In het nieuws

Likeability of 5

Camera videoVloggers op reis langs krachtige Irakese vrouwen

Foto: Saadullah M. Adem

Foto van 'Jasper Kars'

25 SEP 2017

Fotograaf Iris Dorine Verwijs (31) en journalist Rinke Verkerk (27) gaan een wel heel bijzonder avontuur aan. Het dynamische duo reist namens hulp- en ontwikkelingsorganisatie Dorcas af naar Irak en gaan daar een serie prachtige portretten (ga naar www.portraitsofpower.nl voor alle verhalen) maken van krachtige vrouwen in de regio Dohuk, slechts 30 kilometer verwijderd van een voormalige frontlinie. De komende periode vloggen zij voor Metro over hun speciale Iraakse reis. Ook zo benieuwd? Hier lees je meer over de enthousiaste Iris en Rinke.

Allereerst, wie zijn jullie en wat doen jullie zoal?

Rinke: ,,Ik ben Rinke Verkerk, 27 jaar en kom uit Amersfoort. Vanaf mijn 21ste ben ik journalist en schrijf onder andere voor De Volkskrant, Elsevier en Het Parool. Daarnaast ging ik bijvoorbeeld voor het BNNVARA-programma Rambam undercover bij de Scientology kerk. Momenteel werk ik aan een documentaire over de bijzondere Britse priester Andrew White. Ik ben getrouwd.”

Iris: ,,Mijn naam is Iris Verwijs, ik ben kort geleden getrouwd, werk als fotograaf en heb een achtergrond in de modewereld. Ik heb een enorme fascinatie voor beeld. Ik houd van mensen en verschillende culturen en probeer daar zo dichtbij te komen als mogelijk. Ik woon nu al een tijdje in Den Haag maar heb daarvoor in Zuid-Afrika gewoond.”

Waarom besloten jullie naar Irak te gaan?

Rinke: ,,Hoewel ik in het verleden al vaak in het Midden-Oosten kwam, is Irak wel het heftigste land. Onze accommodatie lijkt een beetje op een soort bordeel, maar ziet er voor de rest prachtig uit hoor, haha. We gaan daar de dorpen in en niet de vluchtelingenkampen, want we willen een eerlijker, echter beeld laten zien. Toch blijft het moeilijk inschatten. Ik vraag me echt af hoe vrouwen daar omgaan met problemen en hun kinderen opvoeden. Het blijft daarnaast een land dat grotendeels verwoest is door terreurgroepen. Alle rijkdom zijn ze kwijtgeraakt.”

Iris: ,,Ik denk het levendige familieleven te gaan proeven, heel rijk. Ze hebben in Irak verwacht ik veel meer tijd voor elkaar. De kwaliteit van leven wordt meer bepaald door familiegeluk, net zoals in Afrika. Bang ben ik niet, maar ook niet naïef. Twijfels heb ik niet want heb vertrouwen in ons als team en Dorcas.”

Wat denken jullie aan te treffen?

Rinke: ,,Ik ben journalist en werk normaal niet voor NGO’s, ik heb eigenlijk alleen maar geschreven over waarom NGO’s niet werken. Bij Dorcas is de klant, in dit geval de mensen die hulp nodig hebben, koning. Zij geloven echt in de kracht van die mensen zelf! Toen ik werd gevraagd of ik naar Irak wilde afreizen om Iraakse power women te laten zien, twijfelde ik niet lang. Ik wil laten zien dat vrouwen in Irak eigenlijk niet zoveel verschillen van ons. We hebben dezelfde gevoelens en voorkeuren: we’re not that different.

Iris: ,,Bij sommige landen kun je je niet indenken over hoe mensen daar leven, Irak is er daar volgens mij eentje van. We willen laten zien hoe de vrouwen daar leven. Door vrouwen over vrouwen, maar mannen mogen natuurlijk ook meekijken!”

Hoe reageren je ouders en vrienden?

Rinke: ,,Mijn man is absoluut voor. Mijn echtgenoot denkt veel mee en vraagt zich constant af of ik over alles heb nagedacht. Hij helpt me heel goed mee voorbereiden. Net als vele anderen vindt hij het de moeite en het risico waard. Mijn oma is alleen minder enthousiast. Zij vroeg me wat ik daar in hemelsnaam ga doen.”

Iris: ,,Het is een soort wijsheid om in het eerste jaar van je huwelijk geen gevaarlijke dingen te ondernemen. Dat is dus niet gelukt zoals je ziet, haha. Het is toch wel een ‘ver- van-mijn-bed-show’, maar dat is juist de reden dat we gaan. Dat snapt iedereen wel.”

Wat gaan we zien in de vlogs?

Rinke: ,,We gaan echt proberen om te connecten met de vrouwen. Nagellak is hiervoor een mooie manier, dus die gaat mee. Maar we gaan zeker ook inhoudelijke gesprekken voeren. Veel van de de vrouwen daar hebben vier oorlogen meegemaakt, maar daarnaast ook vier kinderen grootgebracht: hoe doe je dat? Ik wil keten met die vrouwen en vooral geen saaie gesprekken voeren.”

Iris: ,,Ontmoetingen met echte mensen, echte verhalen, eerlijke portretten. We willen het Iraakse dagelijks leven op een zo echt mogelijke manier laten zien met een nadruk op de vrouwen, daar gaan we voor. Een tolk zal voor ons alles vertalen van het Arabisch naar Nederlands.”

Hebben jullie eerder gevlogd?

Rinke: ,,Bij Rambam heb ik undercover gevlogd, dus eigenlijk wel. Ik vind dat heel erg leuk en een vette manier om verhalen te vertellen. Vloggen is de manier om het voor de jongere generatie te laten zien.”

Iris: ,,Ik heb nooit eerder gevlogd, nooit gedacht dat ik het ooit zou gaan doen. Maar nu heb ik een doel voor ogen en dat gaat veel verder dan mijn eigen dagelijks leven laten zien. Ik heb mezelf nog nooit gefilmd, maar tijdens de hele Irak-trip kan je me niet missen.”

Hoe gaan jullie de samenwerking aanpakken?

Rinke: ,,Iris is bizar goed als fotograaf, ikzelf doe de interviews. Iris loopt dan rustig een uur langs een huis om mooie foto’s te maken. Als je alleen bent is het toch anders. Eerder maakte we al een verhaal over de beste bruidsmodezaak in Tel Aviv, Israël. Daarnaast zijn we een goed team: echt dikke mik.”

Iris: ,,We zijn allebei treasure hunters. Ik maak de foto’s en Rinke kan het heel goed verwoorden. Dat helpt mij om het te vertalen in beeld. We hebben ook veel lol samen en delen een soort ultieme nieuwsgierigheid. Het is altijd feest.”

Vanaf 25 september zijn de speciale Iraakse vlogs van Iris en Rinke te bewonderen bij Metro.


love
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

700+

Jager per vergissing doodgeschoten door andere jager

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

20 MIN

Een jager in Amerika is volgens de berichtgeving doodgeschoten door een andere jager, die zich vergist heeft en de man aanzag voor een hert.

De 38-jarige zakenman Justin Beutel uit Sandford, Amerika werd donderdag doodgeschoten terwijl hij aan het jager was tijdens de openingsdag van Michigan's Firearm Deer Season. 

eerste hulp


Views

8

Likeability of 3

Heftige confrontaties bij Sinterklaasintochten

Demonstranten en een Zwarte Piet tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op de Zaanse Schans. De oer-Hollandse Zaanse Schans is dit jaar het decor van de landelijke intocht van de goedheiligman en zijn pieten. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 UUR

Door het hele land vinden zaterdagmiddag Sinterklaasintochten plaats, maar de sfeer is grimmig. Er zijn zelfs delen in het land waar de ME heeft moeten ingrijpen. Op diverse plaatsen in Nederland waren er zaterdag bij de intocht opstootjes en arrestaties. De landelijke intocht van de goedheiligman in Zaandam verliep echter "hartstikke goed", zo oordeelde burgemeester Jan Hamming tevreden.

KOZP 'Supertrots'

Zaterdagmiddag liet een woordvoerster van KOZP weten "supertrots" te zijn. "Nog nooit zijn zo veel jonge mensen de straat op gegaan." Ze vindt het jammer dat op verschillende plekken "ons recht op demonstratie werd ingeperkt".


sad
user_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avatar

Views

1k+

De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Camera videoDe ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Langverwacht onder de mobil gamers: de ROG Phone.

In samenwerking met ASUS

15 NOV 2018

Gamen op het mobieltje neemt zo’n grote vlucht, dat sterke smartphones meer dan nodig zijn. Nu is daar de ROG Phone op de markt, waarvan een test vanmiddag live op Metro's Facebook te zien is (zie onderaan).

In Azië weten ze al helemaal niet anders meer: als er een online game wordt gespeeld, gebeurt dat vooral op de smartphone. Maar ook in Nederland weten we het inmiddels: die persoon in de trein die, na het lezen van z’n dagelijkse Metro uiteraard, met z’n duimen vingervlug z’n mobieltje bedient, speelt een game. Onderzoeken lieten onlangs zien dat mobiel gamen op nummer drie staat als het om online activiteiten gaat. Video’s kijken en zoeken naar informatie over muziek, entertainment en vrije tijd, doen we nog net iets meer. Maar: mobiel gamen is hot.

De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Views

1k+

Sinterklaas is weer in Nederland

Foto: ANP

Foto van 'Bregje Simons'

VANDAAG, 12:45

Sinterklaas is weer in Nederland. Pakjesboot 12 met daarop de goedheiligman en zijn pieten kwam zaterdag aan het begin van de middag aan in Zaandijk. Burgemeester Jan Hamming verwelkomde het gezelschap onder toeziend oog van vele kinderen. Aan boord bevinden zich zowel roetveeg pieten als zwarte pieten.

Veiligheid

Met betrekking tot de veiligheid zijn er meerdere maatregelen getroffen. Voordat mensen het gebied van de intocht binnengaan, worden ze gefouilleerd en worden tassen gecontroleerd. Ook zijn er wegsperringen gezet om te voorkomen dat de auto's tijdens de intocht bij de route kunnen komen. De Zaanse politie heeft daar vandaag extra zijn best voor gedaan: de wegversperringen zijn mooi ingepakt als cadeautjes.


Views

500+

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Camera videoChauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Jeroen: Ik kom met energie thuis en ben trots op het mooie en belangrijke werk dat ik heb gedaan.

In samenwerking met Olympia Nederland

12 NOV 2018

Jeroen (38) is vrachtwagenchauffeur via Olympia en gaat genietend over de wegen. Waarom is zijn energie toegenomen, waar is hij trots op en hoe betekenisvol is zijn werk?

„Tien jaar lang was ik steigerbouwer. Er was veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs en ik kom uit een familie in de transport, dus ik dacht: waarom niet? Nu rijd ik voor een groot bouwbedrijf.”

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Views

3k+

Likeability of 5

Camera videoPolitie houdt bus Kick Out Zwarte Piet tegen

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 12:32

De politie heeft zaterdagochtend een bus van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet tegengehouden. De bus was vanuit Amsterdam onderweg naar de intocht van Sinterklaas in Den Helder. Volgens de politie hielden de demonstranten zich niet aan de afspraak.

Gisteravond hebben de gemeente, politie en Kick Out Zwarte Piet overleg gevoerd over het begeleid naar Den Helder rijden. Volgens de politie kon er met Kick Out Zwarte Piet geen overeenstemming bereikt over het tijdstip. Daarop meldde Kick Out Zwarte Piet dat ze niet met hun plan doorgingen, zegt de politie, meldt NOS.


like
user_40edc386c137dfed679f5187d40ba92bf816653f_avatar

Views

700+

CBS: 25-plussers wonen steeds langer thuis

Foto: Unsplash

Foto van 'Bregje Simons'

VANDAAG, 11:10

Het wordt steeds normaler voor Europese jongeren om langer in het ouderlijk nest te blijven wonen. Steeds langer blijven jongeren in de Europese Unie tussen de 25 en 30 jaar thuis wonen, dat blijkt uit cijfers van Eurostat en het CBS.

Gemiddeld woonden vorig jaar 42 procent van de late twintigers in de EU nog thuis, in 2010 was dat 38 procent. Ook in Nederland is het aantal thuiswonende 25-plussers gestegen: bijna een op de vijf woont nog niet op zichzelf. In 2010 was dat net iets meer dan een op de tien.

Dat jongeren langer thuis blijven wonen, kan verschillende oorzaken hebben zoals studieschulden, mede vanwege de afschaffing van de studiebeurs. Ook werkloosheid en een gebrek aan betaalbare woningen heeft veel effect op de woonsituatie van jongeren.


Views

400+

Studenten doen recordpoging langste bierkrattenbrug

Foto: Reinier van Willigen

Foto van 'Bregje Simons'

VANDAAG, 08:50

Een bierkrattenbrug maken met een overspanning van 28 meter, dat is het project waar veertig studenten Civiele Techniek van de Universiteit Twente (UT) al maanden mee bezig zijn. Sinds deze week bouwen ze op het terrein van de universiteit om zo zaterdag een nieuw record te vestigen.

Zaterdagmiddag worden de steigers die de brug tijdens de opbouw hebben ondersteund verwijderd. Als de bierkrattenbrug minimaal één uur lang zonder enige vorm van hulp veilig kan blijven staan, is de recordpoging geslaagd.

Nieuwe poging


Views

700+

Bedrijf claimt restanten Atlantis ontdekt te hebben

De kust van Cadiz/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Atlantis, het eiland dat gezonken is. Zo staat het te boek. Alleen niemand heeft het ooit echt kunnen vinden. Dat wil zeggen: tot nu toe? Een Brits satellietbedrijf denkt de resten gevonden te hebben.

Volgens het bedrijf Merlin Burrows liggen er voor de Spaanse kust - niet ver van de stad Cadiz en het nationaal park Doñana, die beide in het zuiden van het land liggen - ruïnes onder water.


Views

1k+

Anti-Zwarte Piet-activist aangehouden om uitspraken

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De Sinterklaas-intocht lijkt in ieder geval voorbij te gaan aan Rogier Meijerink. De anti-Zwarte Piet-activist is aangehouden vanwege zijn uitspraken eerder deze week in een interview met Powned.

Botsplinters

Meijerink sprak onder andere over dat ,,ouders die met hun kinderen naar de Sinterklaas-intocht willen, aanstaande zaterdag badend in het zweet wakker worden na nachtmerries van hun eigen kinderen onder de botsplinters."


Views

3k+

Arts waarschuwt: Patiënt overleed door deoinhalatie

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Deodorant als doodsoorzaak. Het overkwam vorig jaar een 19-jarige man uit Rotterdam. Hij had deo geïnhaleerd en overleed niet veel later aan een hartstilstand. Zijn behandelend assistent-arts wijst nu op de gevaren.

Hartstilstand

,,Hij kreeg een hartstilstand, waarna hij bij ons op de afdeling terecht kwam. Hij had helaas te lang een gebrek aan zuurstof gehad, waardoor hij later overleed", zo omschrijft Kelvin Harvey Kramp tegenover RTL Nieuws.


Views

2k+

In 536 veranderde de aarde in een mistige koude hel

Vulkanische mist rond Sint Helens in 2004 ©GettyImages

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Heb je je wel eens afgevraagd wat voor de mensheid het 'ergste' jaar was? De periode 1940 t/m 1945 lijkt een vrij logisch antwoord, of wellicht 1918 toen de Eerste Wereldoorlog zijn bloederige climax kende met daar direct opvolgend de Spaanse Griep-epidemie waarbij tussen de 50 en 100 miljoen doden vielen.

Toch zijn dit volgens de Middeleeuwse historicus en archeoloog Micheal McCormick niet de ergste jaren. Het zal dus ergens in de Middeleeuwen zijn, wellicht 1349 toen de Pestepidemie de helft van Europese bevolking uitroeide? Nee ook niet. Hij stelt dat het jaar 536 nog een stuk erger was, volgens McCormick veranderde de aarde toen anderhalf jaar lang in een koude duistere mistige hel. Zo vertelt hij aan Science Magazine.

Een aswolk in IJsland in 2010, in 536 zag de hemel er anderhalf jaar lang zo uit ©ANP


Views

2k+

May heeft een nieuwe minister Brexitzaken benoemd

Theresay May/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Nadat de voorbije dagen tal van ministers het kabinet van Theresa May hebben verlaten, is er nu eindelijk versterking. May heeft vrijdag een nieuwe minister van Brexitzaken benoemd.

Volksgezondheid

Het gaat om Stephen Barclay, voorheen onderminister van Volksgezondheid en partijgenoot van May. Volgens de Britse media staat de 46-jarige politicus bekend als zeer loyaal.


Views

700+

Witte Huis en Trump verliezen rechtszaak van CNN

Jim Acosta/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

CNN-verslaggever Jim Acosta mag in de toekomst gewoon weer de persmomenten van het Witte Huis bijwonen. Met die beslissing heeft een Amerikaanse rechtbank de actie van het Witte Huis teruggedraaid.

Vorige week werd de perspas voor het Witte Huis van Acosta afgenomen nadat hij op 'ongeoorloofde wijze' had gereageerd toen de stagiaire van het Witte Huis hem de microfoon had willen afpakken. Later veranderde de verklaring. Zo zou hij andere journalisten hinderen in hun werk door eindeloos het woord te voeren.

Persvrijheid


Views

1k+

Rutte roept ouders op: Ga gewoon naar Sint-intocht

Mark Rutte/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Ouders moeten vooral gewoon met hun kinderen naar de intocht van Sinterklaas in Zaanstad gaan. Dat is de boodschap die Mark Rutte heeft meegegeven tijdens zijn wekelijkse persconferentie. ,,Over één ding is de hele samenleving het eens: dat we kinderen allemaal de magie van het sinterklaasfeest gunnen", zo stelde de premier.

Rutte geeft aan begrip te hebben voor de emoties die het losmaakt. ,,Maar het is zaak die discussie kalm, waardig en respectvol te voeren en je op passende momenten in te houden." Hij stelt voor om de discussie te voeren ,,in de 49 weken dat Sinterklaas niet in het land is."

Grapperhaus


Views

1k+

Toilet in de trein: luxe of mensenrecht?

Als het aan belangenorganisatie Pleeback ligt moet elke trein voorzien zijn van een toilet. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

,,Alle treinen, landelijk en regionaal moeten voorzien zijn van een toilet”, dat is wat belangenorganisatie Pleeback (voorheen Treinenmettoiletten) eist. De belangenorganisatie heeft een klacht ingediend bij het college voor Rechten van de Mens wegens discriminatie van mensen met blaas- en darmproblemen, zieke en oudere reizigers, zwangere vrouwen en mensen die chronisch ziek zijn.

Iedereen heeft recht op een toilet

Initiatiefneemster Greetje van Amstel voert al jaren actie en legt uit dat de eis vooral geldt voor regionale vervoerders en sommige sprinters van de NS. ,,Met name in de provincie Zuid-Holland en Gelderland ontbreekt er bij regionale treinen een toilet. Voor een hele grote groep mensen is het vervelend dat er geen wc aanwezig is, want zij zijn daardoor gehinderd om met de trein te reizen. Belachelijk, want een ieder mens heeft recht op sanitaire voorzieningen.” De initiatiefneemster verwacht eind deze week of volgende week een uitspraak van het College. En het liefst ziet Van Amstel ook nog op elk station een toilet terug, want dat is nu ook niet het geval.


Views

1k+

Vrouw krijgt bon voor verspreiden 'lieve briefjes'

Nederland weer een stukje veiliger geworden©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het moest een stukje positiviteit in het leven van de Groningers brengen. Op de Oude Markt hadden zich een aantal als omaatjes verklede dames verzameld om mensen aan te moedigen lieve briefjes naar elkaar te sturen.

Dit was tegen het zere been van de plaatselijke handhaving, zij slingerden initiatiefneemster Ingrid Koetzier op de bon. De vrouw had niet de juiste vergunning om meer dan 10.000 blanco kaarten waar mensen een positieve boodschap voor een ander op konden achterlaten, zo meldt het RTV Noord.


Views

2k+

18-jarige jongen doodgeschoten door politie

18-jarige jongen doodgeschoten door politie

Er zitten nog twee verdachten vast / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De jongen die begin oktober overleed in het ziekenhuis in Zoetermeer, is geraakt door een politiekogel en aan die gevolgen overleden. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksrecherche.

Vuurwapen

De 18-jarige werd in Delft bij een coffeeshop neergeschoten. Agenten wilden hem en een andere verdachte aanhouden, omdat ze met een „op een vuurwapen gelijkend voorwerp" voor een coffeeshop hadden gestaan. De jongen vluchtte en werd neergeschoten. Later werd in Zoetermeer een 18-jarige jongen gewond voor het ziekenhuis gelegd, het blijkt nu om dezelfde jongen te gaan.


Views

3k+

Tot eind november 'Siberische kou' in Nederland

Krijgen we sneeuwballengevechten in november? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De temperaturen in Nederland zijn al aan het dalen de afgelopen dagen, in de nacht van donderdag op vrijdag vroor het al een graad of drie in het oosten van het land. Deze kou is nog maar het begin.

Volgende week meldt de winter zich pas echt in ons land, zo wordt er sneeuw voorspeld en zal de temperatuur zelfs overdag nog maar nauwelijks boven het vriespunt komen. Meteorologen voorspellen dat er een grote kans bestaat dat deze kou uit Siberië wel eens tot het einde van de maand kan blijven.


Views

7k+