In het nieuws

Camera videoTwee doden op Franse eilanden door Irma

Orkaan Irma komt eraan.

Foto van 'Metro'

6 SEP 2017

Update 23.04 uur
Communicatie met Sint Maarten komt mondjesmaat op gang, de verwoesting is groot maar de omvang van de ramp is niet bekend. Wel is bekend dat het Prinses Juliana Vliegveld en de haven zwaar beschadigd zijn. Op de straten is het een grote ravage en er is acuut behoefte aan hulp, water en voedsel. Ook de eerste hulpdiensten zijn ter plaatse.

De premier van Antigua en Barbado is per helikopter naar Barbado gevlogen om polshoogte te nemen. Op het eiland is er sprake van kolossale verwoesting. Naar verluid is 90% van de gebouwen en wegen op het 1600 inwoners tellende eiland beschadigd of verwoest. Over het aantal slachtoffers is niks bekend. 12 uur geleden werd al het contact met het eiland verbroken.

Update 21.53 uur

Er komen berichten uit zowel Saba als Sint Eustatius binnen. Op beide eilanden is de materiële schade aanzienlijk en is de stroom uitgevallen. Op Saba zou iedereen in orde zijn, dit is niet bevestigd. Er circuleren veel nepfoto's rond op internet, het ANP kan niet met zekerheid zeggen of deze beelden daadwerkelijk afkomstig zijn vanuit de Bovenwindse Eilanden.

Update 21.24 uur:

Het aantal doden op de Franse eilanden dat nu bekend is twee.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft voor de Amerikaanse Maagdeneilanden, Puerto Rico en de staat Florida de noodtoestand uitgeroepen in verband met de orkaan Irma. Hierdoor komen onder meer federale gelden vrij waarmee de bevolking en de autoriteiten kunnen worden geholpen. Irma bereikt naar verwachting woensdag (plaatselijke tijd) de Maagdeneilanden en zal daarna onder andere langs Puerto Rico richting Florida gaan. In de orkaan van de zwaarste categorie worden windsnelheden van bijna 300 kilometer per uur gemeten.

Update 20.57 uur:
De Franse president Emmanuel Macron laat in een verklaring weten dat er op de Franse eilanden in het Caribisch gebied, waaronder Sint Maarten en Sint Barth, slachtoffers zijn gemeld. Hoeveel is niet bekend maar de president voegt hieraan toe dat „de balans zwaar en wreed zal worden." Op het Nederlandse deel van Sint Maarten is eveneens veel schade, het vliegveld is zwaar getroffen en ook een belangrijke zendmast is kapotgegaan. Hierdoor is er geen communicatie met het eiland mogelijk. Over het lot van Saba en St. Eustatius is voor alsnog niks bekend. Uit Barbuda, het eiland dat als eerste werd getroffen door de cycloon, komen al ongeveer 12 uur geen berichten.

Update 19.35 uur:

Ook de Nederlandse minister president Mark Rutte kan voorlopig niet veel meer doen dan bidden voor de de bewoners van Sint Maarten. Al staat er wel hulptroepen paraat. „Vreselijke eerste berichten en beelden vanaf het Caribisch deel van ons Koninkrijk. Op dit moment is nog niet veel duidelijk over de exacte schade die de verwoestende orkaan Irma heeft aangericht, maar dat Sint Maarten, evenals Saba en Sint-Eustatius, hard getroffen zijn is helaas zeker. Nederland staat klaar om te helpen waar mogelijk."

Update 18.59 uur:
Het Franse ministerie van binnenlandse zaken kondigt een noodplan af voor de inwoners van Sint Maarten en Sint Barth:
- Blijf waar je bent en laat de hulpdiensten hun werk doen
- Blijf van lage punten en waterstromen vandaan, het gevaar van de cycloon is nog niet geweken.
- Wees voorzichtig met herstel- en opruimwerkzaamheden, draag handschoenen en gebruik gereedschap.
- Raak geen telefoon of stroomdraden aan.
- Laat je naasten weten dat je in orde bent.
- Maak alleen gebruik van voertuigen als dit van levensbelang is.
- Drink alleen gebotteld water of kraanwater dat eerst is gekookt. Let ook goed op de mate van versheid van voedsel.
- Wees alert op vallende objecten en instabiele bomen en gebouwen.
- Berg dode dieren om verspreiding van ziektes te voorkomen.
- Gebruik communicatiekanalen alleen in uiterste nood zodat deze niet overbelast raakt en met toestemming van de autoriteiten
- Blijf uit de buurt van overstroomde rotsen of goten.

Het is op dit moment (nagenoeg) onmogelijk om Sint Maarten, Saba, St Eustatius, Anguilla, St. Barth en Barbuda te bereiken via reguliere (tele)communicatiekanalen.

Update 18.08 uur:

Ook Koning Willem-Alexander heeft gereageerd. „De inwoners van Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba worden getroffen door verwoestend natuurgeweld. Orkaan Irma eist een zware tol. Ons hart gaat uit naar alle getroffenen op de Bovenwindse Eilanden, met wie wij intens meeleven. U bent ons dierbaar en in onze gedachten zijn wij bij u."

Update 18.01 uur:

Volgens Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, is de schade enorm. „Er wordt nu door defensiemensen geholpen, maar er zullen zeker de komende dagen nog meer verzoeken om hulp komen. We zijn in gedachten bij mensen daar en we helpen waar we kunnen.”

Update 16.40 uur:

Het is nog niet voorbij. Orkaan Irma heeft namelijk een nieuwe bestemming: Puerto Rico. Het eiland roept op communicatie-apparatuur alvast goed op te laden voordat de orkaan binnenkomt.

Update 16.16 uur:

Er is momenteel weinig bekend over de situatie op Sint Maarten, Saba en Sint-Eustatius nu de orkaan er voorbij is getrokken. Grote delen van het eiland zitten zonder stroom en ook de telefoonverbinding is niet opperbest. Ook over gewonde en dodelijke slachtoffers zijn er daarom nog geen cijfers bekend.

Update 15.36 uur:

De Franse minister van binnenlandse zaken Gérard Collomb​ zegt in een verklaring dat vier van de meest stormbestendige gebouwen op het eiland verwoest zijn. Sint Maarten heeft een Nederlands deel en een Frans deel.​ Ronald Plasterk liet namens Nederlandse Ministerie van Binnenlandse zaken weten dat het op dit moment nog te vroeg is om schattingen te maken over schade en mogelijke slachtoffers. Ook op Saba is de schade groot.

Update 15.08 uur:

RCI Guadeloupe beschrijft in het Frans de huidige situatie op Sint Maarten: er is sprake van flinke schade door Irma, er zijn meerdere daken gesneuveld en de brandweerkarzerne is beschadigd. De hulpdiensten doen hun best om mensen te zoeken en in veiligheid te brengen. Het is nog niet bekend of er doden en gewonden zijn gevallen. Update 14.40 uur:

De camera van Maho Beach op Sint Maarten filmde moedig door maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de meedogenloze cycloon. Sint Maarten wordt wakker in een ravage. De destructie op het eiland is groot, bomen zijn massaal vernield en straten staan blank.

Update 14.15 uur:
Op dit oog van de cycloon is nu voorbij Sint Maarten en Anguilla. Irma vervolgt haar destructieve pad richting de Maagdeneilanden. Hieronder zijn sattelietbeelden te zien van de omvang van deze gigantische orkaan. Er worden windsnelheden gemeten van 297 kilometer per uur.

De eerste berichten uit Barbuda, het eiland dat vanochtend als eerste te maken kreeg met de orkaan, geven weer dat er veel schade is. Voor zover bekend zijn er geen dodelijke slachtoffers gevallen. Er is nog steeds geen directe communicatie met het eiland mogelijk.

Update 13.45 uur:

Eilandbewoners delen op Snapchat massaal beelden van orkaan Irma die over Sint Maarten raast. Deze snaps zijn allemaal meer dan een uur oud en tonen niet de huidige situatie. Deze is vermoedelijk nog een stuk extremer dan hier is te zien.

Update 12.58 uur:

Het oog van orkaan Irma heeft rond 6.00 uur (lokale tijd) Sint-Maarten bereikt. Dat heeft de meteorologische dienst van het eiland gemeld. Ook Saba en Sint-Eustatius worden vol geraakt.

Irma heeft de afgelopen uren nauwelijks aan kracht ingeboet en is nog steeds een orkaan van de categorie 5.

In de voorgaande uren kende het eiland al vele harde windstoten en zware regen. Een paar uur voordat de orkaan Sint-Maarten bereikte, stroomde zeewater door de belangrijkste winkelstraat Front Street in de hoofdstad Philipsburg.

In verschillende buurten is de stroom uitgevallen en ook de radiostations gingen één voor één uit de lucht. Er is een avondklok ingesteld, niemand mag de straat op. Vanuit hun huis melden sommige mensen dat ze de muren voelen trillen door de harde wind, alsof er een aardbeving gaande is.

Een ander meldt allerlei spullen door de lucht te zien vliegen en enorme vloedgolven te zien, maar dat juist de regen minder werd op het moment dat de orkaan het land bereikte.

Update 12.45uur:

Alle verbindingen met Sint Maarten zijn weggevallen. Irma is de op één na krachtigste orkaan die ooit boven land in het Carbisch gebied heeft geraasd. Er worden windstoten gemeten van 295 kilmometer per uur. Alleen orkaan Allen in 1980 was krachtiger. Door het zeer warme zeewater neemt de kracht van de cycloon nu nog steeds toe.

Update 12.14uur:

Het oog bevindt zich nu boven St. Barth, het eiland hier linksboven is Sint Maarten. Het oog van Irma trekt hier in het komende uur overheen. Een aantal radiostations op het eiland bleven tot een paar minuten geleden (in het Frans) berichten over de orkaan maar de verbinding is weggevallen.

Gustravia is geen apart eiland maar de hoofdstad van St. Barth.

Update 11.57 uur:

Volgens de KNMI komt Irma 12 uur Nederlandse tijd aan bij Sint-Maarten. Volgens een woordvoerster maakt het voor de hevigheid van de orkaan niet veel verschil of de orkaan recht over Sint-Maarten heen trekt of op enkele kilometers afstand voorbijkomt.

Met windsnelheden tot bijna 300 kilometer per uur is Irma volgens het KNMI de sterkste orkaan ooit in de open Atlantische oceaan. Windstoten kunnen nog krachtiger dan dat zijn. Saba en Sint-Eustatius liggen verder naar het zuiden en zullen minder hard worden getroffen dan Sint-Maarten, verwacht het KNMI. ,,Daar verwachten we windsnelheden van zo'n 130 kilometer per uur'', vertelt de woordvoerster.

Op St. Barths staat een webcam aan die uitzendt op YouTube. Dat eilandje ligt ongeveer 15km ten zuidoosten van Sint Maarten. Check hieronder de beelden.

Update 11.50 uur:

Op deze beelden is te zien hoe het oog van de orkaan over Barbuda trekt. Dit is een klein eiland met ongeveer 1600 inwoners. Op dit moment zijn er geen berichten vanuit Barbuda over schade. Alles ging op zwart ongeveer vier uur geleden.

Update 11.15 uur:

Het oog van de orkaan trekt in de komende uren over St. Maarten en Anguilla. Irma's koers ligt ten noorden Saba en St. Eustasius, deze eilanden krijgen niet te maken met de ernstigste omstandigheden. Toch zal het ook hier flink tekeer gaan. De communicatie met Barbuda ligt al drie uur plat. Schade in Antigua lijkt mee te vallen.

Update 10.35 uur:

Irma trekt verder naar het westen en ligt op ramkoers met Anguilla, St. Maarten, Saba, St. Eustasius en St Barthelemy. De catastrofale orkaan is één van de zwaarste die ooit is waargenomen. De laatste zware orkaan die deze eilanden direct trof was Lenny in 1999, deze was categorie 4. Irma is een stuk krachtiger. Contact met Barbuda is nog niet hersteld, schade onbekend. Er circuleren nepbeelden van de eilanden op internet.​Update 10.10 uur:

KNMI meldt dat de dataconnectie met het eiland Saba is verbroken. Weerdata is niet meer beschikbaar. "Pas nadat Irma is gepasseerd wordt actie ondernomen."

Update 9.55 uur:

Het oog van de orkaan trekt over het eiland Barbuda. Communicatie met het eiland is een uur geleden weggevallen en de meetapparatuur heeft het begeven. Er wordt vanuit andere plekken bericht over windstoten van bijna 300 kilometer per uur.

Update 9.10 uur:

Irma is woensdagochtend voor het eerst aan land gegaan in het Caribisch gebied. De storm bereikte volgens het Amerikaanse nationale orkanencentrum het eilandje Barbuda rond 07.45 uur (Nederlandse tijd).

Barbuda, dat 1700 inwoners telt, ligt ongeveer 150 kilometer ten oosten van Sint-Maarten en maakt deel uit van het land 'Antigua en Barbuda'.

Start live blog:

Orkaan Irma zal woensdag aan land komen bij Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Dinsdag bereikte de orkaan het Caribisch gebied al en werden er drastische maatregelen genomen.

Verwacht wordt dat Irma de eilanden woensdagmiddag zal bereiken. Eerst treft de orkaan Antigua en Barbuda.

Op Sint Maarten staan de straten blank en zijn de bewoners opgeroepen binnen te blijven. De meeste toeristen zijn dinsdag vertrokken van Sint Maarten. Degenen die er nog wel zitten, zijn ondergebracht in stevige hotels.

Flinke schade

Irma zal naar verwachting voor flinke schade zorgen op Sint Maarten. Het eiland, dat voornamelijk afhankelijk is van toeristeninkomsten, heeft de zomerdrukte met het aflopen van de Europese vakantie nu gehad. De vraag is wat de invloed van de storm op de infrastructuur zal zijn.

Zo’n honderd militairen zijn vanuit Aruba en Curaçao naar Sint Maarten gestuurd, Sint Eustatius en Saba gestuurd. Wanneer Irma de eilanden weer heeft verlaten, komen er ook twee marineschepen met voedselvoorraden en materialen aan.

Irma zal na de Nederlandse eilanden Puerto Rico bereiken. Waarschijnlijk volgen hierna de Dominicaanse Republiek, Haïti, Cuba en de de Amerikaanse staat Florida.


Views

4k+

Roltrap metrostation Rome slaat op hol

Op de roltrap stonden vooral voetbalfans die de wedstrijd AS Roma -CSKA Moskou wilden bezoeken. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

1 UUR

Een roltrap van een metrostation in Rome is op hol geslagen. De roltrap ging in sneltempo naar beneden. Er zijn meerdere mensen gewond geraakt.

Op de roltrap stonden vooral voetbalfans die de wedstrijd AS Roma -CSKA Moskou wilden bezoeken. Op Twitter zijn video's te zien van het ongeluk.


Views

500+

Onderzoekers vinden microplastics in menselijke poep

De wetenschappers bestudeerden acht proefpersonen afkomstig uit Nederland, Italië, Polen, Finland, Japan, Rusland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

2 UUR

Dat er veel plastic in onze oceanen drijft wisten we al, maar Oostenrijkse onderzoekers hebben voor het eerst kleine plastic deeltjes gevonden in menselijke ontlasting.

De wetenschappers bestudeerden acht proefpersonen afkomstig uit Nederland, Italië, Polen, Finland, Japan, Rusland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. De proefpersonen moesten een week lang bijhouden wat ze precies aten. Na afloop werden hun uitwerpselen onderzocht en geanalyseerd. Alle proefpersonen aten vlees en zes van de hen at ook vis uit de zee. De wetenschappers zochten naar tien verschillende soorten plastic.

Meerdere deeltjes plastic


Views

100+

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

In samenwerking met de Dierenbescherming

GISTEREN

Wie z’n boodschappenmandje vult met pizza’s, hondenvoer, soep en mayonaise waarin eieren zijn verwerkt, zal niet meteen overtuigd van de daken schreeuwen dat hij of zij zo lekker diervriendelijker aan het winkelen is. Maar… dat kan wel degelijk het geval zijn!

Supermarkten bieden namelijk steeds meer producten aan die het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming dragen. Zo hebben mensen die graag diervriendelijker shoppen, meer keuze dan ooit. Om dat nog duidelijker te maken, houdt de Dierenbescherming deze week (22 tot en met 28 oktober) een Beter Leven week.

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

Views

1k+

Vrouw van snelweg A10 geplukt die 'naar HEMA liep'

De A10 is een snelweg en geen voetpad ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

2 UUR

De snelweg is bedoeld voor auto's en niet voor voetgangers, dit lijkt iedereen toch te weten. Een vrouw blijkt dit echter niet helemaal begrepen te hebben begrepen toen ze dinsdagmiddag te voet boodschappen wilde gaan doen bij de HEMA.

Haar route was op zijn zachtst gezegd een beetje opmerkelijk. Ze werd tijdens haar wandeling op de A10 aangetroffen door een verbaasde weginspecteur van Rijkswaterstaat.

Foutje, bedankt


Views

100+

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?

Dit zijn de jonge leiders van de toekomst

Deze jongeren vind je op dinsdag 16 oktober ook in de papieren Metro.

In samenwerking met Shell en One Young World

16 OKT 2018

Wat kunnen we allemaal doen om ervoor te zorgen dat we in, pak ‘m beet, het jaar 2070 nog op een prachtige wereldbol kunnen leven? Wat voor oplossingen kunnen we bedenken voor thema’s als duurzaamheid, klimaatverandering, schaarse grondstoffen en sociale ongelijkheid? Daarover brainstormden 1800 jongeren vanuit de hele wereld vanaf woensdag 17 oktober tot en met zaterdag 21 oktober tijdens de One Young World-top in Den Haag. Shell ondersteunde een delegatie van 20 jongeren voor One Young World met een Scholarship Programme. Deze jongeren, onze leiders van de toekomst, spreken in deze bijlage over de prachtige wereldbol die zij over een halve eeuw voor zich zien.

Jongeren die verschil willen maken

Een betere wereld willen we allemaal. Maar sommige jongeren zetten zich daar écht voor in. Dankzij hun bijzondere ambities zijn ze geselecteerd om via genoemd Shell Scholarship Programma de One Young World top in Den Haag bij te wonen. Daar kunnen ze hun krachten bundelen om hun plannen nog veelbelovender te maken. Hier vind je negen portretten van young leaders met passie.


Views

2k+

Op jacht in de kringloopwinkel is helemaal booming

Camera videoOp jacht in de kringloopwinkel is helemaal booming

We shoppen steeds vaker in kringloopwinkels. Foto / ANP

Foto van 'Hester Ramaker'

VANDAAG, 18:00

Soms vind je plots het pronkstuk waar je op gehoopt had, een andere keer zoek je een half uur en vind je dan pas waar je naar zocht. Een avontuur is het in ieder geval en we doen het steeds vaker: shoppen in een kringloopwinkel.

Waar we vroeger nog huiverig waren om naar binnen te stappen, zijn we dat nu steeds minder vaak. Sterker nog, er wordt steeds meer kleding gekocht in die zaken. En waar vraag is, komt aanbod: de winkels verschijnen steeds vaker in het straatbeeld.

Meer winkels, meer omzet


Views

600+

Herfstvakantie Museadeuren open voor de kids
Likeability of 3

Herfstvakantie! Museadeuren open voor de kids

In samenwerking met de Museumvereniging

19 OKT 2018

Zo’n 170 musea met meer dan 400 activiteiten en een thema dat aansluit bij de Kinderboekenweek: vriendschap. Dat is de Museumkidsweek – die tot en met 28 oktober stiekem twee weken duurt – in één zin. De museumdeuren staan tijdens de herfstvakantie dus wagenwijd open voor de kinderen, want zij zijn de museumambassadeurs van de toekomst! Voor wie nog uitjes voor die vakantie wil bedenken: de musea in ons land zijn voor gezinnen met kids op een leuke manier te ontdekken. Metro licht enkele activiteiten uit en een compleet overzicht van musea en ‘wat te doen’ vind je op Museumkidsweek.nl.

1 Een high tech Romein spelen

Rare jongens, die Romeinen, klinkt het vaak in de strips van Asterix & Obelix. Nou, zo raar waren die jongens niet. In de tentoonstelling High Tech Romeinen kunnen de kleintjes zelf ontdekken welke slimme technieken de Romeinen allemaal bedachten. De expo bevat nog veel meer knappe techniek van vroeger tijden en door voorwerpen te zoeken, stickers te plakken en letters te verzamelen kan – hoe spannend – een code worden gekraakt. Wie de Techniekspeurtocht tot een goed einde brengt, krijgt een technisch cadeautje.


sad
user_c0691129cef63d2bc620261552fd65907cc215dd_avatar

Views

2k+

'Máxima heeft een speciaal plekje in mijn hart'

Arno Tax maakt een selfie met koningin Máxima tijdens Koningsdag.

Foto van 'Johan van Boven'

VANDAAG, 15:54

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima die op staatsbezoek zijn bij het Engelse koningshuis. Mooier kan het niet voor Arno Tax. De 45-jarige Brabander, die in Rotterdam woont, is groot liefhebber van de koninklijke familie én zijn partner komt uit Groot-Brittannië. „Dat zijn voor mij de twee beste koningshuizen ter wereld. Geweldig dat Willem-Alexander en Máxima op bezoek gaan bij Queen Elizabeth.”

Terwijl de Oranjes in Londen arriveerden, was Tax gisteren aan het werk in een kledingzaak in het centrum van Rotterdam. „Tja, werk gaat helaas altijd voor. Maar vanavond ga ik er rustig voor zitten en probeer ik er via de BBC zo veel mogelijk van mee te krijgen. We hebben een schotel, dus we kunnen ook nog ITV aanzetten.”

Het koningspaar op bezoek bij Queen Elizabeth en Prins Charles. Foto: ANP


Views

300+

Science says: nooit sporten nog slechter dan roken

Science says: nooit sporten nog slechter dan roken

Niet bewegen moet worden gezien als ziekte. Foto / ANP

Foto van 'Hester Ramaker'

VANDAAG, 15:00

Natuurlijk is roken slecht voor je, maar de hele dag op de stoel zitten is nog slechter voor je. Uit een onderzoek uit Cleveland blijkt dat nooit sporten of trainen slechter voor je lichaam is dan roken.

Onderzoekers in Cleveland bestudeerden 122.007 patiënten na hun dood, meldt Metro België. Elk van hen had tussen 1991 en 2014 deelgenomen aan testen op de loopband. De wetenschappers wilden die trainingsniveaus tegen de doodsoorzaak testen voor de patiënten. Uit de gegevens blijkt dat mensen met een zittende levensstijl 500% meer kans hadden om dood te gaan dan mensen in de bovenste band van de trainingsprestaties. Dit is drie keer hoger dan het risico van roken.

Ziekte met recept


Views

300+

Tsunami van koopjesjagers bestormt Flying Tiger

Deze wachtenden in Enschede stonden tenminste droog ©Jelmer Visser

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 14:40

Het is dinsdag erg druk bij de filialen van de Flying Tiger. Waarom komen er zoveel mensen op de prullaria-speciaalzaak af? De Deense winkelketen viert haar tiende verjaardag en daarom kost elk product in het assortiment slechts een euro.

En omdat Hollanders wel van een beetje korting houden, staan er lange rijen voor Flying Tiger-filialen verspreid over het hele land. Hierbij worden termen als 'gekkenhuis', 'invasie' en 'chaos' niet geschuwd.


Views

1k+

Minstens 23 gewonden door exploderende toiletten

In totaal zijn er 1,4 miljoen onveilige toiletten in de VS ©Colourbox

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 12:30

Een fabrikant van doortreksystemen in de Verenigde Staten roept meer dan een miljoen pompen terug nadat er meerdere incidenten waren met ontploffende wc's.

In totaal zijn er ongeveer 1500 meldingen binnengekomen van bomtoiletten. Minstens 23 mensen raakten hierbij gewond, een persoon moest zelfs een operatie aan zijn voet ondergaan.

De gevaarlijke pomp is meer dan een miljoen keer verkocht ©Flushmate


Views

800+

Slachtoffer Ryanair-racist kan amper eten en slapen

Camera videoSlachtoffer Ryanair-racist kan amper eten en slapen

De vrouw is erg getraumatiseerd. Foto / ANP

Foto van 'Hester Ramaker'

VANDAAG, 11:40

De pittige Ryanair-vlucht van de 77-jarige Delsie Gayle, die slachtoffer werd van een racistische medepassagier, heeft zo z’n invloed op de vrouw. Ze heeft last van psychische klachten en moeite met eten en slapen. Tijdens een vlucht werd ze uitgescholden vanwege haar huidskleur. De video vloog het internet over.

De vrouw zat net in het vliegtuig van Barcelona naar Engeland, toen een man naast haar helemaal door het lint ging. Hij wilde niet naast haar zitten, hoopte dat er iemand tussen hen in kwam zitten en draaide zich van haar weg. Uiteindelijk werd aan Gayle gevraagd te vertrekken door personeel van de vliegmaatschappij. Die reactie kon op heel wat negatieve reacties rekenen. Ryanair had de man moeten overdragen aan de autoriteiten in plaats van Gayle op een andere plek te zetten.


Views

1k+

Likeability of 5

Auw: nieuw dieptepunt voor kijkcijfers Late Night

Nog minder kijkers voor RTL Late Night met Twan Huys ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 09:45

Stel je eens voor, je bent een redacteur voor RTL Late Night. Je probeert al sinds september iets te doen aan de dramatische kijkcijfers van de talkshow en elke ochtend weer breekt het angstzweet je uit als de dagelijkse cijfers van Stichting Kijk- en Luisteronderzoek binnenkomen.

Wat er zal er weer behoorlijk wat te bespreken zijn, want er stemden slechts een povere 188.000 kijkers af op het praatprogramma met Twan Huys. Dit is opnieuw een laagterecord.

Kaartenhuys


lol
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

1k+

Tankers lozen kankerverwekkende gassen op Waal

Tankers lozen kankerverwekkende gassen op Waal

Het ontwassen gebeurt honderden keren per jaar. Foto / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:35

Enorme benzeentankers lozen stiekem extreme hoeveelheden kankerverwekkend gas terwijl ze over de Waal en de Rijn in Gelderland varen. Jaarlijks gebeurt dat honderden keren. Benzeen is kankerverwekkend en geeft kans op genetische schade en miskramen.

Kankerverwekkend

Harde cijfers zijn er niet, schrijft de Gelderlander. Maar vermoed wordt dat dit ontgassen meerdere keren per dag en honderden keren per jaar gebeurt. De kankerverwekkende dampen worden op de Waal de lucht in geblazen, recht langs bewoonde gebieden. De uitstoot mag niet meer dan 1 milligram per kuub zijn, maar bij het ontwassen komt er wel 200.000 milligram per kuub vrij. Deskundigen maken zich grote zorgen om de volksgezondheid.


Views

400+

Clinton: 'Leiderschap van Kok is voorbeeld voor nu'

Clinton: 'Leiderschap van Kok is voorbeeld voor nu'

Bill Clinton en Wim Kok tijdens een ontmoeting in 2001. De twee zijn acht jaar tegelijk regeringsleiders geweest. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:26

Bill Clinton heeft een eerbetoon geschreven aan oud-premier Wim Kok. De Amerikaanse oud-president prees Kok om zijn leiderschap. De twee zijn acht jaar tegelijk regeringsleider geweest en hebben elkaar in de jaren negentig meermaals ontmoet.

Respectvol leiderschap

Clinton stelde op Twitter dat de wijze waarop Kok respectvol leiderschap uitoefende „een voorbeeld zou moeten zijn voor het effectief oplossen van problemen in de wereld van vandaag".


Views

400+

Zzp'ers in de bouw zijn vaak niet verzekerd

Zzp'ers in de bouw zijn vaak niet verzekerd

Zzp’er in de bouw is vaak onverzekerd. Foto ter illustatie. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 06:59

Slechts een derde van de zelfstandige bouwvakkers verzekert zich tegen ziekte of ongevallen. Zeven jaar geleden was dit nog bijna 43 procent, terwijl het aantal zelfstandigen in de bouw is toegenomen. Dat schrijft Trouw op basis van CBS-cijfers.

'Schrijnend'

Hoge premies, maar ook weigerachtige verzekeraars zorgen ervoor dat steeds minder zzp'ers in de bouw een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, zeggen verzekeringsmaatschappijen en belangenclubs tegen de krant.


Views

800+

Koningspaar begint aan staatsbezoek bij The Queen

Koningspaar begint aan staatsbezoek bij The Queen

Het koningspaar op staatsbezoek in Luxemburg. Foto: ANP.

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:44

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen dinsdags aan hun korte staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Het koningspaar wordt dinsdag op Horse Guards Parade in het hartje van Londen door koningin Elizabeth verwelkomd.

Op weg naar het paradeterrein worden ze vergezeld door de Britse troonopvolger prins Charles en zijn echtgenote Camilla, hertogin van Cornwall.

Traditioneel


Views

400+

Nog meer arrestaties na rellen NAC-Willem II

Nog meer arrestaties na rellen NAC-Willem II

Politie bij het Rat Verlegh stadion, het stadion van NAC Breda (archieffoto). Foto; ANP.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 06:22

De politie verwacht na vijf arrestaties nog tientallen rellende NAC-supporters op te pakken voor rellen na de Brabantse streekderby tussen NAC en Willem II afgelopen zondag (eindstand 2-2).

Dat zei politiecommandant Arthur de Mooij maandagavond in Pauw. Op basis van camerabeelden gaat hij uit van nog twintig tot dertig arrestaties van relschoppers die de politie aanvielen.

'Triest en woedend'


Views

700+

Oudste bewoner Apenheul overleden

Afbeelding ter illustratie. / Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ze was de oudste bewoner van Apenheul: de orang-oetan Silvia. Maandag is ze op 52-jarige leeftijd overleden.

Dat heeft de dierentuin dezelfde dag nog bekend gemaakt. Het zou al een tijdje niet goed zijn gegaan met de gezondheid van Silvia. „Om haar verder lijden te besparen, hebben we uiteindelijk de keuze gemaakt om haar in te laten slapen."

Een lieve tante


Views

1k+