Waarom is Angela Merkel nog steeds zo geliefd?

Bondskanselier Angela Merkel. Foto: ANP

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

21 SEP 2017

Ze is al twaalf jaar aan de macht en de Duitsers lijken geen genoeg van haar te krijgen. Voor de verkiezingen op zondag gaat haar partij CDU opnieuw ruim aan kop. Hoe komt het dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel nog steeds zo populair is?

„Begin van het jaar was er sprake van Merkel-Müdigkeit”, begint Hanco Jürgens, wetenschappelijk medewerker bij het Duitsland Instituut Amsterdam. „Toen zij zich in november vorig jaar beschikbaar stelde, was dat best een risico. Ze gaf zelf ook aan dat het een zware verkiezingsstrijd zou worden.” Maar: de bondskanselier blijft geliefd.

De premierbonus

Het sleutelwoord in Merkels populariteit lijkt ‘stabiliteit’ te zijn. „In het algemeen kiezen de Duitsers graag voor de persoon aan de macht, behalve als diegene het gigantisch heeft verpest”, vertelt professor Lars Rensmann van de Rijksuniversiteit Groningen. „Duitsers geven de voorkeur aan stabiliteit.”

Een punt dat Duitsland-expert Jacco Pekelder van de Universiteit Utrecht bevestigt. „De Duitse bevolking vindt het belangrijk dat de regering stabiliteit uitstraalt. Hoewel in elk land de zogenaamde ‘premierbonus’ bestaat (het verschijnsel dat een partij bij parlementsverkiezingen zetels dankt aan het gegeven dat de zittende premier lijsttrekker is, red.), is dit in Duitsland sterker dan in de meeste andere landen. Duitsers zijn geen gokkers en zullen zich drie keer bedenken voordat ze de zittende kanselier wegsturen.”

Strateeg

Daarnaast is Merkel strategisch sterk. „Merkel ziet er zo ongevaarlijk uit, maar ze is erg slim en strategisch. Je moet haar nooit onderschatten”, meent Rensmann. Een goed voorbeeld hiervan is de manier waarop ze met het homohuwelijk omging. „De kanselier wist dat de meerderheid van de Duitsers achter dit huwelijk stond, maar voor haar conservatieve partij, en zijzelf, was dit een gevoelige kwestie. Merkel liet het parlement erover beslissen voor de verkiezingen, waardoor het geen campagne-onderwerp meer kon worden”, vertelt hij.

Ze heeft bovendien voortdurend gedaan alsof ze geen campagne aan het voeren was om het idee te geven dat ze druk is met regeren”, voegt Jürgens toe. „De campagne-mededelingen werden op een zo'n los mogelijke manier gedaan.” Dit illustreert hij met de ‘biertent-rede’. „In een tent en met een glas bier in haar hand nam ze afstand van Trump.”

Supporters van Angela Merkel. Foto: ANP

Internationale politiek

Ten slotte kan Merkel zichzelf als kanselier ook internationaal manifesteren. „Er gebeurt veel op internationaal gebied”, meent Jürgens. „Vooral het feit dat Trump nogal een onzekere factor is in internationale verhoudingen speelt een rol. In Duitsland is dat heel sterk beleefd in talkshows waarin het amateurisme van Trump keer op keer werd bevestigd. Het ‘betrouwbare Duitsland’ leek hierbij de tegenpool van de Amerikaanse president.”

„De onberekenbaarheid van Trump doet mensen meer de waarde inzien van de enigszins stugge, maar wel berekenbare Merkel, vertelt ook Pekelder. „Liever saai dan zo'n wilde man.” Dit geldt eveneens voor Poetin. „Sommige mensen in Duitsland maken zich zorgen over Rusland. Zij prefereren een 'aardige, bescheiden mevrouw' boven de ‘met spierballen rollende’ Poetin.”

Verlies aan vertrouwen

Desalniettemin zijn er een aantal hindernissen voor de bondskanselier. „Merkel is in vergelijking met de andere lijsttrekkers verreweg het populairst, maar heeft door de vluchtelingencrisis wel vertrouwen verspild. Een deel heeft ze inmiddels teruggewonnen, maar het is niet zoveel als vier jaar geleden, bij de vorige verkiezingen”, stelt Pekelder.

„Haar beleid op het gebied van immigratie sluit sommige stemmers buiten. Het geeft een bredere ingang voor populistische alternatieven”, vertelt ook Rensmann. „Er zijn mensen die door de vluchtelingencrisis echt een hekel aan haar hebben”, voegt Pekelder toe. „Hoewel het gaat om zo'n 15 procent van de bevolking, kan niet worden voorbijgegaan aan het feit dat ze bij die mensen een soort haatobject is. Ze maakt meer gevoelens los dan vier jaar geleden.”

Niets kan Merkel tegenhouden

Toch zijn de experts het erover eens dat Merkel zich geen zorgen hoeft te maken: „De verwachting is dat Merkels partij een deel van de stemmen gaat verliezen, en dat is een bittere pil, maar hetzelfde zal gebeuren bij concurrent SPD. De CDU blijft verreweg de grootste partij en niets kan Merkel tegenhouden om kanselier te worden”, concludeert Pekelder.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Waarom zijn jongere broertjes vaker gay?

Homoseksualiteit is aangeboren, maar hoe? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 15:15

Wetenschappers zijn al een hele tijd op zoek naar het 'gay-gen'. Dat homoseksualiteit is aangeboren en niet aangeleerd, zoals door sommige conservatievelingen wordt beweerd, is een feit. Toch kan niemand vertellen welke factoren in het ontwikkelingsstadium van een embryo nu precies van invloed zijn op iemands geaardheid.

Een van de opmerkelijkste uitkomsten, na decennialang genetisch onderzoek, was het feit dat jongens vaker homoseksueel zijn naarmate zij meer oudere broers hebben. Dit wordt ook wel het Oudere Broer-effect genoemd. Het was lang gissen naar waarom dit zo was.

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Donald Trump Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

Transgenders zijn toch welkom in het Amerikaanse leger. Federale rechter Colleen Kollar-Kotelly legde het verzoek van Trump om eventuele toelating van transgenders tot het leger uit te stellen maandag naast zich neer.

Trump wil af van militairen die zich niet identificeren met het geslacht dat ze bij hun geboorte hadden. In juli draaide hij een besluit van zijn voorganger Barack Obama terug. Kollar-Kotelly blokkeerde die verordening eind oktober.

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

GISTEREN

Wu Yonging (26) is een beroemd dakbeklimmer. Hij staat erom bekend dat hij graag aan hoge gebouwen hangt, maar helaas is hij om het leven gekomen tijdens zijn laatste stunt. Hij viel afgelopen maand tijdens een 'rooftop challenge' van een wolkenkrabber af, van 62 verdiepingen hoog.

Huwelijk

De explosie vond plaats in de Port Authority Bus Terminal. Foto: epa.

Gewonden na explosie in hart van New York

Gewonden na explosie in hart van New York

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Door een explosie in een busstation in New York zijn maandag meerdere gewonden gevallen. Het incident vond plaats in de zogenaamde Port Authority Bus Terminal in de buurt van Times Square. Het betreft het grootste busstation van de Verenigde Staten, waar jaarlijks meer dan 65 miljoen mensen komen.

De ontploffing vond plaats in een ondergrondse verbinding tussen het busstation en een metrostation.

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Keaton Jones Videostill: Facebook Kimberly Jones

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

GISTEREN

Keaton Jones uit Tennessee wordt gepest op school omdat hij ‘anders’ zou zijn. Zijn moeder zette een hartverscheurend filmpje van hem op Facebook waarin hij vertelt over het gepest. De video is viral gegaan en verschillende (bekende) mensen komen voor hem op.

„Ze maken grappen over mijn neus, zeggen dat ik lelijk ben en geen vrienden heb”, horen we Keaton tegen zijn moeder zeggen, net nadat ze hem van school heeft opgehaald omdat hij bang is voor de pesterijen tijdens de lunch.

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

24 vrouwen in Soedan zijn gearresteerd voor het dragen van een broek. Ze zijn uiteindelijk niet veroordeeld. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

10 DEC 2017

24 Soedanese vrouwen zijn niet veroordeeld voor het dragen van een broek in het openbaar. De vrouwen werden woensdag opgepakt bij een feestje dichtbij Khartoum, de hoofdstad van Soedan.

Volgens artikel 152 van het strafwetboek van Soedan is „je onpasselijk gedragen", een „obscene outfit" aandoen of het „irriteren van de publieke gevoelens" strafbaar. De vrouwen die terechtstonden hadden 40 zweepslagen en een boete kunnen krijgen voor hun „obscene outfit".

Noodlanding vliegtuig om vrouw die champagne eist

De vrouw had volgens het personeel genoeg gehad/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

10 DEC 2017

In de Duitse stad Stuttgart heeft deze week een vliegtuig een noodlanding moeten maken. Dat kwam niet vanwege de winterse omstandigheden in de lucht, maar vanwege een agressieve passagier, zo meldt de Duitse politie tegenover het persbureau DPA.

Baldadig