Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 18 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Kunstproject? Vrouw laat eicel door hond bevruchten

Het is zonder twijfel een van de meest controversiële kunstprojecten van 2017, zo niet van de voorbije jaren. De Sloveense kunstenares Maja Smrekar heeft haar eitje namelijk laten bevruchten door het sperma van de Schotse bordercollie Byron. Dit heeft haar al de nodige kritiek opgeleverd.

Niet levensvatbaar

Mensen hoeven niet bang te zijn dat deze samensmelting tot een apart wezen zal leiden. Het zaad van Byron is namelijk niet levensvatbaar, zo meldt Smrekar zelf tijdens de tentoonstellingen van Ars Electronica.

De bevruchte eicel maakt onderdeel uit van een grotere serie K-9 topology. Hierin wordt de relatie tussen mens en dieren – en vooral honden – gevierd.  Dat gebeurde ook op andere schokkende manieren.

Borstvoeding

Zo is er ook veel kritiek geweest op een foto van Smrekar waarop ze borstvoeding geeft aan een hond. Hiervoor heeft ze naar verluidt zelfs een speciaal melkdieet gevolgd. Op een andere foto ligt ze naakt met een hond te knuffelen.

https://twitter.com/kloniranoprase/status/876553809543254016

Het project K-9 topology heeft al veel kritiek gekregen, omdat mensen de acties die hierbij zijn uitgevoerd te ver vinden gaan. De kunst van Smrekar zou de grenzen tussen dierenrechten en ethiek overschrijden. Desondanks viel het kritiek in de prijzen tijdens de prestigieuze Prix Ars Electronica.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.