Likeability of 3

Witte nationalisten verenigen in Charlottesville

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

12 AUG 2017

Het Amerikaanse plaatsje Charlottesville is dit weekend het podium voor een grote demonstratie en tegenprotestmars van witte nationalisten. Vrijdagavond verzamelden duizenden mensen zich bij het standbeeld van oud-president Thomas Jefferson dat staat op de campus van de stad.

'Unite the right'

Het motto van de mars is Unite the right. Er worden ook leuzen als „You will not replace us” en de variant daarop „Jew will not replace us." Een andere kreet was „Blood and soil." In de stoet liepen veel van de mensen rond met fakkels. Het zorgde uiteraard voor de nodige woede onder andere Amerikanen. Ook is er bewondering voor een groepje studenten, dat midden in de groep een stil protest hield.

De burgemeester van Charlottesville, Mike Signer, neemt afstand van de actie. „Hij noemt het een laffe parade, gevoed door haat, onverdraagzaamheid, racisme en intolerantie. Ik ben verafschuwd door deze verachtelijke manier van intimidatie op nota bene een universiteitscampus.