Trump tekent nieuwe sancties tegen Rusland

2 augustus 2017 om 19:14 door ANP
Trump tekent nieuwe sancties tegen Rusland
ANP

De Amerikaanse president Trump heeft woensdag tegen heug en meug zijn handtekening gezet onder wetgeving voor nieuwe sancties tegen Rusland. Trump is zelf geen voorstander van de maatregelen, maar een grote meerderheid van het Congres kwam toch met een nieuw pakket sancties. Het Congres verbiedt met de wetgeving bovendien dat Trump de sancties intrekt of verzacht. Daar is eerst toestemming van de volksvertegenwoordigers voor nodig.

Heel erg gebrekkig

Het is volgens waarnemers een bittere pil voor Trump dat een van de eerste belangrijke wetsvoorstellen die hij op zijn bureau krijgt, wetgeving is die hij niet wil. Trump zei dat hij de wet had ondertekend 'voor nationale eenheid', maar dat die wel 'heel erg gebrekkig' is geformuleerd en passages bevat die 'het gezag van de president in strijd met de grondwet aantasten'.

Hij hoopt dat 'het Congres deze gebrekkige wet niet aangrijpt om het werk te hinderen dat samen met Europese bondgenoten wordt gedaan om een oplossing te vinden voor het conflict in Oekraïne'.

Verkiezingsstrijd

Een grote meerderheid van de Congresleden denkt dat Rusland zich vorig jaar heeft gemengd in de verkiezingsstrijd in de VS en vindt dat Rusland zich schuldig maakt aan agressie in Oekraïne en in Syrië. De wetgeving bevat ook meer sancties tegen Iran en Noord-Korea.

Washington heeft geen overleg met de EU over de jongste sanctiemaatregelen gevoerd. De sancties die zich onder meer richten op de Russische energiesector en financiering van projecten in Rusland zouden ook Europese bedrijven treffen. De Duitse minister van Economie en Energie, Brigitte Zypries, eiste begin deze week snel stappen van de Europese Unie tegen het Amerikaanse sanctiebeleid.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!