Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 10 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Catalaanse president wil zelfstandigheid én dialoog

De Catalaanse president Carles Puigdemont riep dinsdagavond op om te willen starten met een dialoog over de onafhankelijkheid van de regio. Hij reageerde op de uitslag van het referendum van 1 oktober waarin 90 procent van de Catalanen voor onafhankelijkheid stemde. De president gaf aan dat hij niks tegen Spanje heeft maar dat het Spaans/Catalaanse huwelijk een bijzonder slechte was. „Ik respecteer de wens van het volk en wil daarom starten met een dialoog over de onafhankelijkheid van Catalonië."

Tijdens zijn toespraak gaf de president meermaals aan dat het geen persoonlijke beslissing was, ook zei hij dat de kwestie niet alleen een Spaanse maar ook een Europese aangelegenheid was. Puigdemont sprak zijn medeleven uit naar de mensen die gewond zijn geraakt door het harde ingrijpen van de Guardia Civil tijdens de volksraadpleging. De wens van het volk was wat hem betreft duidelijk en deze moest worden gerespecteerd.

Trots

De president liet weten trots te zijn op de deelstaat. „Catalonië is sinds het vertrek van Franco de rijkste regio van het land geweest. Wij hebben als geen ander ons best gedaan om bij te dragen aan de Spaanse economie en het EU-lidmaatschap. De enige manier waarop Catalonië toekomst heeft, is wanneer de beslissing hierover in de handen van de Catalanen ligt."

Hij vergeleek de Spaanse situatie met de situatie in Groot Brittannië: „de Schotten mochten wel voor of tegen onafhankelijkheid stemmen, waarom wij niet?"

Het artikel gaat onder de afbeelding verder.

De Catalaanse president Puigdemont ©ANP

„De wil van het volk"

De verklaring vond plaats in een halfgevuld parlement omdat de partijen die tegen de onafhankelijkheid zijn, de bijeenkomst in Barcelona boycotten. De toespraak was met een uur vertraagd omdat – naar verluid – een paar hoge vertegenwoordigers van de Europese Unie tot op het laatste moment de declaratie voor meer autonomie hebben willen tegenhouden.

De Catelaanse onafhankelijkheidsverklaring wordt internationaal niet erkend en is tegen de Spaanse grondwet. De federale overheid en premier Rajoy hebben nog niet gereageerd op de woorden van president Puigdemont.

De omstreden volksraadpleging werd door de Spaanse federale regering verboden. 90 procent van de stemmende Catalanen gaf aan graag als autonoom land verder te willen gaan. Dit is echter een vertekend beeld want de opkomst was 43 procent en tegenstanders van het referendum bleven thuis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.