Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 1 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Groot-Britannië straft dierenmishandeling zwaarder

Groot-Brittannië lijkt bijzonder veel tegen dierenleed te willen doen. De regering heeft namelijk een fors hogere maximumstraf ingesteld voor dierenmishandeling. Nu staat dat maximum nog op zes maanden. Maar vanaf volgend jaar kunnen mensen tien keer langer brommen: de maximumstraf gaat dan omhoog naar vijf jaar. Ook is het vanaf volgend jaar mogelijk iemand het recht om een huisdier te hebben af te nemen.

De nieuwe maatregel volgt als reactie op een aantal ernstige zaken, waar de rechtbank het gevoel had dat de maximumstraf eigenlijk niet genoeg was. Zo heeft er een zaak gediend van een man die puppy’s kocht om ze systematisch dood te slaan, te verwurgen en neer te steken. Ook bendes die hondengevechten organiseren kunnen straks harder worden aangepakt.

Tegenover Sky News vertelt minister van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken Michael Gove: „We moeten ervoor zorgen dat de mensen die de schokkendste dierenmishandeling plegen toepasselijke, zware straffen krijgen. Deze plannen geven rechtbanken de gereedschappen die ze gevraagd hebben om met de meest weerzinwekkende daden om te kunnen gaan.”

David Bowles van de RSPCA, een organisatie die zich inzet tegen dierenmishandeling, is blij met de maatregelen. Hij denkt dat de nieuwe regels „mensen zouden moeten afschrikken om dieren te mishandelen en te verwaarlozen en dat de straf eindelijk in verhouding staat tot de misdaad."

In Nederland wordt dierenmishandeling sinds een aantal jaar ook harder aangepakt. De maximumstraf staat hier op drie jaar gevangenisstraf of een boete van 19.500 euro. Ook kan de rechter een verbod op het houden van één of meerdere huisdieren opleggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.