Jasper Kars
Jasper Kars Nieuws 25 sep 2017
Leestijd: 5 minuten

Vloggers op reis langs krachtige Irakese vrouwen

Fotograaf Iris Dorine Verwijs (31) en journalist Rinke Verkerk (27) gaan een wel heel bijzonder avontuur aan. Het dynamische duo reist namens hulp- en ontwikkelingsorganisatie Dorcas af naar Irak en gaan daar een serie prachtige portretten (ga naar www.portraitsofpower.nl voor alle verhalen) maken van krachtige vrouwen in de regio Dohuk, slechts 30 kilometer verwijderd van een voormalige frontlinie. De komende periode vloggen zij voor Metro over hun speciale Iraakse reis. Ook zo benieuwd? Hier lees je meer over de enthousiaste Iris en Rinke.

Allereerst, wie zijn jullie en wat doen jullie zoal?

Rinke: ,,Ik ben Rinke Verkerk, 27 jaar en kom uit Amersfoort. Vanaf mijn 21ste ben ik journalist en schrijf onder andere voor De Volkskrant, Elsevier en Het Parool. Daarnaast ging ik bijvoorbeeld voor het BNNVARA-programma Rambam undercover bij de Scientology kerk. Momenteel werk ik aan een documentaire over de bijzondere Britse priester Andrew White. Ik ben getrouwd.”

Iris: ,,Mijn naam is Iris Verwijs, ik ben kort geleden getrouwd, werk als fotograaf en heb een achtergrond in de modewereld. Ik heb een enorme fascinatie voor beeld. Ik houd van mensen en verschillende culturen en probeer daar zo dichtbij te komen als mogelijk. Ik woon nu al een tijdje in Den Haag maar heb daarvoor in Zuid-Afrika gewoond.”

Waarom besloten jullie naar Irak te gaan?

Rinke: ,,Hoewel ik in het verleden al vaak in het Midden-Oosten kwam, is Irak wel het heftigste land. Onze accommodatie lijkt een beetje op een soort bordeel, maar ziet er voor de rest prachtig uit hoor, haha. We gaan daar de dorpen in en niet de vluchtelingenkampen, want we willen een eerlijker, echter beeld laten zien. Toch blijft het moeilijk inschatten. Ik vraag me echt af hoe vrouwen daar omgaan met problemen en hun kinderen opvoeden. Het blijft daarnaast een land dat grotendeels verwoest is door terreurgroepen. Alle rijkdom zijn ze kwijtgeraakt.”

Iris: ,,Ik denk het levendige familieleven te gaan proeven, heel rijk. Ze hebben in Irak verwacht ik veel meer tijd voor elkaar. De kwaliteit van leven wordt meer bepaald door familiegeluk, net zoals in Afrika. Bang ben ik niet, maar ook niet naïef. Twijfels heb ik niet want heb vertrouwen in ons als team en Dorcas.”

Wat denken jullie aan te treffen?

Rinke: ,,Ik ben journalist en werk normaal niet voor NGO’s, ik heb eigenlijk alleen maar geschreven over waarom NGO’s niet werken. Bij Dorcas is de klant, in dit geval de mensen die hulp nodig hebben, koning. Zij geloven echt in de kracht van die mensen zelf! Toen ik werd gevraagd of ik naar Irak wilde afreizen om Iraakse power women te laten zien, twijfelde ik niet lang. Ik wil laten zien dat vrouwen in Irak eigenlijk niet zoveel verschillen van ons. We hebben dezelfde gevoelens en voorkeuren: we’re not that different.

Iris: ,,Bij sommige landen kun je je niet indenken over hoe mensen daar leven, Irak is er daar volgens mij eentje van. We willen laten zien hoe de vrouwen daar leven. Door vrouwen over vrouwen, maar mannen mogen natuurlijk ook meekijken!”

Hoe reageren je ouders en vrienden?

Rinke: ,,Mijn man is absoluut voor. Mijn echtgenoot denkt veel mee en vraagt zich constant af of ik over alles heb nagedacht. Hij helpt me heel goed mee voorbereiden. Net als vele anderen vindt hij het de moeite en het risico waard. Mijn oma is alleen minder enthousiast. Zij vroeg me wat ik daar in hemelsnaam ga doen.”

Iris: ,,Het is een soort wijsheid om in het eerste jaar van je huwelijk geen gevaarlijke dingen te ondernemen. Dat is dus niet gelukt zoals je ziet, haha. Het is toch wel een ‘ver- van-mijn-bed-show’, maar dat is juist de reden dat we gaan. Dat snapt iedereen wel.”

Wat gaan we zien in de vlogs?

Rinke: ,,We gaan echt proberen om te connecten met de vrouwen. Nagellak is hiervoor een mooie manier, dus die gaat mee. Maar we gaan zeker ook inhoudelijke gesprekken voeren. Veel van de de vrouwen daar hebben vier oorlogen meegemaakt, maar daarnaast ook vier kinderen grootgebracht: hoe doe je dat? Ik wil keten met die vrouwen en vooral geen saaie gesprekken voeren.”

Iris: ,,Ontmoetingen met echte mensen, echte verhalen, eerlijke portretten. We willen het Iraakse dagelijks leven op een zo echt mogelijke manier laten zien met een nadruk op de vrouwen, daar gaan we voor. Een tolk zal voor ons alles vertalen van het Arabisch naar Nederlands.”

Hebben jullie eerder gevlogd?

Rinke: ,,Bij Rambam heb ik undercover gevlogd, dus eigenlijk wel. Ik vind dat heel erg leuk en een vette manier om verhalen te vertellen. Vloggen is de manier om het voor de jongere generatie te laten zien.”

Iris: ,,Ik heb nooit eerder gevlogd, nooit gedacht dat ik het ooit zou gaan doen. Maar nu heb ik een doel voor ogen en dat gaat veel verder dan mijn eigen dagelijks leven laten zien. Ik heb mezelf nog nooit gefilmd, maar tijdens de hele Irak-trip kan je me niet missen.”

Hoe gaan jullie de samenwerking aanpakken?

Rinke: ,,Iris is bizar goed als fotograaf, ikzelf doe de interviews. Iris loopt dan rustig een uur langs een huis om mooie foto’s te maken. Als je alleen bent is het toch anders. Eerder maakte we al een verhaal over de beste bruidsmodezaak in Tel Aviv, Israël. Daarnaast zijn we een goed team: echt dikke mik.”

Iris: ,,We zijn allebei treasure hunters. Ik maak de foto’s en Rinke kan het heel goed verwoorden. Dat helpt mij om het te vertalen in beeld. We hebben ook veel lol samen en delen een soort ultieme nieuwsgierigheid. Het is altijd feest.”

Vanaf 25 september zijn de speciale Iraakse vlogs van Iris en Rinke te bewonderen bij Metro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.