond raken door explosies”, zegt Van den Berg.

Handen ineen

Naast de psychosociale zorg, onderwijs en voorlichting over mijnen moeten de ontheemden toegang hebben tot eerste levensbehoeften. Noodhulporganisaties slaan hiervoor de handen ineen. UNICEF zorgt voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen, kinderen onder de 5 jaar worden gescreend op ondervoeding en krijgen zo nodig voedingssupplementen.

Kinderen worden ook gevaccineerd tegen besmettelijke ziekten en UNICEF verstrekt winterkleding. ,,De meeste opvangkampen zijn in woestijngebied waar het inmiddels ’s nachts zeer koud is en dat wordt alleen maar erger. We treffen nu voorbereidingen om hen deze winter te laten overleven”, zegt Van den Berg. ‘

14,5 miljoen euro

Op dit moment is UNICEF samen met partners de hulp aan het uitbreiden. Om de noodhulp in Raqqa en omgeving voort te zetten is er minimaal 14,5 miljoen euro nodig voor de komende drie maanden.

Noodklok Unicef: kinderen Raqqa in Syrië ontheemd

sad
user_a8e051bc5448b9108b00fc40be3e6231b8ea3209_avatar

Views

100+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 13:00

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

600+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

2k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:30

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

600+