Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Japanners moeten dekking zoeken na raket Noord-Korea

Noord-Korea heeft een projectiel afgevuurd richting Japan. Het zou gaan om een middellangeafstandsraket. Het projectiel werd in de buurt van de hoofdstad Pyongyang gelanceerd en vloog over het noorden van Japan.

Dekking zoeken

Op het moment van lancering zaten miljoenen Japanners aan het ontbijt televisie te kijken toen er alarm werd geslagen. Publieke omroep NHK schakelde over naar een zwart scherm met de woorden ,,burgerveiligheidsinformatie” en ,,raketlancering”.

Een presentator van de zender riep inwoners van twaalf prefecturen op dekking te zoeken in een stevig gebouw of een ondergrondse locatie. In die gebieden wonen zo’n 21 miljoen mensen. Zij kregen ook via hun telefoons een waarschuwing over het Noord-Koreaanse projectiel. Het leidde voor zover bekend niet tot grote onrust.

Maatregelen

De raket bereikte een hoogte van ongeveer 770 kilometer en plofte na ongeveer negentien minuten in zee. Het projectiel had toen volgens de Zuid-Koreaanse strijdkrachten een afstand afgelegd van ongeveer 3700 kilometer. Daaruit bleek dat ook Guam binnen bereik lag. Dat eiland bevindt zich op zo’n 3400 kilometer van Noord-Korea.

De Japanse regering heeft de lancering scherp veroordeeld. Kabinetschef Yoshihide Suga zei dat zijn land ,,met passende maatregelen zal reageren.” Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson hekelde de lancering. Hij riep op tot ,,nieuwe maatregelen” tegen Pyongyang.

Kernwapens

Noord-Korea dreigde eerder nog Japan tot ,,zinken” te brengen met kernwapens en ook de VS aan te vallen. Het stalinistische land reageerde daarmee op de nieuwe sancties die deze week zijn goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad. De Noord-Koreanen noemden dat orgaan eerder een ,,hulpmiddel van het kwaad”.

De Veiligheidsraad bestrafte de Noord-Koreanen voor een recente kernproef. Pyongyang claimde dat het toen een waterstofbom heeft getest. Ze spraken vermoedelijk de waarheid, zei de generaal die is belast met het Amerikaanse atoomprogramma.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.