Witte nationalisten verenigen in Charlottesville

12 augustus 2017 om 16:34 door Kasper Hermans
Witte nationalisten verenigen in Charlottesville
ANP

Het Amerikaanse plaatsje Charlottesville is dit weekend het podium voor een grote demonstratie en tegenprotestmars van witte nationalisten. Vrijdagavond verzamelden duizenden mensen zich bij het standbeeld van oud-president Thomas Jefferson dat staat op de campus van de stad.

'Unite the right'

Het motto van de mars is Unite the right. Er worden ook leuzen als „You will not replace us” en de variant daarop „Jew will not replace us." Een andere kreet was „Blood and soil." In de stoet liepen veel van de mensen rond met fakkels. Het zorgde uiteraard voor de nodige woede onder andere Amerikanen. Ook is er bewondering voor een groepje studenten, dat midden in de groep een stil protest hield.

 
 
 
 

 

De burgemeester van Charlottesville, Mike Signer, neemt afstand van de actie. „Hij noemt het een laffe parade, gevoed door haat, onverdraagzaamheid, racisme en intolerantie. Ik ben verafschuwd door deze verachtelijke manier van intimidatie op nota bene een universiteitscampus.

De protesten in Charlottesville zouden een reacties zijn op de Black Lives Matter-bewegen en andere anti-facistische en -racistische bewegingen. In Charlottesville waren er van de tegenstanders ook een aantal mensen op de been, wat leidde tot een vooral verbale confrontatie.

Arrestaties

De politie zou ook de nodige arrestaties hebben moeten plegen en dat is niet voor het eerst. Een dikke maand geleden waren er in dezelfde plaats ook al 23 arrestaties vanwege protesten van de Ku Kux Klan.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!