Jasper Kars
Jasper Kars Nieuws 28 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

N-Korea: ‘Oude gek’ Trump misbruikt dood van student

Het zal weinigen van ons ontgaan zijn de laatste tijd: het diplomatieke moddergooien tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. Ook vandaag kan hier weer een nieuwe episode aan worden toegevoegd. Noord-Korea vindt dat Donald Trump de dood van Otto Warmbier, een Amerikaanse student die voor zijn dood een tijdje vastzat in Noord-Korea, “misbruikt.” In dezelfde verklaring noemen ze president Trump een “oude gek.”

Otto Warmbier, 22 jaar, stierf enkele dagen nadat hij medisch was geëvacueerd uit Noord-Korea. Hier zat hij in een gevangenis omdat hij een bord van een hotel probeerde te stelen. Bronnen in Pyongyang, de hoofdstad van het land, verdenken de VS er daarnaast van dat zij de 22-jarige student op deze “missie” zou hebben gestuurd.

De verdenkingen van Kim Jong-un, die door Trump liefkozend Rocket Man wordt genoemd, komen nadat de Amerikaanse president dinsdag aangaf dat Otto in Noord-Korea ,,gemarteld was zoals je het niet kan geloven.”

Comeback

Als comeback verdenkt het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de VS er nu van dat zij Otto Warmbier zou hebben gepusht om de regels van de dictatuur te breken. ,,Een Amerikaanse conspiracy organisation heeft hem op een missie gestuurd”, zo verklaren de Noord-Koreanen. ,,Trump en zijn kliek gebruiken de dood van Warmbier om weer eens propaganda tegen Noord-Korea te voeren.”

Overigens gaf de overleden student in een verklaring voor zijn rechtszaak aan journalisten in Noord-Korea aan dat hij het bord wou stelen als “een trofee” voor de moeder van een goede vriend.

N-Korea: ‘Oude gek’ Trump misbruikt dood van student
Kim Jong-un, de Noord-Koreaanse leider (Foto: AFP)

Onwaarheden

De Noord-Koreanen zijn boos over het feit dat de “oude lunatic” Trump de autoriteit van hun grote leider ondermijnt. Ze verdenken de uitvinder van de term Fake News er nu van zelf op de proppen te zijn gekomen met “onzinnige data vol met onwaarheden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.