In het nieuws

Camera videoTwee doden op Franse eilanden door Irma

Orkaan Irma komt eraan.

Foto van 'Metro'

6 SEP 2017

Update 23.04 uur
Communicatie met Sint Maarten komt mondjesmaat op gang, de verwoesting is groot maar de omvang van de ramp is niet bekend. Wel is bekend dat het Prinses Juliana Vliegveld en de haven zwaar beschadigd zijn. Op de straten is het een grote ravage en er is acuut behoefte aan hulp, water en voedsel. Ook de eerste hulpdiensten zijn ter plaatse.

De premier van Antigua en Barbado is per helikopter naar Barbado gevlogen om polshoogte te nemen. Op het eiland is er sprake van kolossale verwoesting. Naar verluid is 90% van de gebouwen en wegen op het 1600 inwoners tellende eiland beschadigd of verwoest. Over het aantal slachtoffers is niks bekend. 12 uur geleden werd al het contact met het eiland verbroken.

Update 21.53 uur

Er komen berichten uit zowel Saba als Sint Eustatius binnen. Op beide eilanden is de materiële schade aanzienlijk en is de stroom uitgevallen. Op Saba zou iedereen in orde zijn, dit is niet bevestigd. Er circuleren veel nepfoto's rond op internet, het ANP kan niet met zekerheid zeggen of deze beelden daadwerkelijk afkomstig zijn vanuit de Bovenwindse Eilanden.

Update 21.24 uur:

Het aantal doden op de Franse eilanden dat nu bekend is twee.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft voor de Amerikaanse Maagdeneilanden, Puerto Rico en de staat Florida de noodtoestand uitgeroepen in verband met de orkaan Irma. Hierdoor komen onder meer federale gelden vrij waarmee de bevolking en de autoriteiten kunnen worden geholpen. Irma bereikt naar verwachting woensdag (plaatselijke tijd) de Maagdeneilanden en zal daarna onder andere langs Puerto Rico richting Florida gaan. In de orkaan van de zwaarste categorie worden windsnelheden van bijna 300 kilometer per uur gemeten.

Update 20.57 uur:
De Franse president Emmanuel Macron laat in een verklaring weten dat er op de Franse eilanden in het Caribisch gebied, waaronder Sint Maarten en Sint Barth, slachtoffers zijn gemeld. Hoeveel is niet bekend maar de president voegt hieraan toe dat „de balans zwaar en wreed zal worden." Op het Nederlandse deel van Sint Maarten is eveneens veel schade, het vliegveld is zwaar getroffen en ook een belangrijke zendmast is kapotgegaan. Hierdoor is er geen communicatie met het eiland mogelijk. Over het lot van Saba en St. Eustatius is voor alsnog niks bekend. Uit Barbuda, het eiland dat als eerste werd getroffen door de cycloon, komen al ongeveer 12 uur geen berichten.

Update 19.35 uur:

Ook de Nederlandse minister president Mark Rutte kan voorlopig niet veel meer doen dan bidden voor de de bewoners van Sint Maarten. Al staat er wel hulptroepen paraat. „Vreselijke eerste berichten en beelden vanaf het Caribisch deel van ons Koninkrijk. Op dit moment is nog niet veel duidelijk over de exacte schade die de verwoestende orkaan Irma heeft aangericht, maar dat Sint Maarten, evenals Saba en Sint-Eustatius, hard getroffen zijn is helaas zeker. Nederland staat klaar om te helpen waar mogelijk."

Update 18.59 uur:
Het Franse ministerie van binnenlandse zaken kondigt een noodplan af voor de inwoners van Sint Maarten en Sint Barth:
- Blijf waar je bent en laat de hulpdiensten hun werk doen
- Blijf van lage punten en waterstromen vandaan, het gevaar van de cycloon is nog niet geweken.
- Wees voorzichtig met herstel- en opruimwerkzaamheden, draag handschoenen en gebruik gereedschap.
- Raak geen telefoon of stroomdraden aan.
- Laat je naasten weten dat je in orde bent.
- Maak alleen gebruik van voertuigen als dit van levensbelang is.
- Drink alleen gebotteld water of kraanwater dat eerst is gekookt. Let ook goed op de mate van versheid van voedsel.
- Wees alert op vallende objecten en instabiele bomen en gebouwen.
- Berg dode dieren om verspreiding van ziektes te voorkomen.
- Gebruik communicatiekanalen alleen in uiterste nood zodat deze niet overbelast raakt en met toestemming van de autoriteiten
- Blijf uit de buurt van overstroomde rotsen of goten.

Het is op dit moment (nagenoeg) onmogelijk om Sint Maarten, Saba, St Eustatius, Anguilla, St. Barth en Barbuda te bereiken via reguliere (tele)communicatiekanalen.

Update 18.08 uur:

Ook Koning Willem-Alexander heeft gereageerd. „De inwoners van Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba worden getroffen door verwoestend natuurgeweld. Orkaan Irma eist een zware tol. Ons hart gaat uit naar alle getroffenen op de Bovenwindse Eilanden, met wie wij intens meeleven. U bent ons dierbaar en in onze gedachten zijn wij bij u."

Update 18.01 uur:

Volgens Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, is de schade enorm. „Er wordt nu door defensiemensen geholpen, maar er zullen zeker de komende dagen nog meer verzoeken om hulp komen. We zijn in gedachten bij mensen daar en we helpen waar we kunnen.”

Update 16.40 uur:

Het is nog niet voorbij. Orkaan Irma heeft namelijk een nieuwe bestemming: Puerto Rico. Het eiland roept op communicatie-apparatuur alvast goed op te laden voordat de orkaan binnenkomt.

Update 16.16 uur:

Er is momenteel weinig bekend over de situatie op Sint Maarten, Saba en Sint-Eustatius nu de orkaan er voorbij is getrokken. Grote delen van het eiland zitten zonder stroom en ook de telefoonverbinding is niet opperbest. Ook over gewonde en dodelijke slachtoffers zijn er daarom nog geen cijfers bekend.

Update 15.36 uur:

De Franse minister van binnenlandse zaken Gérard Collomb​ zegt in een verklaring dat vier van de meest stormbestendige gebouwen op het eiland verwoest zijn. Sint Maarten heeft een Nederlands deel en een Frans deel.​ Ronald Plasterk liet namens Nederlandse Ministerie van Binnenlandse zaken weten dat het op dit moment nog te vroeg is om schattingen te maken over schade en mogelijke slachtoffers. Ook op Saba is de schade groot.

Update 15.08 uur:

RCI Guadeloupe beschrijft in het Frans de huidige situatie op Sint Maarten: er is sprake van flinke schade door Irma, er zijn meerdere daken gesneuveld en de brandweerkarzerne is beschadigd. De hulpdiensten doen hun best om mensen te zoeken en in veiligheid te brengen. Het is nog niet bekend of er doden en gewonden zijn gevallen. Update 14.40 uur:

De camera van Maho Beach op Sint Maarten filmde moedig door maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de meedogenloze cycloon. Sint Maarten wordt wakker in een ravage. De destructie op het eiland is groot, bomen zijn massaal vernield en straten staan blank.

Update 14.15 uur:
Op dit oog van de cycloon is nu voorbij Sint Maarten en Anguilla. Irma vervolgt haar destructieve pad richting de Maagdeneilanden. Hieronder zijn sattelietbeelden te zien van de omvang van deze gigantische orkaan. Er worden windsnelheden gemeten van 297 kilometer per uur.

De eerste berichten uit Barbuda, het eiland dat vanochtend als eerste te maken kreeg met de orkaan, geven weer dat er veel schade is. Voor zover bekend zijn er geen dodelijke slachtoffers gevallen. Er is nog steeds geen directe communicatie met het eiland mogelijk.

Update 13.45 uur:

Eilandbewoners delen op Snapchat massaal beelden van orkaan Irma die over Sint Maarten raast. Deze snaps zijn allemaal meer dan een uur oud en tonen niet de huidige situatie. Deze is vermoedelijk nog een stuk extremer dan hier is te zien.

Update 12.58 uur:

Het oog van orkaan Irma heeft rond 6.00 uur (lokale tijd) Sint-Maarten bereikt. Dat heeft de meteorologische dienst van het eiland gemeld. Ook Saba en Sint-Eustatius worden vol geraakt.

Irma heeft de afgelopen uren nauwelijks aan kracht ingeboet en is nog steeds een orkaan van de categorie 5.

In de voorgaande uren kende het eiland al vele harde windstoten en zware regen. Een paar uur voordat de orkaan Sint-Maarten bereikte, stroomde zeewater door de belangrijkste winkelstraat Front Street in de hoofdstad Philipsburg.

In verschillende buurten is de stroom uitgevallen en ook de radiostations gingen één voor één uit de lucht. Er is een avondklok ingesteld, niemand mag de straat op. Vanuit hun huis melden sommige mensen dat ze de muren voelen trillen door de harde wind, alsof er een aardbeving gaande is.

Een ander meldt allerlei spullen door de lucht te zien vliegen en enorme vloedgolven te zien, maar dat juist de regen minder werd op het moment dat de orkaan het land bereikte.

Update 12.45uur:

Alle verbindingen met Sint Maarten zijn weggevallen. Irma is de op één na krachtigste orkaan die ooit boven land in het Carbisch gebied heeft geraasd. Er worden windstoten gemeten van 295 kilmometer per uur. Alleen orkaan Allen in 1980 was krachtiger. Door het zeer warme zeewater neemt de kracht van de cycloon nu nog steeds toe.

Update 12.14uur:

Het oog bevindt zich nu boven St. Barth, het eiland hier linksboven is Sint Maarten. Het oog van Irma trekt hier in het komende uur overheen. Een aantal radiostations op het eiland bleven tot een paar minuten geleden (in het Frans) berichten over de orkaan maar de verbinding is weggevallen.

Gustravia is geen apart eiland maar de hoofdstad van St. Barth.

Update 11.57 uur:

Volgens de KNMI komt Irma 12 uur Nederlandse tijd aan bij Sint-Maarten. Volgens een woordvoerster maakt het voor de hevigheid van de orkaan niet veel verschil of de orkaan recht over Sint-Maarten heen trekt of op enkele kilometers afstand voorbijkomt.

Met windsnelheden tot bijna 300 kilometer per uur is Irma volgens het KNMI de sterkste orkaan ooit in de open Atlantische oceaan. Windstoten kunnen nog krachtiger dan dat zijn. Saba en Sint-Eustatius liggen verder naar het zuiden en zullen minder hard worden getroffen dan Sint-Maarten, verwacht het KNMI. ,,Daar verwachten we windsnelheden van zo'n 130 kilometer per uur'', vertelt de woordvoerster.

Op St. Barths staat een webcam aan die uitzendt op YouTube. Dat eilandje ligt ongeveer 15km ten zuidoosten van Sint Maarten. Check hieronder de beelden.

Update 11.50 uur:

Op deze beelden is te zien hoe het oog van de orkaan over Barbuda trekt. Dit is een klein eiland met ongeveer 1600 inwoners. Op dit moment zijn er geen berichten vanuit Barbuda over schade. Alles ging op zwart ongeveer vier uur geleden.

Update 11.15 uur:

Het oog van de orkaan trekt in de komende uren over St. Maarten en Anguilla. Irma's koers ligt ten noorden Saba en St. Eustasius, deze eilanden krijgen niet te maken met de ernstigste omstandigheden. Toch zal het ook hier flink tekeer gaan. De communicatie met Barbuda ligt al drie uur plat. Schade in Antigua lijkt mee te vallen.

Update 10.35 uur:

Irma trekt verder naar het westen en ligt op ramkoers met Anguilla, St. Maarten, Saba, St. Eustasius en St Barthelemy. De catastrofale orkaan is één van de zwaarste die ooit is waargenomen. De laatste zware orkaan die deze eilanden direct trof was Lenny in 1999, deze was categorie 4. Irma is een stuk krachtiger. Contact met Barbuda is nog niet hersteld, schade onbekend. Er circuleren nepbeelden van de eilanden op internet.​Update 10.10 uur:

KNMI meldt dat de dataconnectie met het eiland Saba is verbroken. Weerdata is niet meer beschikbaar. "Pas nadat Irma is gepasseerd wordt actie ondernomen."

Update 9.55 uur:

Het oog van de orkaan trekt over het eiland Barbuda. Communicatie met het eiland is een uur geleden weggevallen en de meetapparatuur heeft het begeven. Er wordt vanuit andere plekken bericht over windstoten van bijna 300 kilometer per uur.

Update 9.10 uur:

Irma is woensdagochtend voor het eerst aan land gegaan in het Caribisch gebied. De storm bereikte volgens het Amerikaanse nationale orkanencentrum het eilandje Barbuda rond 07.45 uur (Nederlandse tijd).

Barbuda, dat 1700 inwoners telt, ligt ongeveer 150 kilometer ten oosten van Sint-Maarten en maakt deel uit van het land 'Antigua en Barbuda'.

Start live blog:

Orkaan Irma zal woensdag aan land komen bij Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Dinsdag bereikte de orkaan het Caribisch gebied al en werden er drastische maatregelen genomen.

Verwacht wordt dat Irma de eilanden woensdagmiddag zal bereiken. Eerst treft de orkaan Antigua en Barbuda.

Op Sint Maarten staan de straten blank en zijn de bewoners opgeroepen binnen te blijven. De meeste toeristen zijn dinsdag vertrokken van Sint Maarten. Degenen die er nog wel zitten, zijn ondergebracht in stevige hotels.

Flinke schade

Irma zal naar verwachting voor flinke schade zorgen op Sint Maarten. Het eiland, dat voornamelijk afhankelijk is van toeristeninkomsten, heeft de zomerdrukte met het aflopen van de Europese vakantie nu gehad. De vraag is wat de invloed van de storm op de infrastructuur zal zijn.

Zo’n honderd militairen zijn vanuit Aruba en Curaçao naar Sint Maarten gestuurd, Sint Eustatius en Saba gestuurd. Wanneer Irma de eilanden weer heeft verlaten, komen er ook twee marineschepen met voedselvoorraden en materialen aan.

Irma zal na de Nederlandse eilanden Puerto Rico bereiken. Waarschijnlijk volgen hierna de Dominicaanse Republiek, Haïti, Cuba en de de Amerikaanse staat Florida.


Britten verbieden stereotypering in tv-reclames

Foto: Unsplash

Foto van 'Bregje Simons'

GISTEREN

Genderstereotypische beelden zijn vanaf juni 2019 niet meer toegestaan in Britse reclame-uitingen, heeft de Britse reclamewaakhond Advertising Standards Authority (ASA) bepaald.

Daarbij gaat het niet om een vrouw die schoonmaakt of een man die aan het klussen is, maar het gaat om de problematische sterotypering zoals bijvoorbeeld een familie die rommel maakt, waarna een vrouw als enige van het gezelschap de taak heeft om het op te ruimen. Ook not done is een man die een simpele huishoudelijke of ouderlijke taak niet tot een goed einde kan brengen.

Niet volledig ontwikkelen


‘123456' voor zesde jaar meestgebruikte wachtwoord

Foto: ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

GISTEREN

Voor het zesde jaar op rij is de cijfercombinatie '123456' het meestgekozen wachtwoord. Daarnaast staat 'password' op de tweede plaats, ook voor de zesde keer op rij.

De combinaties kwamen het vaakst voor in een overzicht van vijf miljoen online verschenen wachtwoorden, blijkt uit een analyse van internetbeveiligingsbedrijf SplashData.

Het wachtwoord '123456' nam in 2013 de koppositie in de lijst van 'password' over en staat sindsdien bovenaan. Op de derde plaats staat sinds 2011 een kortere of langere variant op de cijfercombinatie.


Gaming-deals voor tijdens de donkere dagen

Gaming-deals voor de donkere dagen

Foto: Rob Engelaar | ANP

Advertorial

GISTEREN

Hoezo donkere dagen voor kerst? Dat nodigt alleen maar uit om lekker thuis te blijven en te gamen. Daarom hebben wij de beste gaming-deals voor die donkere dagen voor je op een rijtje gezet.

PlayStation

Playstation 4 Slim: van 299,99 voor 199,99 /   Playstastion 4 Pro: van 399,99 voor 299,99 euro.


Inspectie faalde bij toezicht VMBO Maastricht

Foto: ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

GISTEREN

De onderwijsinspectie is tekortgeschoten in haar toezicht op VMBO Maastricht. Zij heeft niet genoeg gedaan met signalen dat er op de school van alles mis was. Dat is de conclusie van een onderzoek in opdracht van de inspectie zelf. Toen aan het licht kwam dat veel eindexamenleerlingen hun schoolexamens niet goed hadden afgerond, greep de inspectie overhaast in. Maar toen was het al veel en veel te laat.

Ongeldig verklaren

De Auditdienst Rijk, die het onderzoek uitvoerde, vraagt zich af of het besluit van de inspectie om de eindexamens van de leerlingen van VMBO Maastricht ongeldig te verklaren, wel de juiste was. Zij zijn van mening dat het namelijk grote onrust onder ouders en leerlingen wekte, die misschien voorkomen had kunnen worden. Als de inspectie meer tijd had genomen voor haar besluit, had zij kunnen constateren dat sommige schoolexamens van sommige leerlingen wel overeind konden blijven.


Magische kerst voor dove kinderen

Foto credits: Huawei

In samenwerking met Huawei

GISTEREN

Speciaal voor deze kerst hebben de elfjes van de kerstman iets speciaals voor dove kinderen gemaakt.

Je moeder die luidkeels meezingt met Mariah Carey, hopend dat ze dit jaar wel alle tonen haalt. Of cadeaupapier dat wild uit elkaar wordt gescheurd door je kleine neefje. Dit zijn de momenten die kerst onvergetelijk maken en een glimlach toveren op je gezicht. Voor dove kinderen is kerst een hele andere ervaring. Alle geluiden van de feestdagen ontbreken. Geen rinkelende bellen van de kerstman’s slee die magie voorspelt. Geen bulderend gelach vanuit de woonkamer die laat weten dat opa er is. Dove kinderen groeien op in een stille wereld. Ze bouwen vaak een taalachterstand op, omdat zij de koppeling tussen geschreven woorden en klanken niet kunnen maken. Maar daar heeft Huawei, met een beetje magie van de kerstman, iets op bedacht. Metro vloog naar het magische winterwonder (Lap)land om dit kerst mirakel van dichtbij mee te maken.

Bedtijd


De segregatie op scholen neemt steeds meer toe

Foto: ANP

Foto van 'Bregje Simons'

GISTEREN

Volgens de Onderwijsraad is het niet meer zo vanzelfsprekend dat jongeren uit verschillende sociale groepen elkaar tegenkomen in het onderwijs. Daarmee bedoelen ze dat de school juist de plaats zou moeten zijn „waar jongeren moeten leren omgaan met verschillen, door te oefenen in het omgaan met conflicten en het respect bijbrengen voor andersdenkenden."

Sociale samenhang

„De voor Nederland typerende scheiding tussen schoolsoorten, leerwegen en opleidingen maakt dat leerlingen met verschillende sociale achtergronden elkaar steeds minder vanzelfsprekend tegenkomen", schrijft de Onderwijsraad. „Het onderwijs kan hierdoor maar beperkt bijdragen aan sociale samenhang in de samenleving."


Dodental aanslag Straatsburg gestegen naar vier

Bloemen en kaarten bij de plek waar een van de doden viel. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Tragisch: een vierde persoon is overleden na de aanslag bij de kerstmarkt in de Franse stad Straatsburg, meldt een aanklager in Parijs vrijdag.

Het is nog niet bekend wie het slachtoffer was.

Waren er medeplichtigen?


Elke dag spontane praatjes met bijzondere mensen

Van cijfers op kantoor naar praatjes in de tram

Ayoub: Het is mijn werk om mensen veilig naar hun bestemming te brengen! Mensen waarderen dat en bedanken me vaak.

In samenwerking met Olympia Nederland

10 DEC 2018

Ayoub (22) is trambestuurder via Olympia. Eerst was hij administratief medewerker, nu rijdt hij dagelijks mensen naar hun bestemming. Hoe kwam hij tot deze keuze? En wat hebben verantwoordelijkheid en keelpastilles hiermee te maken?

,,Drie jaar zat ik op kantoor als administratief medewerker. Het eerste jaar was helemaal geweldig. Ik vond het dankbaar werk en had de verantwoordelijkheid over de administratie van dertig bedrijfjes. Dat ze mij dit toevertrouwden! Die verantwoordelijkheid vond ik fijn, maar in het tweede jaar begon ik het contact met andere mensen te missen. Dan was ik blij als er werd gebeld en even met iemand kon praten. Met dat inzicht wilde ik iets doen. Via een vriend kwam ik op de tram. Eerst als conducteur en later als bestuurder. In dat werk heb ik zowel verantwoordelijkheden als contact met mensen. Daar krijg ik energie van."

'Ik houd van dat spontane'


Afgelegen eiland met duizenden pinguïns te koop

Pinguïns. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Pebble Island staat te koop! Het is een afgelegen stukje eiland in de buurt van Argentinië, met tienduizenden pinguïns om je gezelschap te houden. Het eiland is onderdeel van de Falklandeilanden, en eigendom van de familie van de Brit Sam Harris.

Het is voor de familie na 150 jaar niet meer mogelijk om het eiland te beheren. Aan RTL Nieuws vertelt Harris over de prachtige plek. „Denk aan kilometers lang wit strand, bergen en 42 verschillende soorten vogels.” Harris vervolgt dat er naast zeeleeuwen en wilde paarden, „ook tienduizenden zeer nieuwsgierige pinguïns wonen.”

Natuurliefhebbers


De wereld van fotoproducten stopt nooit…

De wereld van fotoproducten stopt nooit…

Kerstcadeautjes vol foto's. / Smartphoto.nl

Advertorial

7 DEC 2018

Voor wie de vorige eeuw nog heeft meegemaakt: het ontwikkelen van je fotorolletje was me nogal een spannende gebeurtenis. Hoeveel foto’s zouden er nu weer onscherp zijn?

Meteen maar terug naar nu, de tijd waarin we onze (smartphone)foto’s overal op terug kunnen zien. Bij de één blijven al die plaatjes standaard op het mobieltje terug te vinden - vervolgens wordt vergeten ze ook elders op te slaan – bij de ander komen de vakantie-, baby-, trouw- en wat-voor-gelegenheid-dan-ook-foto’s op tal van fotoproducten terug.

14 miljoen klanten


Man rijdt 3 fietssters dood: rijverbod van half jaar

De man viel tijdens het rijden achter het stuur in slaap. Foto: ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

GISTEREN

De Nederlandse man die vorig jaar in slaap viel in zijn auto en daarbij in het Vlaamse Kasterlee drie fietssters doodreed, mag zes maanden geen auto rijden.

De 65-jarige man werd veroordeeld tot een rijverbod van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had een voorwaardelijke gevangenisstraf en een rijverbod van vier jaar geëist. Volgens de rechter was de man achter het stuur in slaap gevallen, en niet buiten bewustzijn geraakt, zoals zijn advocaat eerst betoogde.

Fataal fietstochtje


Kerststerren tijdens werk: in het hotel

In dit hotel doen ze het altijd net iets anders... Geen grote kerstboom, wel een cool winterlandschap van (chique) ducktape

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Werken terwijl de rest van de wereld onder de kerstboom chillt of zich tegoed doet aan champagnebubbels? Hotelman Moreno vindt het helemaal niet erg.

Moreno Forte in de kerststemming

Stralend


Een hap nostalgie met oliebollenboy Donny

In de kraam met Donny, dé oliebollenboy van Alkmaar e.o. (of gewoon heel Nederland)

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Oliebollenboy Donny bakt ze met een lach en houdt wel van een dolletje, en ja, daar horen ook de poedersuikergrapjes bij! Op zaterdag maakt hij ook de ham-kaas, een oer-Hollandse genotsbol.

Donny in zijn element / Orange Pictures

Weekendbollen


Werksterren tijdens kerst: in de lucht

Stewardess Nicole bij de fotogenieke kerstboom op Schiphol

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Werken terwijl de rest van de wereld onder de kerstboom chillt of zich tegoed doet aan champagnebubbels? Stewardess Nicole weet er alles van!

Gedobbeld of gescissordwordt er niet, wel nauwkeurig gekeken naar roosters van de vorige feestdagen. ,,Als je vorig jaar hebt gewerkt, dan ben je dit jaar vrijgespeeld.” Al vindt ze het helemaal niet zo erg om te werken tijdens de feestdagen. ,,Het heeft wel wat.”


Poelier gaat afgeschoten herten Flevopolder verkopen

Deze hertjes liggen binnenkort bij een Amsterdamse poelier. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Poelier en wildgroothandel Pieter van Meel uit Amsterdam gaat het vlees van afgeschoten edelherten uit de Oostvaardersplassen verkopen. Hij begint daar pas in januari mee. Dan pas krijgen restaurants en particulieren ook meer informatie over hoe ze aan het vlees kunnen komen en wat het gaat kosten, aldus Staatsbosbeheer vrijdag.

,,Toen we hoorden dat de edelherten af zou worden geschoten, wilden we daar meteen iets mee doen. Het zou zonde zijn als dat mooie vlees wordt weggegooid," zegt poelier Thomas van Meel aan Het Parool.

Al enkele tientallen herten gedood


Moeder vermoorde studente Rotterdam spreekt in video

De Amerikaanse studente is vermoedelijk door een 23-jarige medebewoner dood gestoken. Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De 21-jarige Amerikaanse studente Sarah Papenheim werd eerder deze week op een gewelddadige manier om het leven gebracht in haar flat in Rotterdam. De studente is vermoedelijk door een 23-jarige medebewoner doodgestoken. De moord op Sarah heeft haar familie en vrienden in Amerika getroffen als een mokerslag. ,,Mijn enige twee kinderen, ik heb ze allebei verloren," zegt moeder Donee.

Drummen was passie


De beste tactiek voor in de supermarkt

Feestdagen: De beste tactiek voor in de supermarkt

Wacht niet tot 24 december met je supermarktinkopen / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

De feestdagen zijn al druk genoeg. Bedenken wat je gaat eten, met wie en waar. Hoeveel gangen, cadeautjes en is er al een kerstboom gehaald? Dan wil je helemaal niet na hoeven denken over de aanbiedingen in de supermarkt, daar is geen tijd voor. Metro helpt een handje mee en heeft een feestdagen-supermarktstrategie gemaakt. Het enige wat jij hoeft te doen is je hieraan te houden, dat moet goed komen toch?

Duurder

We hebben de hulp ingeroepen van koopjesgoeroe Minke van Kuijen, die voor haar website Gierige Gerda altijd op zoek is naar de beste aanbiedingen. Ook tijdens de feestdagen. „Ik wil wel genieten van de feestdagen, maar ik zorg ook dat ik niet te veel betaal”, aldus Minke. En dat te veel betalen zit er toch ongemerkt snel in.


Grote klopjacht Neurenberg na steekpartij 3 vrouwen

In de Duitse stad Neurenberg jaagt de politie met speurhonden en helikopters naar een of meer daders van enkele steekpartijen donderdagavond waardoor drie vrouwen zwaargewond raakten. Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

GISTEREN

In de Duitse stad Neurenberg jaagt de politie met speurhonden en helikopters naar een of meer daders van enkele steekpartijen donderdagavond waardoor drie vrouwen zwaargewond raakten. Twee van hen verkeren in levensgevaar, aldus Duitse media.

Mogelijk dezelfde daders

De steekpartijen vonden dicht bij elkaar plaats en de politie houdt er rekening mee dat het om dezelfde dader(s) gaat. Er is nog niemand aangehouden. De politie heeft volgens lokale media geen aanwijzingen dat het om terreur gaat.


Meisje (7) sterft in de zorg van grenspolitie VS

Het meisje maakte met haar vader deel uit van een groep van 163 migranten die illegaal de grens waren overgestoken tussen Mexico en de Verenigde Staten. Foto ter illustratie: immigranten juni 2018, ANP foto

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een zevenjarig meisje uit Guatemala is aan uitputting en uitdroging overleden, terwijl ze in hechtenis was van de Amerikaanse grenspolitie. Het meisje maakte met haar vader deel uit van een groep van 163 migranten die illegaal de grens waren overgestoken tussen Mexico en de Verenigde Staten.

Lichaamstemperatuur meer dan veertig graden

Volgens de Washington Post verbleef het meisje al acht uur in een opvangcentrum van de grenspolitie in Lordsburg, in de staat New Mexico, toen ze stuiptrekkingen kreeg. Haar lichaamstemperatuur was meer dan veertig graden. Ze werd overgebracht naar een ziekenhuis in El Paso, waar ze overleed.