Oudste panda Basi (37) overleden

14 september 2017 om 18:44 door Daisy Heyer
Oudste panda Basi (37) overleden
Basi tijdens haar 37e verjaardag in januari dit jaar. / ANP

Triest nieuws vanuit China. Daar is de oudste panda op aarde, Basi, donderdagochtend gestorven. Het beestje werd 37 jaar oud.

Basi was voor zover bekend de oudste nog levende panda op aarde. Zij leefde in gevangenschap, in het Straits Giant Panda Research and Exchange Centre in Fuzhou. In mensenjaren was ze meer dan 100 jaar oud.

Basi in 2004 na een verkoelend bad. / ANP

De panda is vernoemd naar de vallei waar ze werd gered toen ze ongeveer 4 jaar oud was. Sindsdien woonde ze in het researchcentrum. Het centrum zond donderdagochtend een speciale dienst uit vanwege het overlijden van Basi. Haar verzorgers zijn erg verdrietig.

„De pandabeer was de inspiratiebron voor de mascotte van de eerste Aziatische Spelen in 1990 en was daarnaast een enorme lieverd, zowel thuis als buitenshuis”, aldus een medewerker van het researchcentrum.

Reuzenpanda’s zijn een beschermde diersoort en worden met uitsterven bedreigd. Daarnaast zijn de beesten een symbool dat staat voor China.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!