Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 25 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Noord-Korea: VS heeft ons de oorlog verklaard

Wat de Noord-Koreaanse minister Ri Yong-Ho betreft heeft Trump zijn land de oorlog verklaard. Dit zou het Aziatische land het recht geven om maatregelen te nemen, ook ‘buiten eigen territoriale gebieden’.

Die tegenmaatregelen houden bijvoorbeeld het neerschieten van Amerikaanse bommenwerpers in. Ri zou tegen journalisten in New York hebben gezegd dat de wereld zich goed moet herinneren dat het de Verenigde Staten waren die als eerste de oorlog verklaarden.

Dreigementen over en weer

Nadat Ri deze uitspraak deed stapte hij in zijn auto. Niet lang daarna stapte hij echter weer uit om nog wat te zeggen. „De oorlogsverklaring van Trump betekent dat voor het Noord-Koreaanse leiderschap alle opties op tafel liggen.” Ri zou overigens eveneens gezegd hebben dat hij niet zou willen dat er echt gevolg wordt gegeven aan de dreigementen die over en weer gaan tussen Noord-Korea en de VS.

Een woordvoerder van het Witte Huis noemt de uitspraak van Ri absurd. Het ministerie van Defensie zegt Trump in deze te steunen en te „voorzien van alle mogelijke opties om af te rekenen met Noord-Korea als de provocaties uit dat land blijven aanhouden.”

Noord-Korea en de VS zijn tot kalmte opgeroepen door secretaris-generaal van de VN António Guterres: „De vurige retoriek van beide partijen kan alleen maar tot misverstanden gaan leiden. De enige oplossing voor dit conflict is een politieke.”

„We willen dat er rust komt in de situatie”, sluit de Chinese VN-ambassadeur Liu Jieyi zich hierbij aan. „Het wordt te gevaarlijk en dat is in niemands belang. We hopen echt dat ze inzien dat alleen onderhandelen de nucleaire kwestie op het Koreaans schiereiland kan oplossen. Het alternatief is een catastrofe.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.