Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 3 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Bomevacuatie Frankfurt grootste sinds WO II

In Duitsland moesten zondagochtend meer dan 60.000 mensen geëvacueerd worden vanwege de ontmanteling van een bom uit de Tweede Wereldoorlog.

Weigeren

Inwoners kregen de opdracht hun huis te verlaten toen de bom werd gevonden bij werkzaamheden in een welvarende wijk in de stad. De politie gebruikte helikopters met warmtesensoren om er zeker van te zijn dat de volledige buurt geëvacueerd was. De evacués hadden tot 08.00 uur de tijd om te vertrekken, maar niet iedereen hield zich daar aan. Autoriteiten meldden dat mensen die weigerden hun huis te verlaten op gedwongen vertrek kunnen rekenen, daar de bom sterk genoeg zou zijn om een hele wijk te vernietigen. Uiteindelijk liep het onschadelijk maken van de bom daarom ook vertraging op. Rond 14.30 in de middag was de evacuatie voltooid.

De plek waar de bom uit de Tweede Wereldoorlog is gevonden. / ANP

Ziekenhuizen en de Duitse bank

De brandweer van Frankfurt heeft zo’n 500 ouderen geholpen bij de evacuatie. Hulpdiensten zorgden er eerder al voor dat baby’s en patiënten uit twee ziekenhuizen veilig werden overgebracht. Bij de evacuatie is ook de Duitse centrale bank betrokken, waar het goud van het land ligt opgeslagen. De waarde daarvan ligt rond de 59 miljard euro.

De geëvacueerden krijgen tijdelijk onderdak in een beurshal in Frankfurt. De politie is sinds zaterdagavond extra aan het surveilleren, wat inbrekers en plunderaars moet afschrikken. Alle bewoners kregen het advies ramen en deuren goed af te sluiten.

De politie hoopt dat de bom aan het einde van zondagmiddag onschadelijk is gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.