Anne Frank Stichting: Associatie met deportaties

Een trein van de Deutsche Bahn met directeur Richard Lutz/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

30 OKT 2017

De naam van Anne Frank koppelen aan de nieuwe hogesnelheidslijn van Duitsland. Het klinkt niet als een bijster goed plan, maar toch hebben de juryleden binnen de Deutsche Bahn de suggestie goedgekeurd als een van de 25 namen. En dus prijkt haar naam binnenkort mogelijk op een van de nieuwe treinen.

Veel pijn

De Anne Frank Stichting is hier op zijn zachtst gezegd niet blij mee. „Dit roept de associatie op met de deportaties in de Tweede Wereldoorlog. Het veroorzaakt veel pijn bij mensen die dit hebben meegemaakt", vertelt directeur Ronald Leopold tegenover de NOS.

Toch zal de Deutsche Bahn niet direct bang moeten zijn voor juridische stappen. „We zien dagelijks allerlei uitingen en initiatieven met de naam van Anne Frank. Het valt voor ons niet te controleren. Wij willen juist kijken of de situatie de kans biedt om het levensverhaal van Anne Frank op een historisch betrouwbare manier over te brengen."

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Het is overigens nog maar de vraag of de Deutsche Bahn zal besluiten om de naam van Anne Frank op een van haar treinen te zetten. Er is immers ook binnen Duitsland veel mensen tegen het kiezen voor de naam van Anne Frank. De DB was technisch gezien immers de vervoerder van de gedeporteerde Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lazio-stickers

Eerder deze maand was Anne Frank ook al in het nieuws, toen de beeltenis van haar werd gebruikt op door SS Lazio-fans verspreidde stickers. Daarop was te zien dat AS Roma-spelers een shirt droegen met de afbeelding van Anne Frank erop. Hierbij waren anti-semitische leuzen gekalkt.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

38

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Unicef maakt statement voor Syrië met blanco bericht

Unicef maakt statement voor Syrië met blanco bericht

Medewerker Unicef meet arm kind in Kafr Batna Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 09:59

„We hebben er geen woorden meer voor”, staat in een nagenoeg blanco persbericht dat Unicef woensdag verspreidde. De kinderrechtenorganisatie vraagt hiermee opnieuw aandacht voor de ellende die kinderen ondergaan in Syrië.

Geert Cappelaere, regionaal directeur van Unicef Midden-Oosten en Noord-Afrika, stelt in een verder geheel lege mail: „Geen enkel woord kan recht doen aan de gedode kinderen, hun moeders, hun vaders en hun geliefden."

„Wij hebben geen woorden meer om het lijden van kinderen en om onze verontwaardiging te beschrijven. Hebben diegenen die dit leed veroorzaken nog woorden om deze barbaarse daden te rechtvaardigen?”, staat er onderaan de mail.

De directe aanleiding voor deze krachtige boodschap is het extreme geweld en de enorme dodentallen in Oost-Ghouta. De woede en bezorgdheid gaan echter over de situatie in heel Syrië, aldus een woordvoerder van de Nederlandse tak van Unicef.

De aanhoudende beschietingen en bombardementen door regeringstroepen van de Syrische rebellenenclave Oost-Ghouta hebben sinds het weekend al honderden mensen het leven gekost. Duizenden gezinnen verkeren in levensgevaar, waarschuwen veel hulporganisaties en de Verenigde Naties.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

37

Trump wil verbod op legale wapens als machinegeweer

Trump wil verbod op legale wapens als machinegeweer

Trump wil verbod op legale wapens als machinegeweer. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 07:29

De wapenhandel in de Verenigde Staten is nog altijd een discussiepunt. Maar na de schietpartij op een school in Parkland wil de Amerikaanse president Donald Trump af van hulpmiddelen die semi-automatische wapens feitelijk veranderen in automatische vuurwapens. Hij laat wetgeving opstellen om dit soort wapenaccessoires te verbieden.

Trump gaf de minister van Justitie opdracht met een voorstel te komen om alle apparaten te verbieden waarmee legale wapens kunnen worden gebruikt als machinegeweren.

Onder druk

Stephen Paddock, die vanuit zijn hotelkamer een bloedbad aanrichtte op een muziekfestival in Las Vegas, had meerdere geweren voorzien van dergelijke 'bump stocks'. De president staat vanwege de bloedige schietpartij op een school in Parkland onder druk om het vuurwapengeweld in zijn land terug te dringen.

De woordvoerster van het Witte Huis sloot niet uit dat meer maatregelen volgen. Ze zei bijvoorbeeld dat er 'nog niet is vastgesteld' of er een leeftijdsgrens moet worden ingesteld voor mensen die semi-automatische vuurwapens willen kopen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Al 140.000 dollar voor 'held' van Parkland

Al 140.000 dollar voor 'held' van Parkland

Vlak na het schietincident vorige week woensdag. Foto: ANP.

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Voor Anthony Borgen, de vijftienjarige jongen die tijdens de schietpartij in Florida vijf kogels opving om zijn klasgenoten te redden, is al 140.000 (bijna 113.000 euro) dollar opgehaald.

Anthony gebruikte zijn eigen lichaam als schild om ervoor te zorgen dat zijn klasgenoten niet gewond zouden raken. Zijn klasgenoot en beste vriend Carlos vertelt aan Good Morning America: „Niemand wist wat we moesten doen. Daarom nam hij het initiatief, alleen maar om zijn klasgenoten te redden."  Met succes, want Anthony was de enige van zijn klas die gewond raakte.

Held

Kort na het incident belde hij zijn vader, aan wie hij vertelde dat iemand hem in zijn rug en been had geschoten. „Hij is mijn held. Ik vraag alleen maar van anderen dat ze voor hem bidden", aldus Anthony's vader Royer Borges.

Eer

De gewonde tiener kreeg in het ziekenhuis bezoek van de lokale sheriff, die zijn hand vasthield. De politieman vond het een 'eer' om Borges te ontmoeten, schreef het korps op Twitter. Ook andere mensen waren onder de indruk: in drie dagen tijd maakten 5384 mensen geld over om zijn behandeling te bekostigen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

KFC's in Engeland zitten massaal zonder kip
Likeability of 6

KFC's in Engeland zitten massaal zonder kip

KFC's in Engeland zitten massaal zonder kip. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Als je naar de Kentucky Fried Chicken gaat, dan ga je er vanuit dat je een kippetje kunt bestellen. Toch kan dat in Engeland in ruim 600 van de 900 fastfoodwinkels niet, want de kip is er op. De winkels zijn gesloten.

KFC heeft sinds kort een nieuwe leverancier; DHL. Zij hebben moeite met het op tijd leveren van verse kip aan 900 restaurants in het land, schrijft KFC op zijn website.

Excuses

„Verse kip naar 900 restaurants brengen is best wel complex”, zegt KFC tegen de BBC. Het bedrijf biedt excuses aan voor de problemen.

„We willen niet mindere kwaliteit aanbieden. Dus sommige restaurants zijn tijdelijk gesloten. Andere vestigingen hebben een beperkt menu of gaan korter open”, aldus een woordvoerder.

KFC en DHL werken samen om de leveringsproblemen op te lossen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


lol
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_1d328523e94a85660908e848e8cfd68ed8d53eb2_avatar

Views

200+

Man gearresteerd die geit cocaïne en whiskey gaf

Man die geit cocaïne en whiskey gaf, gearresteerd

Geit, foto ter illustratie. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Wat gebeurt er als je een geit whiskey en cocaïne toedient? Het klinkt misschien als een slechte grap, maar drie Amerikanen probeerden het uit. Ze besloten het tafereel te filmen en zetten de beelden online. En hoewel ze waarschijnlijk dachten dat de 'grap' met open armen zou worden ontvangen, werd er door velen iets anders op gereageerd...

De beelden werden namelijk al snel getipt aan de politie. Die kon één van de mannen, een 28-jarige paardentrainer uit Georgia, arresteren voor dierenmishandeling. Naar de twee andere mannen die te zien zijn in de video is de politie nog op zoek.

Neusgaten

Op de beelden is te zien hoe de geit wordt vastgehouden door een man, terwijl een andere man de cocaïne in de neusgaten stopt. Vervolgens wordt de bek van het dier opengehouden en gaat de fles sterke drank erin.

Let op, deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Geadopteerd

De geit is na het incident door een dierenarts meegenomen voor onderzoek. En gelukkig is het dier inmiddels weer bijgekomen, want het gaat goed met hem. Het opvangcentrum heeft de geit geadopteerd.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Scholieren VS in opstand tegen gebrekkige wapenwet. / AFP

Scholieren VS in opstand tegen gebrekkige wapenwet

De Marjory Stoneman Douglas High School in Fort Lauderdale, waar zeventien doden vielen. / AFP

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Afgelopen woensdag werden de Verenigde Staten opnieuw opgeschrikt door een schietpartij op een basisschool. Dit keer viel de beurt aan de Marjory Stoneman Douglas High School in Fort Lauderdale. Er vielen zeventien doden.

Pogingen om de wapenwetgeving te reguleren, lopen keer op keer op niets uit. Amerikaanse scholieren zijn daarom afgelopen zaterdag in opstand gekomen tegen het gebrek aan wapenregulering van Amerikaanse politici.

Schaam je

Volgens de Washington Post is het vuurwapengeweld de afgelopen jaren in extreme mate toegenomen. En een studie van de World Health Organization (WHO) laat zien dat er in 2016 meer jongeren om het leven kwamen door een kogel, dan in alle voorgaande jaren sinds 2000.

„Schaam je, schaam je” riepen de duizenden scholieren aanwezig bij het protest. Dat plaatsvond voor de rechtbank van Fort Lauderdale, slechts enkele kilometers verwijderd van de Marjory Stoneman Douglas High School.

De 17-jarige Emma Gonzalez hield zichtbaar geëmotioneerd een indrukwekkende speech, waarin zij zich richtte tot de republikeinen die miljoenen dollars ontvangen van wapenlobbyorganisatie NRA.

Volgens Gonzalez zouden de scholieren moeten rouwen, in plaats van te demonstreren. „Maar als alles wat politici kunnen doen is gedachten en gebeden zenden, dan moeten wij de verandering zijn die zo duidelijk nodig is. Plannen maken met je vrienden zou niet moeilijker moeten zijn dan het aanschaffen van een automatisch vuurwapen.”

Donald Trump

De scholiere haalt een tweet aan van Trump, waarin de president verwijten maakt aan de omgeving van de dader. De dader zou namelijk psychisch niet in orde zijn geweest, wat kenbaar was voor zijn omgeving. Volgens de dappere Gonzalez moet het probleem hier niet gezocht worden in zijn mentale gezondheid. „Je zegt dat we hier melding van hadden moeten maken. Dit hebben we gedaan. Meerdere keren. Maar deze jongen had niet zoveel slachtoffers gemaakt met een mes.”

Het lijkt erop dat de scholieren geen genoeg meer nemen met de gedachten en gebeden van politici. Gonzalez zegt dat als ze president Trump nog een keer hoort verklaren dat hij niets kan doen, ze hem vraagt hoeveel geld hij heeft ontvangen van de NRA. Vervolgens verklaart ze dit al te weten: 30 miljoen dollar.

De scholieren hebben hebben op 24 maart een demonstratie gepland. Deze ‘Mars voor Onze Levens’ zal plaatsvinden in Washington. Het doel zal zijn de politici tot strengere wapenwetgeving te dwingen. Met de hashtag #neveragain laten zij zich horen op social media.

Volgens de Volkskrant gaat het aanpassen van de wapenwetgeving een lastig verhaal worden in een staat als Florida, waar de NRA veel invloed heeft. Twee jaar geleden diende Democratische senator Linda Stewart een wetsvoorstel in voor het verbieden van semi-automatische wapens. Het voorstel werd toen niet eens door de Republikeinse kamervoorzitter op de agenda gezet.

Sterren achter protest

Een flink aantal Hollywoodsterren staat wel achter het scholierenprotest in de VS. Justin Bieber liet op Twitter weten dat hij contact heeft gehad met één van de initiatiefnemers, Cameron Kasky. „Goed je gisteren gesproken te hebben Cameron", schreef de zanger zondag. „Jullie moed is geweldig. Ik sta achter jullie."

Ook Josh Gad, die eerder bekendmaakte dat één van de jonge slachtoffers de zoon van een vriend van hem was, sprak zijn steun uit. „Het is inspirerend de studenten uit Parkland en kinderen door het hele land in opstand te zien komen tegen de gevestigde orde. Op 24 maart protesteren we. Doe mee." Julianne Moore reageerde ook op de protestplannen. De actrice noemde de geplande actie „een belangrijk moment" en riep haar volgers op zich aan te melden.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

56

Trump-supporters hebben nu hun eigen datingwebsites

Trump-supporters hebben nu hun eigen datingsites

Trump-supporters hebben nu hun eigen datingsites. Foto: ANP

Foto van 'Bregje Simons'

19 FEB 2018

Ja, je leest het goed: datingwebsites speciaal voor mensen die president Donald Trump steunen. Op de website Trump.Dating en TrumpSingles kun jij je potentiële partner vinden waarmee je in ieder geval al de liefde voor de Amerikaanse president met elkaar gemeen hebt.

Uit een Tinder-onderzoek van 2016 blijkt dat 71% van de online daters politieke verschillen als een dealbreaker beschouwt. We kunnen dus wel stellen dat het datingspel politieker dan ooit geworden is.

Trump.Dating

Je zult het niet geloven, maar 'Make dating great again!' is het slogan van de site. Laten we de proef op de som nemen en kijken hoe het zoeken naar een pro-Trump match in zijn werk gaat. Het eerste wat opvalt is dat de site niet bekend is met het begrip 'genderneutraal': bij het aanmaken van een profiel moet je aangeven of je een echte man of echte vrouw bent.

Volgens de nogal vreemde vervolgkeuzemenu's van Trump.Dating zijn op de site ook getrouwde mensen meer dan welkom, zo stelt Business Insider. Om je relatiestatus door te geven biedt de site opties als 'single', 'heeft een relatie', 'gelukkig getrouwd' en 'ongelukkig getrouwd'. Net als veel datingsites, wil ook Trump.Dating graag een indruk krijgen van hoe je eruit ziet. De site vraagt ​​naar je oog- en haarkleur, en naar je lichaamstype. Daar vind je de opties als 'strak en afgetraind', 'paar kilo's teveel' en 'groot maar mooi'.

Als je profiel eenmaal is ingesteld, gaan we over naar je specifieke interesses en persoonlijke gegevens. Opvallend genoeg biedt de site je ook de mogelijkheid om naast 'republikein' jezelf een 'liberaal' of 'gematigd liberaal' te noemen.

De sectie interesses - die ook fungeert als de categorie 'wat je zoekt in een date' - bevat een aantal vrij standaard vakken, zoals 'films', 'wijnproeven', 'fitness' en 'nachtclubs'. Maar ook 'alleenstaande ouders' is een selectievakje.

Trump Singles

De andere site, Trump Singles, heeft wonder boven wonder dezelfde slogan. Ook hier geef je man of vrouw als geslacht aan, maar je kunt aangeven dat je op zoek bent naar iemand van hetzelfde geslacht. De leeftijd varieert van 20 tot 92 en je wordt gevraagd of je op zoek bent naar 'plezier', 'wat dan ook' - wat dat dan ook mag zijn -, 'dating' of 'vriendschap'. Daarin zit 'm dan ook meteen het grootste verschil van de sites.

Ook hier wordt je gevraagd om je lichaamstype te definiëren als 'slank', 'gemiddeld', 'atletisch', 'een beetje mollig', of 'groot en mooi'. Veel meer hoeven ze niet van je te weten, dus de zoektocht kan beginnen. Maar aangezien de helft van de gebruikers of een cartoon of geen foto als avatar heeft, is of je daadwerkelijk de liefde van je leven gaat vinden, natuurlijk maar de vraag...

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

71