In het nieuws

Camera videoTwee doden op Franse eilanden door Irma

Orkaan Irma komt eraan.

Foto van 'Metro'

6 SEP 2017

Update 23.04 uur
Communicatie met Sint Maarten komt mondjesmaat op gang, de verwoesting is groot maar de omvang van de ramp is niet bekend. Wel is bekend dat het Prinses Juliana Vliegveld en de haven zwaar beschadigd zijn. Op de straten is het een grote ravage en er is acuut behoefte aan hulp, water en voedsel. Ook de eerste hulpdiensten zijn ter plaatse.

De premier van Antigua en Barbado is per helikopter naar Barbado gevlogen om polshoogte te nemen. Op het eiland is er sprake van kolossale verwoesting. Naar verluid is 90% van de gebouwen en wegen op het 1600 inwoners tellende eiland beschadigd of verwoest. Over het aantal slachtoffers is niks bekend. 12 uur geleden werd al het contact met het eiland verbroken.

Update 21.53 uur

Er komen berichten uit zowel Saba als Sint Eustatius binnen. Op beide eilanden is de materiële schade aanzienlijk en is de stroom uitgevallen. Op Saba zou iedereen in orde zijn, dit is niet bevestigd. Er circuleren veel nepfoto's rond op internet, het ANP kan niet met zekerheid zeggen of deze beelden daadwerkelijk afkomstig zijn vanuit de Bovenwindse Eilanden.

Update 21.24 uur:

Het aantal doden op de Franse eilanden dat nu bekend is twee.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft voor de Amerikaanse Maagdeneilanden, Puerto Rico en de staat Florida de noodtoestand uitgeroepen in verband met de orkaan Irma. Hierdoor komen onder meer federale gelden vrij waarmee de bevolking en de autoriteiten kunnen worden geholpen. Irma bereikt naar verwachting woensdag (plaatselijke tijd) de Maagdeneilanden en zal daarna onder andere langs Puerto Rico richting Florida gaan. In de orkaan van de zwaarste categorie worden windsnelheden van bijna 300 kilometer per uur gemeten.

Update 20.57 uur:
De Franse president Emmanuel Macron laat in een verklaring weten dat er op de Franse eilanden in het Caribisch gebied, waaronder Sint Maarten en Sint Barth, slachtoffers zijn gemeld. Hoeveel is niet bekend maar de president voegt hieraan toe dat „de balans zwaar en wreed zal worden." Op het Nederlandse deel van Sint Maarten is eveneens veel schade, het vliegveld is zwaar getroffen en ook een belangrijke zendmast is kapotgegaan. Hierdoor is er geen communicatie met het eiland mogelijk. Over het lot van Saba en St. Eustatius is voor alsnog niks bekend. Uit Barbuda, het eiland dat als eerste werd getroffen door de cycloon, komen al ongeveer 12 uur geen berichten.

Update 19.35 uur:

Ook de Nederlandse minister president Mark Rutte kan voorlopig niet veel meer doen dan bidden voor de de bewoners van Sint Maarten. Al staat er wel hulptroepen paraat. „Vreselijke eerste berichten en beelden vanaf het Caribisch deel van ons Koninkrijk. Op dit moment is nog niet veel duidelijk over de exacte schade die de verwoestende orkaan Irma heeft aangericht, maar dat Sint Maarten, evenals Saba en Sint-Eustatius, hard getroffen zijn is helaas zeker. Nederland staat klaar om te helpen waar mogelijk."

Update 18.59 uur:
Het Franse ministerie van binnenlandse zaken kondigt een noodplan af voor de inwoners van Sint Maarten en Sint Barth:
- Blijf waar je bent en laat de hulpdiensten hun werk doen
- Blijf van lage punten en waterstromen vandaan, het gevaar van de cycloon is nog niet geweken.
- Wees voorzichtig met herstel- en opruimwerkzaamheden, draag handschoenen en gebruik gereedschap.
- Raak geen telefoon of stroomdraden aan.
- Laat je naasten weten dat je in orde bent.
- Maak alleen gebruik van voertuigen als dit van levensbelang is.
- Drink alleen gebotteld water of kraanwater dat eerst is gekookt. Let ook goed op de mate van versheid van voedsel.
- Wees alert op vallende objecten en instabiele bomen en gebouwen.
- Berg dode dieren om verspreiding van ziektes te voorkomen.
- Gebruik communicatiekanalen alleen in uiterste nood zodat deze niet overbelast raakt en met toestemming van de autoriteiten
- Blijf uit de buurt van overstroomde rotsen of goten.

Het is op dit moment (nagenoeg) onmogelijk om Sint Maarten, Saba, St Eustatius, Anguilla, St. Barth en Barbuda te bereiken via reguliere (tele)communicatiekanalen.

Update 18.08 uur:

Ook Koning Willem-Alexander heeft gereageerd. „De inwoners van Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba worden getroffen door verwoestend natuurgeweld. Orkaan Irma eist een zware tol. Ons hart gaat uit naar alle getroffenen op de Bovenwindse Eilanden, met wie wij intens meeleven. U bent ons dierbaar en in onze gedachten zijn wij bij u."

Update 18.01 uur:

Volgens Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, is de schade enorm. „Er wordt nu door defensiemensen geholpen, maar er zullen zeker de komende dagen nog meer verzoeken om hulp komen. We zijn in gedachten bij mensen daar en we helpen waar we kunnen.”

Update 16.40 uur:

Het is nog niet voorbij. Orkaan Irma heeft namelijk een nieuwe bestemming: Puerto Rico. Het eiland roept op communicatie-apparatuur alvast goed op te laden voordat de orkaan binnenkomt.

Update 16.16 uur:

Er is momenteel weinig bekend over de situatie op Sint Maarten, Saba en Sint-Eustatius nu de orkaan er voorbij is getrokken. Grote delen van het eiland zitten zonder stroom en ook de telefoonverbinding is niet opperbest. Ook over gewonde en dodelijke slachtoffers zijn er daarom nog geen cijfers bekend.

Update 15.36 uur:

De Franse minister van binnenlandse zaken Gérard Collomb​ zegt in een verklaring dat vier van de meest stormbestendige gebouwen op het eiland verwoest zijn. Sint Maarten heeft een Nederlands deel en een Frans deel.​ Ronald Plasterk liet namens Nederlandse Ministerie van Binnenlandse zaken weten dat het op dit moment nog te vroeg is om schattingen te maken over schade en mogelijke slachtoffers. Ook op Saba is de schade groot.

Update 15.08 uur:

RCI Guadeloupe beschrijft in het Frans de huidige situatie op Sint Maarten: er is sprake van flinke schade door Irma, er zijn meerdere daken gesneuveld en de brandweerkarzerne is beschadigd. De hulpdiensten doen hun best om mensen te zoeken en in veiligheid te brengen. Het is nog niet bekend of er doden en gewonden zijn gevallen. Update 14.40 uur:

De camera van Maho Beach op Sint Maarten filmde moedig door maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de meedogenloze cycloon. Sint Maarten wordt wakker in een ravage. De destructie op het eiland is groot, bomen zijn massaal vernield en straten staan blank.

Update 14.15 uur:
Op dit oog van de cycloon is nu voorbij Sint Maarten en Anguilla. Irma vervolgt haar destructieve pad richting de Maagdeneilanden. Hieronder zijn sattelietbeelden te zien van de omvang van deze gigantische orkaan. Er worden windsnelheden gemeten van 297 kilometer per uur.

De eerste berichten uit Barbuda, het eiland dat vanochtend als eerste te maken kreeg met de orkaan, geven weer dat er veel schade is. Voor zover bekend zijn er geen dodelijke slachtoffers gevallen. Er is nog steeds geen directe communicatie met het eiland mogelijk.

Update 13.45 uur:

Eilandbewoners delen op Snapchat massaal beelden van orkaan Irma die over Sint Maarten raast. Deze snaps zijn allemaal meer dan een uur oud en tonen niet de huidige situatie. Deze is vermoedelijk nog een stuk extremer dan hier is te zien.

Update 12.58 uur:

Het oog van orkaan Irma heeft rond 6.00 uur (lokale tijd) Sint-Maarten bereikt. Dat heeft de meteorologische dienst van het eiland gemeld. Ook Saba en Sint-Eustatius worden vol geraakt.

Irma heeft de afgelopen uren nauwelijks aan kracht ingeboet en is nog steeds een orkaan van de categorie 5.

In de voorgaande uren kende het eiland al vele harde windstoten en zware regen. Een paar uur voordat de orkaan Sint-Maarten bereikte, stroomde zeewater door de belangrijkste winkelstraat Front Street in de hoofdstad Philipsburg.

In verschillende buurten is de stroom uitgevallen en ook de radiostations gingen één voor één uit de lucht. Er is een avondklok ingesteld, niemand mag de straat op. Vanuit hun huis melden sommige mensen dat ze de muren voelen trillen door de harde wind, alsof er een aardbeving gaande is.

Een ander meldt allerlei spullen door de lucht te zien vliegen en enorme vloedgolven te zien, maar dat juist de regen minder werd op het moment dat de orkaan het land bereikte.

Update 12.45uur:

Alle verbindingen met Sint Maarten zijn weggevallen. Irma is de op één na krachtigste orkaan die ooit boven land in het Carbisch gebied heeft geraasd. Er worden windstoten gemeten van 295 kilmometer per uur. Alleen orkaan Allen in 1980 was krachtiger. Door het zeer warme zeewater neemt de kracht van de cycloon nu nog steeds toe.

Update 12.14uur:

Het oog bevindt zich nu boven St. Barth, het eiland hier linksboven is Sint Maarten. Het oog van Irma trekt hier in het komende uur overheen. Een aantal radiostations op het eiland bleven tot een paar minuten geleden (in het Frans) berichten over de orkaan maar de verbinding is weggevallen.

Gustravia is geen apart eiland maar de hoofdstad van St. Barth.

Update 11.57 uur:

Volgens de KNMI komt Irma 12 uur Nederlandse tijd aan bij Sint-Maarten. Volgens een woordvoerster maakt het voor de hevigheid van de orkaan niet veel verschil of de orkaan recht over Sint-Maarten heen trekt of op enkele kilometers afstand voorbijkomt.

Met windsnelheden tot bijna 300 kilometer per uur is Irma volgens het KNMI de sterkste orkaan ooit in de open Atlantische oceaan. Windstoten kunnen nog krachtiger dan dat zijn. Saba en Sint-Eustatius liggen verder naar het zuiden en zullen minder hard worden getroffen dan Sint-Maarten, verwacht het KNMI. ,,Daar verwachten we windsnelheden van zo'n 130 kilometer per uur'', vertelt de woordvoerster.

Op St. Barths staat een webcam aan die uitzendt op YouTube. Dat eilandje ligt ongeveer 15km ten zuidoosten van Sint Maarten. Check hieronder de beelden.

Update 11.50 uur:

Op deze beelden is te zien hoe het oog van de orkaan over Barbuda trekt. Dit is een klein eiland met ongeveer 1600 inwoners. Op dit moment zijn er geen berichten vanuit Barbuda over schade. Alles ging op zwart ongeveer vier uur geleden.

Update 11.15 uur:

Het oog van de orkaan trekt in de komende uren over St. Maarten en Anguilla. Irma's koers ligt ten noorden Saba en St. Eustasius, deze eilanden krijgen niet te maken met de ernstigste omstandigheden. Toch zal het ook hier flink tekeer gaan. De communicatie met Barbuda ligt al drie uur plat. Schade in Antigua lijkt mee te vallen.

Update 10.35 uur:

Irma trekt verder naar het westen en ligt op ramkoers met Anguilla, St. Maarten, Saba, St. Eustasius en St Barthelemy. De catastrofale orkaan is één van de zwaarste die ooit is waargenomen. De laatste zware orkaan die deze eilanden direct trof was Lenny in 1999, deze was categorie 4. Irma is een stuk krachtiger. Contact met Barbuda is nog niet hersteld, schade onbekend. Er circuleren nepbeelden van de eilanden op internet.​Update 10.10 uur:

KNMI meldt dat de dataconnectie met het eiland Saba is verbroken. Weerdata is niet meer beschikbaar. "Pas nadat Irma is gepasseerd wordt actie ondernomen."

Update 9.55 uur:

Het oog van de orkaan trekt over het eiland Barbuda. Communicatie met het eiland is een uur geleden weggevallen en de meetapparatuur heeft het begeven. Er wordt vanuit andere plekken bericht over windstoten van bijna 300 kilometer per uur.

Update 9.10 uur:

Irma is woensdagochtend voor het eerst aan land gegaan in het Caribisch gebied. De storm bereikte volgens het Amerikaanse nationale orkanencentrum het eilandje Barbuda rond 07.45 uur (Nederlandse tijd).

Barbuda, dat 1700 inwoners telt, ligt ongeveer 150 kilometer ten oosten van Sint-Maarten en maakt deel uit van het land 'Antigua en Barbuda'.

Start live blog:

Orkaan Irma zal woensdag aan land komen bij Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Dinsdag bereikte de orkaan het Caribisch gebied al en werden er drastische maatregelen genomen.

Verwacht wordt dat Irma de eilanden woensdagmiddag zal bereiken. Eerst treft de orkaan Antigua en Barbuda.

Op Sint Maarten staan de straten blank en zijn de bewoners opgeroepen binnen te blijven. De meeste toeristen zijn dinsdag vertrokken van Sint Maarten. Degenen die er nog wel zitten, zijn ondergebracht in stevige hotels.

Flinke schade

Irma zal naar verwachting voor flinke schade zorgen op Sint Maarten. Het eiland, dat voornamelijk afhankelijk is van toeristeninkomsten, heeft de zomerdrukte met het aflopen van de Europese vakantie nu gehad. De vraag is wat de invloed van de storm op de infrastructuur zal zijn.

Zo’n honderd militairen zijn vanuit Aruba en Curaçao naar Sint Maarten gestuurd, Sint Eustatius en Saba gestuurd. Wanneer Irma de eilanden weer heeft verlaten, komen er ook twee marineschepen met voedselvoorraden en materialen aan.

Irma zal na de Nederlandse eilanden Puerto Rico bereiken. Waarschijnlijk volgen hierna de Dominicaanse Republiek, Haïti, Cuba en de de Amerikaanse staat Florida.


Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Foto van 'Metro'

3 UUR

De krant van maandag 25 maart is klaar, gedrukt en is morgenochtend te vinden op onder andere de grote treinstations in Nederland. Benieuwd naar wat er in staat? Lees 'm dan alvast online!

Wat kun je verwachten?

Klein voorproefje. We schreven een artikel over bedrijf PEAK-IT, die hun nieuwe medewerkers hun contract lieten tekenen in een vliegtuig, „voor een vliegende start".


Mueller-rapport: geen samenspanning Moskou

Mueller-rapport: geen samenspanning Moskou

Er was tijdens de Amerikaanse presidentscampagne van 2016 geen sprake van een heimelijke samenspanning tussen het campagneteam van Donald Trump en Rusland. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er was tijdens de Amerikaanse presidentscampagne van 2016 geen sprake van een heimelijke samenspanning tussen het campagneteam van Donald Trump en Rusland. Dit staat in een brief van de Amerikaanse minister van Justitie William Barr aan het Amerikaanse congres die zondag is vrijgegeven.

Of president Trump zich schuldig heeft gemaakt aan het belemmeren van de rechtsgang, laat Mueller in het midden. Er is onvoldoende grond voor vervolging.

Geen bewijzen


Sociale huur: zelfs mensen met baan raken dakloos

Sociale huur: zelfs mensen met baan raken dakloos

Foto ter illustratie/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zelfs mensen met een baan raken dakloos, want het tekort aan sociale woningen is dusdanig groot, meldt de Federatie Opvang. De brancheorganisatie voor maatschappelijke opvang pleit voor een nationaal deltaplan om het probleem op te lossen, zo bevestigt een woordvoerster berichtgeving door de NOS.

Wonen in een chalet of een vakantiepark

„Dakloosheid bereikt groepen die dat normaal niet overkomt", aldus de woordvoerster. Ze schetst het voorbeeld van een stel dat gaat scheiden, waarvan een persoon in het huis blijft wonen. „De ander kan misschien een tijdje bij familie of vrienden verblijven, maar na een tijdje moet je wat anders. Steeds vaker belanden deze mensen ergens op een camping of in een chalet op een vakantiepark."


Grote zorgen over bedreigingen tegen Thierry Baudet

Zorgen over bedreigingen tegen Thierry Baudet

Thierry Baudet. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer maakt zich „grote zorgen" dat er wordt opgeroepen tot geweld tegen Thierry Baudet. Bij een demonstratie in Amsterdam uitte een betoger doodsbedreigingen aan het adres van de fractievoorzitter van Forum voor Democratie (FVD).

Het moet bij woorden blijven

„Als voorzitter maak ik mij grote zorgen over wat wij zien gebeuren: dat er wordt opgeroepen tot geweld tegen Thierry Baudet, een gekozen volksvertegenwoordiger. In een democratie ga je het debat met elkaar aan", aldus Arib in een verklaring.


KNVB herdenkt Cruijff bij Oranje

KNVB herdenkt Cruijff bij Oranje

Het is vandaag drie jaar geleden dat Johan Cruijff overleed. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De KNVB heeft voorafgaand aan het duel tussen het Nederlands elftal en Duitsland in de EK-kwalificatie stilgestaan bij Johan Cruijff. Het is precies drie jaar geleden dat de beroemde nummer 14 overleed.

Op de grote schermen van de Johan Cruijff ArenA was een compilatie te zien van mooie acties van de oud-topspeler en trainer. De supporters in het stadion reageerden met een spontaan applaus.

Drie jaar geleden


Kans op Listeria in kant- en klaarmaaltijden Aldi

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De supermarktketen Aldi haalt per direct alle Hollandse kant- en klaarmaaltijden uit de schappen. Deze maaltijden zijn mogelijk besmet met de Listeria-bacterie.

Eet het product niet

Aldi roept klanten dringend op het product niet te eten en terug te brengen naar één van de winkels, schrijft RTL Nieuws


Juf Daisy net niet verkozen tot beste van de wereld

Maar Juf Daisy blijft een van de tien beste leraren van de wereld. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Juf Daisy Mertens is net niet verkozen tot 'beste onderwijzeres van de wereld'. De lerares van basisschool de Vuurvogel in Helmond was een van de tien genomineerden. Peter Tabichi uit Kenia won zondagmiddag de Global Teacher Prize. Hij krijgt een bedrag van 1 miljoen dollar (880.000 euro), bestemd voor onderwijsprojecten.

Juf Daisy Foto: ANP

De 36-jarige Peter Tabaichi is een natuurkundeleraar die 80 procent van zijn maandelijkse inkomen weggeeft om armen te helpen. Hij geeft les op de Keriko Mixed Day Secondary School in het plaatsje Pwani. Dat ligt in een afgelegen deel in Kenia, een regio waar vaak droogte en hongersnood voorkomt. 95 procent van de leerlingen komt uit een arm gezin.


Trein botst op auto in Breda, geen gewonden

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Aan de Steenakkerstraat in Breda is zondag een auto aangereden door een trein. De inzittenden van de auto, een vrouw met haar kind, konden tijdig uit de auto komen. Niemand raakte gewond.

De politie onderzoekt hoe de aanrijding heeft kunnen gebeuren. De inzittenden van de auto worden gehoord, als er camerabeelden beschikbaar zijn worden deze bekeken. Hulpverleners zijn ter plaatse.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 MRT 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


'Volkert, waar ben je?'-tekst niet per se strafbaar

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De tekst 'Volkert waar ben je', die een universitair docent uit Utrecht plaatste op Facebook als reactie op de verkiezingswinst van Thierry Baudet, is niet zonder meer strafbaar. Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) naar aanleiding van een bericht op GeenStijl.

Smakeloze opmerking

„We hebben er wel veel vragen over gekregen, dus we hebben een voorlopige juridische inschatting gemaakt", zegt hij. Volgens het OM is er wel sprake van „een smakeloze opmerking". Maar „naar onze voorlopige juridische inschatting is de opmerking waarschijnlijk niet strafbaar". De opmerking is namelijk geen concrete oproep om Baudet iets aan te doen.


Duitse vrouwen boos over 'seksistische' helmcampagne

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In Duitsland is ophef ontstaan over een campagne voor het dragen van fietshelmen. De campagne gebruikt een poster met schaars geklede mannen en vrouwen die een fietshelm dragen en de tekst: „Ziet eruit als stront - maar redt levens".

Gênant, dom en seksistisch


Onderzoek gestart na doodsbedreiging Baudet

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Politie en Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam onderzoeken een filmpje van UP! Network, waarin te zien is dat een antiracisme-demonstrant doodsbedreigingen uit aan het adres van Thierry Baudet. De vrouw, die zichzelf met een doek voor haar gezicht onherkenbaar heeft gemaakt, scandeert 'Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf'.

Strafbaarheid

Een woordvoerster van de politie laat weten dat wordt gekeken of er meer filmpjes in omloop zijn en wat er tijdens de demonstratie van zaterdag in Amsterdam allemaal precies gezegd is. Het OM bekijkt op zijn beurt de strafbaarheid van de uitingen.


Natuur loopt drie weken voor op schema

Natuur loopt drie weken voor op schema

De koeien mochten op de eerste lentedag voor het eerst dit jaar naar buiten / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Met de warme dagen van afgelopen week en het aankomende weekend, waarin het wel 18 graden kan worden, is het eigenlijk geen wonder de natuur een beetje van slag is. Uit waarnemingen die binnenkwamen bij Natuurkalender.nl en GrowApp.today is gebleken dat de natuur drie weken voorloopt op schema.

Hooikoorts

De afgelopen weken was overal om je heen de lente al te merken, terwijl die afgelopen woensdag pas officieel begonnen is. Ook in de gemiddelde temperatuur is dat terug te zien. Tussen 1 februari en 21 maart was het gemiddeld 6,8 graden. Dat is 2,5 graden boven het 'normale' gemiddelde en 4 graden warmer dan 50 jaar geleden.


Uri Geller wil brexit stoppen met telepathie

Uri Geller wil brexit stoppen met telepathie

Uri Geller in 2009 / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ken je die man nog, die jaren geleden bekend werd met het buigen van lepels? Diezelfde man zegt nu zijn telepathische krachten te gebruiken om de brexit te stoppen.

'Ik zal je stoppen'

De illusionist, Uri Geller genaamd, heeft de Britse premier May een brief geschreven waarin hij zegt haar niet „toe te staan" de Europese Unie te verlaten. Dat is May met haar brexitdeal wel van plan. Geller schrijft dat hij psychisch erg sterk voelt dat de meesten Britten geen brexit willen, schrijft The Guardian. 


Slecht nieuws: hooikoortsellende is vroeg dit jaar

Slecht nieuws: hooikoortsellende is vroeg dit jaar

/ Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Jeuken je ogen al? En ben je constant aan het niezen? Zeer grote kans dat jij al last hebt van hooikoorts. Door de hoge temperaturen in februari en maart, komen de eerste berkenbomen al in bloei. Waardoor jij extra vroeg last hebt van je allergie dit jaar.

Tot mei

De vroegbloeiende berkenbomen zijn overigens geen record. In 1990 begon het berkenpollenseizoen al halverwege maart. Vorig jaar kregen hooikoortspatiënten ook in de laatste week van maart al last.


Duizenden mensen herdenken slachtoffers Christchurch

Duizenden mensen herdenken slachtoffers Christchurch

Zo'n 15.000 mensen hadden zich in het park verzameld / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een herdenking in Nieuw-Zeeland hebben duizenden mensen stilgestaan bij de aanslagen in Christchurch. In een park bij de Al Noor-moskee werd een wake gehouden.

Solidariteit

Bij die moskee vielen de meeste slachtoffers, toen op 15 maart het vuur werd geopend op de vele aanwezigen. Racistisch gemotiveerde aanslagen kostten aan vijftig mensen het leven. Nog eens dertig mensen raakten gewond. De vermoedelijke dader, een 28-jarige rechtsextremist uit Australië, zit in voorlopige hechtenis.


FvD zou Tweede Kamerverkiezingen winnen

FvD zou Tweede Kamerverkiezingen winnen

Baudet na de uitslagenavond / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Als er op dit moment verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden zijn, zou Forum voor Democratie (FvD) de grote winnaar zijn. Bij de Provinciale Statenverkiezingen van afgelopen woensdag veroverde FvD tien zetels.

Grootste partij

De partij van Thierry Baudet zou op dit moment maar liefst 26 zetels in de wacht slepen, waarmee ze de grootste van het land zou worden. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Momenteel heeft FvD twee zetels in de Kamer.


Noors cruiseschip vaart weer, 300 man geëvacueerd

Noors cruiseschip vaart weer, 460 man geëvacueerd

Door de harde wind dreef het schip richting land / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het cruiseschip dat zaterdag in de problemen kwam voor de Noorse kust, vaart weer. Drie van de vier motoren werken weer, waardoor het passagiersschip momenteel naar de haven van Molde kan varen.

Slecht aan toe

Bij die tocht krijgt het hulp van twee sleepboten. De evacuatie van het cruiseschip is in de loop van de zondagochtend gestopt. Volgens een woordvoerder van de maritieme reddingsdienst beschouwt de kapitein de situatie voor passagiers aan boord als veilig. Er zijn 460 opvarenden met helikopters van boord gehaald. Zeventien van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht en drie passagiers waren er slecht aan toe, melden Noorse media.


Brits kabinet wil premier May afzetten

Brits kabinet wil premier May afzetten

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een aantal ministers uit het Britse kabinet wil dat premier Theresa May haar biezen pakt. Dat bericht de krant The Sunday Times, dat met elf rebellerende ministers binnen de regering sprak.

Einde is nabij

„Het einde is nabij, ze is binnen tien dagen vertrokken", zou een van hen hebben voorspeld. Maandag willen ze May confronteren. Als ze weigert te vertrekken, dreigen ze collectief op te stappen.