In het nieuws

Likeability of5

Camera videoVloggers op reis langs krachtige Irakese vrouwen

Foto: Saadullah M. Adem

Foto van 'Jasper Kars'

25 SEP 2017

Fotograaf Iris Dorine Verwijs (31) en journalist Rinke Verkerk (27) gaan een wel heel bijzonder avontuur aan. Het dynamische duo reist namens hulp- en ontwikkelingsorganisatie Dorcas af naar Irak en gaan daar een serie prachtige portretten (ga naar www.portraitsofpower.nl voor alle verhalen) maken van krachtige vrouwen in de regio Dohuk, slechts 30 kilometer verwijderd van een voormalige frontlinie. De komende periode vloggen zij voor Metro over hun speciale Iraakse reis. Ook zo benieuwd? Hier lees je meer over de enthousiaste Iris en Rinke.

Allereerst, wie zijn jullie en wat doen jullie zoal?

Rinke: ,,Ik ben Rinke Verkerk, 27 jaar en kom uit Amersfoort. Vanaf mijn 21ste ben ik journalist en schrijf onder andere voor De Volkskrant, Elsevier en Het Parool. Daarnaast ging ik bijvoorbeeld voor het BNNVARA-programma Rambam undercover bij de Scientology kerk. Momenteel werk ik aan een documentaire over de bijzondere Britse priester Andrew White. Ik ben getrouwd.”

Iris: ,,Mijn naam is Iris Verwijs, ik ben kort geleden getrouwd, werk als fotograaf en heb een achtergrond in de modewereld. Ik heb een enorme fascinatie voor beeld. Ik houd van mensen en verschillende culturen en probeer daar zo dichtbij te komen als mogelijk. Ik woon nu al een tijdje in Den Haag maar heb daarvoor in Zuid-Afrika gewoond.”

Waarom besloten jullie naar Irak te gaan?

Rinke: ,,Hoewel ik in het verleden al vaak in het Midden-Oosten kwam, is Irak wel het heftigste land. Onze accommodatie lijkt een beetje op een soort bordeel, maar ziet er voor de rest prachtig uit hoor, haha. We gaan daar de dorpen in en niet de vluchtelingenkampen, want we willen een eerlijker, echter beeld laten zien. Toch blijft het moeilijk inschatten. Ik vraag me echt af hoe vrouwen daar omgaan met problemen en hun kinderen opvoeden. Het blijft daarnaast een land dat grotendeels verwoest is door terreurgroepen. Alle rijkdom zijn ze kwijtgeraakt.”

Iris: ,,Ik denk het levendige familieleven te gaan proeven, heel rijk. Ze hebben in Irak verwacht ik veel meer tijd voor elkaar. De kwaliteit van leven wordt meer bepaald door familiegeluk, net zoals in Afrika. Bang ben ik niet, maar ook niet naïef. Twijfels heb ik niet want heb vertrouwen in ons als team en Dorcas.”

Wat denken jullie aan te treffen?

Rinke: ,,Ik ben journalist en werk normaal niet voor NGO’s, ik heb eigenlijk alleen maar geschreven over waarom NGO’s niet werken. Bij Dorcas is de klant, in dit geval de mensen die hulp nodig hebben, koning. Zij geloven echt in de kracht van die mensen zelf! Toen ik werd gevraagd of ik naar Irak wilde afreizen om Iraakse power women te laten zien, twijfelde ik niet lang. Ik wil laten zien dat vrouwen in Irak eigenlijk niet zoveel verschillen van ons. We hebben dezelfde gevoelens en voorkeuren: we’re not that different.

Iris: ,,Bij sommige landen kun je je niet indenken over hoe mensen daar leven, Irak is er daar volgens mij eentje van. We willen laten zien hoe de vrouwen daar leven. Door vrouwen over vrouwen, maar mannen mogen natuurlijk ook meekijken!”

Hoe reageren je ouders en vrienden?

Rinke: ,,Mijn man is absoluut voor. Mijn echtgenoot denkt veel mee en vraagt zich constant af of ik over alles heb nagedacht. Hij helpt me heel goed mee voorbereiden. Net als vele anderen vindt hij het de moeite en het risico waard. Mijn oma is alleen minder enthousiast. Zij vroeg me wat ik daar in hemelsnaam ga doen.”

Iris: ,,Het is een soort wijsheid om in het eerste jaar van je huwelijk geen gevaarlijke dingen te ondernemen. Dat is dus niet gelukt zoals je ziet, haha. Het is toch wel een ‘ver- van-mijn-bed-show’, maar dat is juist de reden dat we gaan. Dat snapt iedereen wel.”

Wat gaan we zien in de vlogs?

Rinke: ,,We gaan echt proberen om te connecten met de vrouwen. Nagellak is hiervoor een mooie manier, dus die gaat mee. Maar we gaan zeker ook inhoudelijke gesprekken voeren. Veel van de de vrouwen daar hebben vier oorlogen meegemaakt, maar daarnaast ook vier kinderen grootgebracht: hoe doe je dat? Ik wil keten met die vrouwen en vooral geen saaie gesprekken voeren.”

Iris: ,,Ontmoetingen met echte mensen, echte verhalen, eerlijke portretten. We willen het Iraakse dagelijks leven op een zo echt mogelijke manier laten zien met een nadruk op de vrouwen, daar gaan we voor. Een tolk zal voor ons alles vertalen van het Arabisch naar Nederlands.”

Hebben jullie eerder gevlogd?

Rinke: ,,Bij Rambam heb ik undercover gevlogd, dus eigenlijk wel. Ik vind dat heel erg leuk en een vette manier om verhalen te vertellen. Vloggen is de manier om het voor de jongere generatie te laten zien.”

Iris: ,,Ik heb nooit eerder gevlogd, nooit gedacht dat ik het ooit zou gaan doen. Maar nu heb ik een doel voor ogen en dat gaat veel verder dan mijn eigen dagelijks leven laten zien. Ik heb mezelf nog nooit gefilmd, maar tijdens de hele Irak-trip kan je me niet missen.”

Hoe gaan jullie de samenwerking aanpakken?

Rinke: ,,Iris is bizar goed als fotograaf, ikzelf doe de interviews. Iris loopt dan rustig een uur langs een huis om mooie foto’s te maken. Als je alleen bent is het toch anders. Eerder maakte we al een verhaal over de beste bruidsmodezaak in Tel Aviv, Israël. Daarnaast zijn we een goed team: echt dikke mik.”

Iris: ,,We zijn allebei treasure hunters. Ik maak de foto’s en Rinke kan het heel goed verwoorden. Dat helpt mij om het te vertalen in beeld. We hebben ook veel lol samen en delen een soort ultieme nieuwsgierigheid. Het is altijd feest.”

Vanaf 25 september zijn de speciale Iraakse vlogs van Iris en Rinke te bewonderen bij Metro.


love
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Aanslagen Sri Lanka 'wraak voor Christchurch'

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De zelfmoordaanslagen in Sri Lanka waren bedoeld als vergelding voor het bloedbad in twee Nieuw-Zeelandse moskeeën. Dat blijkt volgens onderminister van Defensie Ruwan Wijewardene uit de eerste onderzoeksresultaten.

Wraakactie

„Uit voorlopige onderzoeksresultaten blijkt dat de gebeurtenissen in Sri Lanka waren bedoeld om wraak te nemen voor de aanval op moslims in Christchurch", zei Wijewardene dinsdag in het parlement. In die stad schoot Brenton Tarrant, een 28-jarige Australiër, op 15 maart vijftig mensen dood in en bij twee moskeeën. Tientallen anderen raakten gewond. Tarrant is een rechts-extremist, die heeft verklaard dat hij wraak wilde nemen voor aanslagen door moslimextremisten in Europa.


Verdwaalde ijsbeer krijgt lift met een helicopter

De Russische autoriteiten hebben een verdwaalde ijsbeer een lift gegeven met een helikopter. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De Russische autoriteiten hebben een verdwaalde ijsbeer een lift gegeven met een helikopter.

Het dier was kennelijk op een ijsschots weggedreven van zijn leefgebied en kwam onlangs aan land bij de plaats Tilitsjiki in de oostelijke regio Kamtsjatka, zo berichten Russische media.

Tocht van zo'n 700 kilometer


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

17 APR 2019

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


Tim Douwsma en vriendin verwachten eerste kindje

„In woorden niet uit te drukken hoe dankbaar wij zijn," schrijft Tim op Instagram. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Hoera! Tim Douwsma (31) en zijn vriendin Elske (30) verwachten hun eerste kindje. „Het was moeilijk om het nog niet te vertellen, maar het was nog in een fase dat het alle kanten op kon gaan. Nu mag iedereen het weten, ik word vader!," vertelt de zanger aan De Telegraaf.

Jeugdliefdes

Tim en Elske leerde elkaar kennen op de middelbare school. Toen ze 16 jaar waren kwamen ze elkaar regelmatig tegen in de bus. Na de middelbare school verloren ze elkaar uit het oog. Maar een jaar geleden slonk de vonk weer over.


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Paasbeste start van festivalseizoen

Met op links het IJ waar de zon op het eind in zakte/ Tim Buiting Instagram: @timbuiting

Foto van 'Iris Hermans'

3 UUR

Het festivalseizoen is weer aan! Afgelopen weekend trokken 45.000 liefhebbers hun paasbeste ravepak uit de kast voor DGTL, het groenste festival ter wereld.

Munttak


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


Filipijnen weer getroffen door aardbeving

Het dodental door een lichtere beving op maandag is inmiddels opgelopen naar elf. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:45

De Filipijnen zijn weer getroffen door een krachtige aardbeving. Die had volgens de eerste berichten een kracht van 6.4 op de schaal van Richter. Het dodental door een lichtere beving op maandag is inmiddels opgelopen naar elf. Ook raakten toen meer dan honderd mensen gewond.

De aardbeving van maandag, die een kracht had van 6.1, werd onder meer gevoeld in de hoofdstad Manilla. Daar stonden gebouwen te schudden. Later volgden volgens seismologen nog honderden naschokken.

Gebouw stort in


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Aantal megastallen met 76 procent gestegen

De toename komt volgens Wakker Dier vooral doordat het aantal melkkoe-megastallen meer dan verdubbelde: van 197 naar 439. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:45

Het aantal megastallen in Nederland is in zeven jaar tijd gestegen met 76 procent, aldus dierenrechtenorganisatie Wakker Dier. Het aantal steeg van 456 in 2010 naar 801 in 2017, telde Wakker Dier, dat gebruik maakte van cijfers van Wageningen University & Research.

75 miljoen dieren in een megastal

„Wij maken ons ernstig zorgen. Megastallen verhogen de risico's. Bij brand of ziekte, treft het direct ontzettend veel dieren", aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. De toename komt volgens Wakker Dier vooral doordat het aantal melkkoe-megastallen meer dan verdubbelde: van 197 naar 439.


Brunei achter invoering doodstraf homoseksuelen

Activisten voor de ambassade van Brunei in Parijs. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:00

Brunei blijft achter de invoering van de doodstraf voor homoseksuelen staan. In een brief aan het Europees Parlement verdedigt het Aziatische land de wens van het land, zijn traditionele waarden en familiewaarden en roept het op tot „tolerantie, respect en begrip", citeert de Britse krant The Guardian.

Doodstraf

Het kleine sultanaat voerde op 3 april strengere straffen op basis van de sharia-wetgeving in, die wereldwijd op veel kritiek konden rekenen. Die maken het mogelijk de doodstraf op te leggen voor delicten als overspel, het beledigen van de profeet Mohammed en seks tussen homoseksuelen.


Staatswiet experiment

De overheid als wietteler – goed idee?

De overheid wil de teelt van cannabis overnemen en uiteindelijk mogelijk de softdrug compleet legaliseren. /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

VANDAAG, 08:00

Gemeenten kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor het zogenoemde ‘staatswiet’ experiment. De overheid wil hiermee de teelt van cannabis decriminaliseren, nu gaat dat nog via achterdeuren en geheime paden. Wiet wordt hiermee (als het goed gaat) volledig gelegaliseerd, in plaats van gedoogd. Maar wat gaat er precies veranderen, en is dat wel een goed idee?

Wietplantages van de overheid

Op dit moment wordt cannabis illegaal geteeld en verkocht aan coffeeshops. Dit komt van thuistelers, die maximaal vijf plantjes in hun bezit mogen hebben, en voornamelijk van ‘professionele’ telers. Dit zijn de plantages die soms worden opgerold, midden in de stad, op het boerenland en soms zelfs onder de grond. Dat is precies het deel waar de overheid verandering in wil brengen.


Dodental Sri Lanka loopt op naar 310

Het dodental als gevolg van de aanslagen in Sri Lanka is opgelopen naar 310 Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:35

Het dodental als gevolg van de aanslagen in Sri Lanka is opgelopen naar 310. Volgens de politiewoordvoerder zijn in de nacht van maandag op dinsdag meerdere slachtoffers aan hun verwondingen bezweken. Rond de 500 mensen zijn gewond geraakt door de zelfmoordaanslagen.

De politie liet weten dat 40 personen zijn opgepakt in verband met de aanslagen. De tot voor kort vrijwel onbekende radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama'ath (NTJ) zit volgens de regering van Sri Lanka achter de aanval. Bij de aanslagen kwamen drie Nederlanders om het leven. Een 54-jarige vrouw kwam om het leven en maandagavond maakte het ministerie van Buitenlandse zaken bekend dat een vrouw van 48 jaar een meisje van 12 jaar de aanslagen niet hebben overleefd.

Intussen is de noodtoestand uitgeroepen in Sri Lanka. Foto: ANP


Drie Nederlanders omgekomen bij aanslagen Sri Lanka

Agenten doen onderzoek in een getroffen hotel ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij de zeer bloederige aanslagen op Eerste paasdag in Sri Lanka zijn nog twee Nederlanders omgekomen.

Het ministerie van Buitenlandse zaken maakte maandagavond bekend dat er ook een vrouw van 48 en een meisje van 12 met de Nederlandse nationaliteit bij de slachtoffers vallen te betreuren.

Slachtoffers


Parkranger Congo gaat viraal met gekke gorillaselfie

Echt of Photoshop? ©The Elite AntiPoaching Units And Combat Trackers

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Op de Facebookpagina van het Virunga-reservaat in de Democratische Republiek Congo verscheen afgelopen donderdag een wel zeer opmerkelijk beeld.

Parkrangers Mathieu Shamavu en Patrick Sadiki deelden een selfie met daarop ook twee gorilla's die lijken te poseren.

Echt of Photoshop?


Samsung stelt lancering opvouwbare smartphone uit

Het toestel dat aan journalist Mark Gurman werd gegeven was binnen twee dagen stuk ©Mark Gurman, Twitter

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het uitbrengen van het 'foldable' flagshipmodel had voor elektronicaconcern Samsung een groot feest moeten worden. Dit is echter veranderd in een PR-nachtmerrie. De testversies die werden verstrekt aan techjournalisten en insiders bleken nogal wat kuren te hebben.

Vouwtje bedankt


Aanslagen Sri Lanka

NL'er in Sri Lanka: Laat me niet leiden door angst

Onder andere in deze kerk vond zondag een aanslag plaats, er zijn daardoor al zeker 290 mensen om het leven gekomen. /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

GISTEREN

Sri Lanka rouwt om - inmiddels al - 290 doden, na de aanslagen van Eerste Paasdag. Het dodental loopt mogelijk nog op en het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten waarschuwt voor nog meer aanslagen. De rust in Sri Lanka begon eindelijk weer een beetje terug te keren na een bloederige burgeroorlog, maar dat lijkt nu volledig weggerukt te zijn.

Op Paaszondag werden er in Sri Lanka acht aanslagen gepleegd in kerken en hotels, vooral hotels die populair zijn onder toeristen. Veel aanslagen vonden plaats in en rond Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka. Tot nu toe zijn bij deze aanslagen 290 doden gevallen en zijn 500 mensen gewond geraakt. Ook een Nederlandse vrouw van 54 is omgekomen.

In totaal zijn er tien bommen ontploft. Drie in hotels, drie in kerken, één bij een dierentuin, één in een appartementencomplex – hierbij kwamen drie agenten om het leven – en later werd er nog een explosief op het internationale vliegveld gevonden. Het laatste explosief richtte geen schade aan en werd door de explosievenopruimingsdienst gecontroleerd tot ontploffing gebracht.


President Oeganda wil orale seks verbieden

Van orale seks krijg je wormen, zo weet hij ©Getty Images

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Meestal mag je als inwoner van een land zelf bepalen wat je met je mond doet onder de lakens. Volgens president Yoweri Museveni moet hier verandering in komen. Hij stelt dat de mond bedoeld is 'om mee te eten' en niet voor oraal geslachtsverkeer.

Kwade tongen van buitenaf zouden de Oegandese bevolking ervan overtuigen om elkaar oraal te bevredigen, zo verklaarde hij afgelopen week. Dit soort onbehoorlijke handelingen ziet hij dan ook graag de pijp uitgaan in het Afrikaanse land, zo meldt actualiteitensite Yen.com.

Algemene waarschuwing


Koningsdag tien graden kouder dan Pasen
Likeability of5

Koningsdag tien graden kouder dan Pasen

Koningsdag tien graden kouder dan Pasen. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ben je al helemaal in de zomerse sferen? Juich dan niet te hard, het wordt namelijk een flink stuk kouder. En net op Koningsdag zijn de weergoden ons niet goedgezind.

Het weer is deze Paasdagen heerlijk (met plaatselijke temperaturen van 25 tot 27 graden Celsius), maar dat is niet van lange duur. Het wordt met Koningsdag zo'n 14 tot 16 graden. Daarmee is het zo'n tien graden kouder dan Tweede Paasdag. Maar, baal niet te hard: voor de tijd van het jaar zijn het wel hele normale temperaturen, meldt Weeronline

April doet wat-ie wil


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar