Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 30 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Hoe zit het precies met de Catalanen in Spanje?

Afgelopen vrijdag riepen de Catalanen eenzijdig de onafhankelijkheid uit. Het bleek echter een schijnoverwinning, schrijft de Volkskrant. De Spaanse regering maakte hier namelijk meteen korte metten mee door te zeggen ferm in te zullen grijpen: de Catalaanse volksvertegenwoordiging in Barcelona werd formeel ontbonden.

Grote stap

Catalaanse premier Carles Puigdemont zei bij het uitroepen van de onafhankelijkheid: „Ons parlement heeft vandaag een langverwachte en zwaarbevochten stap genomen. Nu komen er uren waarin dit land zich sterk moet houden, vooral op het terrein van vreedzaamheid, beschaafdheid en waardigheid.”

Het is nog maar de vraag hoe vreedzaam en beschaafd de situatie in Spanje de komende tijd blijft. Het protest van de Catalanen tegen de Spaanse machtsovername is namelijk groot, maar andersom geldt dat er ook Catalanen zijn die niet zitten te wachten op het uitroepen van de onafhankelijke republiek Catalonië. Metro schreef eerder over de economische gevolgen die dit met zich mee zou brengen.

Ontslag

In de dagen na de onafhankelijkheidsverklaring en het meteen daaropvolgende ontbindingsbesluit, lieten enkele Catalaanse bestuurders weten zich niets van hun ontslag te zullen aantrekken. Het Catalaanse parlement heeft maandag echter via een woordvoerder laten weten dat zij het ontslag zullen accepteren. Toch blijft het een lastige situatie. Het wordt voor Rajoy, de Spaanse premier, lastig om alle 200.000 ambtenaren te ontslaan.

Catalonië, voorheen een autonome regio in Spanje, lag regelmatig in de clinch met de centrale regering in Madrid. De verhoudingen waren vaak gespannen en soms zelfs problematisch. Toch is Catalonië niet de enige regio die Spanje rijk is. Volgens het NRC zien de Catalanen zichzelf nou eenmaal als meer afwijkend dan de inwoners van Baskenland, Asturië, Galicië, Valencia en de Balearen. Ze zijn van mening harder te werken, meer te ondernemen, en daarnaast serieuzer, wellevender, zuiniger en meer Europees te zijn dan de rest van Spanje.

Patriotisme

Koen Klinkhamer  – al vijftien jaar woonachtig in Malaga – vertelt aan Metro dat Catalonië altijd heel zelfstandig is geweest. „De Catalanen drijven een goede industrie, wat als gevolg heeft dat er in Catalonië meer belasting moest worden betaald dan in de rest van Spanje.” Hij vervolgt: „Het patriottische gevoel is ontzettend groot momenteel. Overal hangen vlaggen en er wordt heel veel over gesproken.”

Hoe nu verder?

Op 21 december zijn regionale verkiezingen gepland. Hoe het er nu naar uitziet behoudt de Spaanse regering tot die tijd, de macht in handen in Catalonië.

Het Spaanse Openbaar Ministerie maakt maandag bekend de Catalaanse bestuurders, waaronder Carles Puigdemont, te vervolgen. Zij worden onder meer verdacht van rebellie, opruiing, en misbruik van belastinggeld. De rechter moet de aanklachten nog goedkeuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.