Els Anker
Els Anker Nieuws 29 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Kindsoldaat (14): ‘Ik werd echt deel van IS’

Hij was één van de ‘Welpen van het Kalifaat’. Mohammed, veertien jaar oud, maakte deel uit van een elitegroep van kindsoldaten van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). VTM-onderzoeksjournalist Robin Ramaekers slaagde erin om in Syrië met de jongen te praten.

Over enkele dagen wordt hij overgeplaatst naar een heropvoedingsinstelling. Waar leeftijdsgenoten in Europa naar school gaan, hun hobby’s bedrijven of met vrienden afspreken, heeft Mohammed een compleet ander leven achter zich. „Ik wilde absoluut lid worden van de ‘Welpen van het Kalifaat’”, vertelt de veertienjarige Mohammed tegen VTM.

Aan het front

Na een training van anderhalf jaar werd Mohammed ingezet aan het front in Aleppo, Homs, Damascus en Raqqa. Hij werd opgeleid door de beste buitenlandse strijders die IS in huis had, onder wie een Belg. ,„Op dat moment werd ik een echte jihadist. Ik werd echt deel van IS”, aldus Mohammed.

Hoeveel mensen de jongen heeft gedood of verwond, kan hij niet zeggen. „Mijn wapen was maar een kalasjnikov. Ik kon niet mijn hoofd omhoog steken om te kijken, want dan zou ik zelf een kogel in mijn hoofd krijgen. Je schoot gewoon zoveel je kon.”

Kneedbaar

Kinderen spelen een belangrijke rol in de strijd van IS. De kindsoldaten, die de toekomst moesten zijn van het kalifaat, worden ingezet bij zelfmoordaanslagen en aan het front. Ze zijn perfect kneedbaar en dus zijn ze voor de terreurgroep een handig ‘instrument’ in hun streven naar het creëren van een wereldwijd kalifaat.

Mohammed zag van dichtbij hoe zijn vrienden hun leven opofferden voor IS door deel te nemen aan zelfmoordacties en executies. „Er zijn er velen die dit deden”, verklaart hij. „Velen hebben zichzelf gedood. Ik voelde me er normaal bij.”

Executies

Dat Islamitische Staat, of Daesh, jonge kinderen indoctrineert is al langere tijd bekend, maar de manier waarop ze worden ingezet nauwelijks. De terreurgroep publiceert zelf herhaaldelijk video’s van trainingen waarin kinderen een grote rol spelen.

Zelf zegt Mohammed dat hij altijd geweigerd heeft om executies uit te voeren. „Ik was op zoek naar de juiste weg, maar ik wist niet meer wat juist of fout was. Vrouwen en kinderen doden, is dat goed of slecht? Een auto nemen en jezelf opblazen? Ik ben blij dat ik niet heb meegedaan.”

De juiste weg

Langzamerhand lijkt Mohammed de juiste weg weer te vinden. De laatste maanden van zijn verblijf bij de terreurgroep begon hem fors tegen te staan. „Hun wapens, hun uiterlijk, hun auto’s… De laatste tijd haatte ik alles aan IS. Alles.”

VTM meldt dat de jongen over enkele dagen wordt overgeplaatst naar een heropvoedingsinstelling. „Ik wil een menselijk leven”, besluit de veertienjarige jongen. „Een normaal leven.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.