Buitenland

Historicus Westad: Bom kan elk moment barsten

Foto van 'Jeroen Haverkort'

12 OKT 2017

Donald Trump en Kim Jong-un zijn straatvechters en de wereld is uit balans. De gerenommeerde historicus Odd Arne Westad maakt zich grote zorgen. „De bom kan letterlijk ieder moment barsten.” Westad is hoogleraar VS-Azië Relaties aan Harvard University en geeft daar les op de Kennedy School of Government. De Noor schreef The Global Cold War (2005), dat de prestigieuze Bancroft Prize won, en Decisive Encounters (2003), het standaardwerk over de Chinese burgeroorlog. Ook werkte hij mee aan de driedelige Cambridge History of the Cold War (2010). Hij wordt wereldwijd geprezen om zijn inzichten, kennis en diplomatie. Afgelopen maand kwam zijn naslagwerk De Koude Oorlog, een wereldgeschiedenis uit. Als iemand de relatie tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea kan duiden, dan is hij het wel.

U bent gespecialiseerd in de Koude Oorlog. Herhaalt de geschiedenis zich?
In vele opzichten wel. De hoofdrolspelers zijn dezelfde landen als zeventig jaar geleden: de VS, Rusland, China en beide Korea’s. Alleen is de context anders en dat baart mij grote zorgen. Vroeger had je twee grootmachten die militair gezien aan elkaar gewaagd waren, waardoor er een soort van balans was in de wereld. Die balans is er nu niet meer. De VS en de toenmalige Sovjet-Unie, nu Rusland, handelden toen uit een ideologie. Die was maatgevend, maar dat is al lang niet meer het geval.

U bedoelt het kapitalisme versus het communisme?
Precies. De wereld werd gedomineerd door twee supermachten die als uitgangspunt hadden dat alleen hun eigen systeem goed was en dat van de ander per definitie heel slecht. Ze projecteerden dat systeem op andere landen. Door het verloop van de Tweede Wereldoorlog kwam dit in een stroomversnelling.

Kunt u dat kort uitleggen voor onze lezers die vroeger niet goed hebben opgelet bij geschiedenis?
Een aantal landen in Oost-Europa werd bevrijd door de toenmalige Sovjet-Unie dat daarna aanwezig bleef in die landen. In 1948 volgde een machtsovername in het democratische Tsjechoslowakije en in 1949 werd de Duitse Democratische Republiek opgericht. Hiermee werd het hele ‘Oostblok’ communistisch. De Sovjet-Unie deed dit om zich naar eigen zeggen te wapenen tegen de expansiedrift van de Amerikanen die in 1947 het Marshallplan in het leven riepen. Dit was een hulpprogramma om alle landen in Europa de mogelijkheid te bieden tot economisch herstel. De Sovjet-Unie verbood de Oostbloklanden mee te doen aan het Marshallplan. Maar beide landen geloofden dat de ‘oude’ maatschappijen, gebaseerd op lokale identiteit, standsverschil en een sterke band met het verleden, volkomen achterhaald waren’. De Koude Oorlog ging toen over de maatschappij van de toekomst, over een herindeling van de wereld. Alleen hadden beide landen een andere opvatting hoe die maatschappij eruit moest zien en hoe dit bereikt moest worden. De oorlogen in Korea, Vietnam, Cuba en Afghanistan, waren indirecte oorlogen tussen de VS en de toenmalige Sovjet-Unie. Maar die ideologie is nu dus weg gevallen. Het is anno 2017 weer eigen volk eerst, daarna komt de rest van de wereld. Zo neemt het Amerikaanse Congres in hun beleid nadrukkelijk afscheid van hun rol als ‘leider van de vrije wereld’. De balans is nu weg, waardoor een klein land als Noord-Korea te lang haar gang heeft kunnen gaan.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Is die koerswijziging te wijten aan Donald Trump?
Nee, het zat er al aan te komen. Overal in de wereld groeit het populisme, worden tegenstellingen uitvergroot. Dus ook in Amerika. Je hebt goede leiders nodig om die tendens in goede banen te leiden. Maar wij zitten nu opgescheept met een Amerikaanse president die deze gevoelens voedt en die in vergelijking tot zijn voorgangers niet de bagage heeft om met een internationale crisis om te gaan. De taal die Trump bezigt gooit alleen nog maar meer olie op het vuur. Hij is een straatvechter, maar dat is Kim Jong-un ook. Noord-Korea houdt mij wakker. Zij geloven werkelijk dat zij de ‘hoop van de wereld’ zijn. De dreiging van een atoomoorlog is nu groter dan in 1962 tijdens de Cubacrisis. Toen had je twee supermachten die wisten wat de consequenties waren, ik vraag me af of deze twee leiders dit ook beseffen. Alle ingrediënten voor een Derde Wereldoorlog zijn aanwezig.

Dat klinkt somber. Heeft u nog bemoedigende woorden?
Geduld en diplomatie, maar dat kost heel veel tijd. De enige oplossing is dat er achter de schermen bemiddeld wordt en dat Noord- en Zuid-Korea er op een gegeven moment onderling uitkomen. Het is te hopen dat de geschiedenis zich in dit opzicht ook herhaald zoals bij de eenwording van Duitsland. Net zoals West-Duitsland toen is Zuid-Korea nu een economisch succesvol land. De inwoners van Noord-Korea zijn de sleutel tot de oplossing van dit probleem, net zoals de Oost-Duitse bevolking dat dertig jaar geleden was.

LEES OOK


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Fox News-presentator noemt zender propagandamachine

Fox News-presentator noemt zender propagandamachine

Fox News Foto: AFP

Foto van 'Sofie Smulders'

GISTEREN

Ralph Peters, een bekende presentator van de Amerikaanse zender Fox News, heeft zijn ontslag ingediend met een boze brief.

„Fox is van een gerechtvaardigd en broodnodig kanaal voor de conservatieve stem verworden in een propagandamachine voor een desastreuze en ethisch geruïneerde regering”, aldus Colonel Peters in de brief, die voor het eerst verscheen op BuzzFeed.

Peters diende meer dan twintig jaar in het leger en verscheen in de jaren ’90 steeds vaker als commentator op televisie. In 2008 tekende Peters een exclusief contract met Fox, News een zender waar hij lange tijd met trots voor werkte.

Feiten negeren

De presentator zegt zich diep te schamen voor Fox News en derhalve niet meer voor de zender te kunnen werken. Hij beticht presentatoren „feiten en aantoonbare realiteit compleet te negeren om volstrekt oneerlijke aanvallen te doen op de FBI, justitie, rechters, inlichtingendiensten en op oorlogsheld en gerespecteerd ambtenaar Robert Mueller.”

Fox News reageerde dinsdag op de kwestie. Ze zeggen ontzettend trots te zijn op hun presentatoren en vinden dat Peters recht heeft op zijn eigen mening, „afgezien van het feit dat hij het gebruikt als een wapen om aandacht mee te krijgen.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

79

FBI schiet bommenlegger Austin dood

Een foto van de verdachte op een bewakingscamera bij een FedEX-kantoortje.

Foto van 'Cerise van Vliet'

GISTEREN

Update 10.30 uur:

De auto van de verdachte ontplofte op een snelweg in Round Rock ten noorden van de Texaanse hoofdstad Austin. De verdachte zou ook zelf uit het plaatsje Round Rock komen en de politie is er massaal op de been en doorzoekt er een hotel.

Update 10.05 uur:

De verdachte zou een man zijn. Hij is woensdag tijdens een achtervolging door de politie om het leven zijn gekomen. De man zou zich in zijn auto hebben opgeblazen.

De auto had mogelijk meer mensen aan boord.

Update 09.55 uur:

De FBI zou de bommenlegger hebben gevonden. Dat melden verschillende Amerikaanse media. De verdachte zou overleden zijn.

---------

De politie in de Amerikaanse staat Texas heeft op dit moment te maken met een enorm raadsel. Overal in hoofdstad Austin gaan namelijk bommen af en de politie tast in het duister wie de bommen plaatst en waarom.

Volgens The New York Times heeft de VS in de laatste tientallen jaren niet zo'n schaamteloze en dodelijke 'seriebommer' gekend. Inmiddels zijn er in de stad vijf bommen afgegaan en is een zesde gevonden voordat deze schade kon aanrichten. Door de eerste vijf explosies zijn twee mensen overleden en vijf mensen gewond geraakt.

Gewone woonwijken

De dader of daders die deze bommen plaatsen lijken een voorkeur te hebben voor gewone woonwijken. De eerste bom werd op twee maart als pakketje bij iemand voor de deur gelegd. De bom beroofde een 39-jarige man van het leven. Tien dagen later volgden nog twee explosies van pakketjes die voor de deur waren afgeleverd. Eén persoon kwam hierdoor om het leven en twee anderen raakten gewond.

Na het afleveren van pakketjes aan deuren, lijkt de aanpak van de dader te veranderen. De vierde bom was namelijk verbonden aan een draadje dat over een stoep gespannen was. Het ontplofte doordat iemand er tegenaan liep. In Amerika speculeert men hevig of het elke keer dezelfde persoon is die de bommen plaatst, of dat men hier te maken heeft met een zogenaamde 'copycat.' Iemand die inspiratie opdoet uit het handelen van de ene crimineel en het vervolgens zelf nadoet.

Als het om één persoon of een groep personen gaat die alle bommen plaatst, dan zouden zij mogelijk hun tactiek aanpassen om de politie te slim af te zijn, zegt een oud FBI-agent tegen FOX.

In de eerste vier bommen die ontploften, zaten granaatsplinters verwerkt. Kleine metalen deeltjes die als spijkers zijn zodra de bom ontploft. Dit soort deeltjes worden toegevoegd om de verwoestende kracht van de bom nog groter te maken, om mensen in de omgeving nog meer te verwonden. Het vijfde pakketje is de eerste bom die met de post werd verstuurd.

FedEx

Het pakketje had als bestemming - niet geheel onverwacht - Austin. Een postmedewerker die bezig was pakketten te sorteren raakte gewond toen het explosief tot ontploffing kwam. Het gaat hier om het welbekende postbedrijf FedEx. Dit bedrijf kan een sleutelrol gaan spelen in het oplossen van het mysterie, want het bedrijf zegt namelijk dat dezelfde persoon bom nummer vijf en zes op de post heeft gedaan bij een klein FedEx-winkeltje in Sunset Valley.

Hierdoor kon het tweede explosieve pakket dat daar werd afgeleverd door de politie worden onderschept zonder dat het afging. Het gebied bleef urenlang afgesloten, omdat de politie elke centimeter wilde onderzoeken op mogelijke aanwijzingen die de dader zouden onthullen. FedEx staat videomateriaal van de winkel af aan de agenten en zij hopen op deze manier een dader te pakken.

Onderzoek

Dat er nu een bom gevonden is die nog helemaal intact is, is goed nieuws voor de politie. Zij kunnen het explosief afleveren bij de experts die uit de bouwwijze mogelijk aanwijzingen kunnen halen. Volgens de politie denken veel mensen die bommen maken dat ze nooit gevonden worden, omdat het bouwwerk toch helemaal uit elkaar knalt. Niets is echter minder waar. Ook uit de verschillende deeltjes kunnen gespecialiseerde teams veel informatie halen.

Ondertussen wordt ook onderzoek gedaan naar de metalen deeltjes in de bommen. Als deze overeenkomen, concludeert de politie dat ze van dezelfde maker zijn. Ook de locaties waar de bommen zijn afgegaan of gevonden is belangrijk in dit onderzoek. Omdat de explosieven vooral zijn geplaatst in woonwijken die vlakbij een snelweg liggen, houdt de FBI er rekening mee dat de dader zijn of haar tripjes zorgvuldig gepland heeft en waarschijnlijk zelf niet in Austin woont.

Meldingen 911

Opvallend aan de manier van opsporen is dat de politie in dit geval openlijk contact heeft gezocht met de dader of daders. Ze hebben op een persconferentie gevraagd of deze persoon hen wil bellen om het motief achter zijn of haar daden uit te leggen. Ondertussen staat de lijn vooral roodgloeiend door bezorgde burgers: in negen dagen is de politie al 1200 keer gebeld met een melding over een verdacht pakketje.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 6

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

In opdracht van de Rijksoverheid

15 MAA 2018

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

Onze wereld wordt met de dag digitaler en daarmee wordt de bescherming van onze data dus ook telkens weer belangrijker. Toch gaan veel mensen wat slordig om met hun gegevens en daardoor zijn zij makkelijk te hacken. Ben jij wel goed beveiligd of ben jij hackable? Met deze test kom je er snel en makkelijk achter.

1. Als ik een melding krijg dat ik kan updaten, dan...

a. Laat ik die melding lekker even staan. Waar zijn die updates goed voor?

b. Voer ik de update meteen uit.

2. Voor elke site gebruik ik...

a. Hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk.

b. Een ander wachtwoord, wel zo veilig.

3. Mijn computer back-uppen, dat doe ik...

a. Heel soms, als ik daar zin in heb.

b. Regelmatig.

4. Ik krijg een mailtje van mijn bank met een link. Die link...

a. Klik ik meteen aan.

b. Klik ik niet aan. Ik lees eerst de inhoud van de mail en kijk naar het e-mailadres waar hij vandaan komt.

Als je alleen maar b hebt geantwoord, dan ben je heel goed bezig. Hackers krijgen jou niet zomaar te pakken. Heb je bij een of meerdere vragen ook het eerste antwoord? Dan kun je er met een aantal makkelijke maatregelen voor zorgen dat jij een moeilijker doelwit bent voor hackers.

1 Voer updates snel uit

Voor velen zijn de updates van je besturingssysteem een beetje als huiswerk: uitstellen totdat je écht niet meer anders kan. Maar die updates zijn er voor een reden. Fabrikanten brengen updates vaak uit om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken in het door jou gebruikte systeem gedicht worden. Daardoor is de kans veel groter dat als je te lang wacht met updaten, je gehackt wordt. Dus laat je telefoon, tablet en computer maar gewoon meteen updaten zodra je een melding krijgt dat dat kan.

2. Gebruik een ander, goed wachtwoord voor élke website

Het is begrijpelijk als je het lekker makkelijk vindt om één wachtwoord te gebruiken voor elk account op elke website. Maar veilig is het niet. Als iemand dan een van je accounts weet te hacken, heeft hij gelijk toegang tot alle dingen die jij op het internet doet. Zeker bij overheidsdiensten als DigiD kan dat hele nare gevolgen hebben. Gebruik daarom voor elke website een ander, goed password met veel letters, cijfers en andere tekens.

Als je dat onhaalbaar vindt, dan is dat heel begrijpelijk. Bovendien ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders ziet het aanhouden van een ander wachtwoord voor elke site als onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Gebruik in dat geval een wachtwoordmanager. Met zo'n wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord voor je wachtwoordmanager.

3. Voer regelmatig back-ups uit

Ook back-ups maken is zo'n klusje waarvan je denkt: dat komt later wel. Waarbij 'later' meer dan eens 'nooit' blijkt. Maar back-ups zijn ontzettend belangrijk. Als je computer besmet raakt met een virus, dan kan het zijn dat ook al je bestanden weg zijn. Op dat moment slaak je waarschijnlijk een enorme zucht van verlichting als je een recente back-up op je externe harde schijf hebt staan. Dat is die paar minuten dat je bezig bent met een back-up maken dubbel en dwars waard.

4. Let op waar je op klikt

Let altijd op waar je op klikt. Een link lijkt misschien onschuldig, maar het klikken op zo'n link kan ervoor zorgen dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd op je apparaat. Ook bijlages bij e-mails kunnen een dergelijk effect hebben. Kijk daarom bij mails altijd naar het taalgebruik. Als het niet goed voelt, neem dan het zekere voor het onzekere: klik niet op de link, maar tik zelf het webadres in.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_a283096e65c0095cd3475af0540ea5f0066814ff_avataruser_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

1k+

Vrouw (25) maakt examen met baby op schoot

Vrouw (25) maakt examen met baby op schoot

De Afghaanse Jahan Taab (25).

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Zo nu en dan worden er foto’s gedeeld op social media die tot een bijzonder verhaal leiden. Zo ook in het geval van de foto van de Afghaanse Jahan Taab (25). Een Afghaanse docent maakte een kiekje toen de vrouw tijdens het maken van een toelatingsexamen ook nog tijd vond om voor haar baby te zorgen.

Toelatingsexamen

Volgens CNN deed Taab het toelatingsexamen voor de cursus sociale wetenschappen aan het Nasirkhosraw Higher Education Institute in Nilli City. Tijdens het examen begon haar twee maanden oude baby te huilen. Volgens docent Yahya Erfan, die tijdens het examen surveilleerde, gebeurde er vervolgens iets bijzonders. Taab ging in kleermakerszit op de grond zitten en terwijl ze haar baby kalmeerde, ging ze verder met het beantwoorden van de vragen van het examen.

Erfan vond het voorval zo bijzonder dat hij besloot er foto’s van te maken en op zijn Facebookpagina te zetten. Daarna werd de foto al snel massaal gedeeld. „Het was zo geweldig en alle klasgenoten keken vol bewondering naar haar”, stelt hij tegenover CNN.

Studiegeld

Het mooiste van alles: Taab slaagde voor het toelatingsexamen en mag de studie nu in principe gaan volgen. Toch is het nog maar de vraag of dat gaat gebeuren, want Taab, die volgens Erfan van arme komaf is, weet namelijk niet of ze het financieel op kan hoesten.

Een oplossing is mogelijk dichtbij. De Britse organisatie Afghan Youth Association is een GoFundMe-campagne gestart om het collegegeld van Taab te kunnen betalen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Proevende heren van Beer in a Box met vlnr: Victor Kuppers, Armand Haan, Tim Remmerswaal.

In samenwerking met Beer in a Box

In samenwerking met Beer in a Box

16 MAA 2018

Het proeven van bier is niet zomaar een kwestie van veel goudgele rakkers nuttigen en dan een kenner zijn.

Het glas aan je lippen zetten, kantelen en gaan! En dan denken dat je iets over een biersmaak kunt vertellen? Nee ho maar. Bier proeven is veel meer dan het drinken, is de stellige overtuiging van de heren van het Alkmaarse Beer in a Box. Tim Remmerswaal, Armand Haan en Victor Kuppers van het nog jonge online bedrijf in speciaalbieren móeten het wel weten. Zij stellen, in samenwerking met kenners in een testpanel, de ‘beer in a boxen’ samen. Zij komen er op een gegeven moment achter welk smaakprofiel je hebt en welke bieren bij jou passen. Zo kan Beer in a Box je uitdagen met nieuwe speciaalbieren, zonder dat je bij je abonnement ooit dezelfde soort in huis krijgt. Die heren nemen je in vijf bier-proef-stapjes mee en kun je langzaam op weg gaan een echte bierconnaisseur te worden.

1 De geur van je bier

De geur (het aroma) wordt gevormd door de smaakstoffen in het bier die het slijmvlies in je neus prikkelen. Deze komt tot je via de neus en de mondholte. De temperatuur van het bier speelt een belangrijke rol. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer smaakstoffen er verdampen en hoe meer deze in je holtes tot uiting komen. Een koud biertje heeft dus minder smaak dan een lauwere variant. Dat verklaart ook waarom een bier anders ruikt dan hij smaakt. Zodra bier in je mond terecht komt, wordt het opgewarmd en komen de geurstoffen vrij.

2 Gaat de smaak over de tong?

Het is een fabeltje dat smaken een eigen plaats op de tong hebben. Zoet, bitter zuur, zout en umami ervaar je met je hele tong. Zout en umami, de hartige smaken, komen in de regel niet in bier voor, de andere smaken wel. Echter, dit zijn de primaire smaaksensaties. Het echte proeven gaat vooral met de slijmvliezen in je neus en keel.

3 Mondgevoel

Hoe voelt het bier aan in je mond? Denk hierbij aan de prikkeling van het aanwezige koolzuur, hoe het in bier in je mond kleeft, de zeepachtigheid van het vocht en hoe je mond en tong samentrekken.

4 Volheid (body)

Van zachte boterige romigheid tot ‘water’ en alles ertussenin. De body van je bier bepaalt hoe je de smaak ervaart en vaak ook hoe lang hij blijft hangen.

5 Nasmaak

De nasmaak is de smaak die in je mond en neus overblijft nadat je het bier hebt doorgeslikt. Dat kan veranderen. Bier kan uitvloeien in een andere smaak. Het zoet komt bijvoorbeeld eerst, dan het bitter. Net als in het echte leven… Veel proefplezier!

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Speciaalbieren van Beer in a Box. / Femmy Weijs

Proefbox voor de Metrolezer

Speciaal voor Metrolezers is een ProefBox met zes speciaalbieren ontwikkeld. Beer in Box neemt ‘starters’ zo mee op ontdekkingstocht in de wereld van de smaken en geuren van speciaalbieren. De doos is bedoeld voor mensen die hun smaak graag willen weten. Victor Kuppers: „Zodra je je smaken in de smiezen hebt, kun je andere speciaalbieren gaan ontdekken. Wij beloven het beste te vinden binnen jouw smaakpallet.”

Wie Metro’s proefbox wil proberen gaat naar Beerinabox.nl/metro. Gebruik de actiecode metro en je krijgt er een gratis ‘beregoed bierglas’ bij.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Grote brand coatingbedrijf Moerdijk onder controle

Grote brand coatingbedrijf Moerdijk onder controle

De brandweer heeft de brand onder controle. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

20 MAA 2018

Op industrieterrein Moerdijk heeft dinsdagavond een grote brand gewoed in een loods van het bedrijf Drecht Coating Services. Dikke zwarte rookwolken waren tot in Tilburg te zien, dat zo'n 30 kilometer verderop ligt. De brandweer heeft circa tien wagens ingezet om de brand te blussen, waaronder drie hoogwerkers en twee schuimblusvoertuigen. Niemand raakte gewond.

In de loop van de avond was de brand onder controle. Een woordvoerster van de veiligheidsregio verwacht dat het nablussen nog wel uren gaat duren. Dat kan nog flink wat rookontwikkeling geven.

NL Alert

De rook dreef richting Zevenbergen, Etten-Leur en Breda. Inwoners uit de omgeving, zowel in Brabant als in Zuid-Holland, werden via een NL Alert (een sms-bericht) gewaarschuwd. Zij kregen het advies hun ramen en deuren gesloten te houden.

Rijkswaterstaat waarschuwde ook verkeer op de snelwegen A16 en A17 in de omgeving van Moerdijk rekening te houden met de rook. De wegen hoefden echter niet te worden afgesloten, want de rookwolken trokken op ruime hoogte over.

Oorzaak onbekend

Het bedrijf Drecht Coating Services levert speciale brandwerende coatings voor constructiematerieel. Waardoor de brand is ontstaan, kan de veiligheidsregio nog niet zeggen.

Het industriegebied bij Moerdijk was vaker het toneel van grote branden. De grootste impact had de brand bij Chemie-Pack in 2011. Het bedrijf brandde volledig af. Bij Shell woedde in 2014 een flinke brand.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

40

Vijf vragen over Facebook en Cambridge Analytica

Vijf vragen over Facebook en Cambridge Analytica

De gegevens van liefst 50 miljoen Facebookgebruikers zijn in handen gekomen van het Britse bedrijf Cambridge Analytica. / Pixabay

Foto van 'Imre Himmelbauer'

20 MAA 2018

De Britse krant The Observer onthulde onlangs dat het Britse bedrijf Cambridge Analytica de gegevens van 50 miljoen mensen in handen heeft gekregen. Daarmee zou het onder meer de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben gesaboteerd. Hoe ernstig is deze zaak? Moeten wij ook vrezen? Vijf vragen.

1. Hoe ernstig is de zaak Facebook/Cambridge Analytica?

Cambridge Analytica heeft de gegevens van 50 miljoen mensen weten te verkrijgen met een applicatie die info van de Facebookprofielen van gebruikers ontving. Dat lijkt veel.

Maar het aantal is relatief nog laag, vertelt Hans de Zwart, voorzitter van internetvrijheidsorganisatie Bits of Freedom. „We moeten ons realiseren dat Facebook deze data ook gewoon heeft. En niet alleen van de 50 miljoen gebruikers waarvan Cambridge Analytica de data heeft weten binnen te slepen, maar van twee miljard wereldburgers”, aldus De Zwart.

2. Hoe zijn ze aan de gegevens van zoveel mensen gekomen?

Waar mensen zich vooral erg aan stoten, is de manier waarop het bedrijf aan de gegevens is gekomen. Cambridge Analytica ontwikkelde een app genaamd thisisyourdigitallife. Met die app konden gebruikers tegen betaling een persoonlijkheidstest afnemen. De resultaten zouden vervolgens gebruikt worden voor academische doeleinden.

Maar vervolgens verzamelde de app niet alleen de Facebookgegevens van de deelnemers, maar ook van de vrienden van de deelnemers. „Dat is om twee redenen extreem kwalijk”, vertelt privacydeskundige dr. Jaap-Henk Hoepman van de Radboud Universiteit. „De eerste reden is dat Facebook die toegang zo open zet dat dat überhaupt kan. Maar daarnaast is het ook problematisch dat zo’n app toegang heeft tot jouw data, omdat een vriend van je hem geïnstalleerd heeft. Dat is natuurlijk te zot voor woorden.”

Vijf vragen over Facebook en Cambridge Analytica

3. Konden ze met die gegevens de verkiezingen beïnvloeden?

Cambridge Analytics zou met die Facebookgegevens onder meer de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten hebben proberen te beïnvloeden. Maar hoe dan? „Facebook kan heel goed profielen maken aan de hand van zijn gegevens”, legt Hoepman uit. „Het weet of je iemand bent die bijvoorbeeld van reizen houdt of dat je een dierenliefhebber bent. Het bedrijf weet, en dat vind ik best zorgelijk, zelfs je mentale toestand. Facebook weet dus of je stabiel of labiel bent. Op die informatie kunnen partijen hun advertenties dan op aanpassen: als je dierenliefhebber bent, krijg je te zien hoe veel een partij aan dierenwelzijn doet.

De Zwart vult aan: „Facebook heeft een keertje een proef gedaan om te kijken of het het opkomstpercentage bij de verkiezingen hoger kon krijgen. Dat lukte. Dan is het niet te vergezocht om te bedenken dat men ook je stemgedrag kan beïnvloeden.”

4. Moeten wij nu ook vrezen?

Dat klinkt wellicht angstaanjagend. Maar hoe is de situatie in Nederland dan? Moeten we hier vrezen? Ja en nee, zegt De Zwart: „Facebook zegt altijd dat ze de verkiezingen niet willen beïnvloeden. Dat geloof ik ook wel. Maar door Facebook zo veel data te geven, hebben we wel een hele kwetsbare positie voor onszelf gecreëerd. Facebook heeft die gegevens en de geschiedenis leert dat ze daar onverantwoordelijk mee omgaan.”

5. Wat kan ik zelf doen?

Volgens De Zwart is het vooral belangrijk om je Facebook-instellingen goed in de gaten te houden, mocht je zelf wat aan je privacy op Facebook willen doen. „Je kunt bijvoorbeeld Platform uitschakelen, waardoor derde partijen geen informatie meer over jouw Facebookprofiel krijgen. En vaak staan functies die Facebook toevoegt standaard aan, terwijl ze soms heel slecht zijn voor je privacy. Dus houd dat in de gaten.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

50