Jasper Kars
Jasper Kars Nieuws 8 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Zware aardbeving in Mexico: vrees voor Tsunami

De eerste week van september is er een die we niet snel zullen vergeten: natuurrampen schrikken massaal Noord- en Midden-Amerika op. Na de catastrofale orkanen Harvey en Irma is het zuiden van Mexico nu getroffen door een zware aardbeving. De impact van de beving was groot. Van doodsbange vluchtende bewoners aan de kustlijn tot trillende gebouwen in de hoofdstad Mexico-Stad.

Zeer zwaar

De aardbeving met een Schaal van Richter van 8.4, wat staat voor zeer zwaar, maakte al meerdere slachtoffers. De beving vond plaats in het zuidwesten van Mexico, niet ver van de grens met buurland Guatemala, en was zo’n 1000 kilometer verderop in de hoofdstad nog te voelen.

https://www.youtube.com/watch?v=9SxqFzIAkxg

Holst van de nacht

Toen veel inwoners van Mexico-Stad nog lagen te slapen klonk het noodalarm. In het holst van de nacht vluchtten zij, velen nog in pyjama’s en andere nachtkleding, angstig naar buiten. Tussen de heen en weer schuddende wolkenkrabbers, elektriciteitskabels en bomen. Ook de trekpleister van de Mexicaanse hoofdstad, het Monument voor de Onafhankelijkheid, werd opgeschud door de aardbeving.

https://twitter.com/Dj_E5QUIRE/status/906034173634256896

Tsunami op komst

Overigens is het leed in Mexico nog lang niet geleden, vloedgolven van meer dan 3 meter bereiken mogelijk de kustlijnen van het land. Een tsunami met desastreuze gevolgen is de verwachting. Dat meldt het tsunamiwaarschuwingssyteem van de Amerikaanse nationale weerdienst NOAA. Gevaarlijke golven zijn mogelijk voor de kust van Mexico, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras en Ecuador.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.