Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 10 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Gezocht: oceaan! Hoe een zee opgeslokt kan worden

Men stond zondag op de Bahama’s behoorlijk gek te kijken. Orkaan Irma had niet alleen gebouwen weggevaagd. Ook een gedeelte van een hele oceaan is meegenomen door de buitengewoon krachtige orkaan. Hoe is dat mogelijk?

Meteoroloog Wayne Neely geeft op zijn Facebookpagina uitleg over het bijzondere incident. Volgens hem is het geen nieuw fenomeen. „Het is geen normaal fenomeen, maar het is al meerdere keren gebeurd. Deze keer is de orkaan de oorzaak." Het heeft volgens hem alles te maken met de lage druk die de orkaan veroorzaakt.

https://twitter.com/deejayeasya/status/906327303646580736/photo/1

In het centrum van Irma is de luchtdruk zo laag, dat de weerstand laag genoeg is om het water naar boven te trekken. Dat betekent dat het water uit de oceaan door Irma meegenomen kan worden zodra het centrum van de orkaan dichtbij genoeg is.

Tsunami?

Na het verdwijnen van het water leeft er veelal één vrees: komt dat water nu allemaal in één keer terug? Als dat het geval zou zijn, zou het water meteen een flinke tsunami veroorzaken. Maar de bewoners van de Bahama’s hoeven niet te vrezen dat hun eiland straks onder water komen te staan.

De zeespiegel komt namelijk geleidelijk weer op. De verwachting is dat het water zondag in de middag weer teruggekeerd is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.